רבי אהרן מסטרשלה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אהרן מסטרשלה
רבי אהרן הלוי הורביץ מסטרשלה
לידה 1766
ה'תקכ"ו
אסבה
פטירה 1828 (בגיל 62 בערך)
כ"ב בתשרי ה'תקפ"ט
סטרשלה
מקום קבורה סטרשלה
רבותיו רבי שניאור זלמן מלאדי
חיבוריו שערי עבודה, עבודת הלוי, סוד קדושים
אב רבי משה הלוי הורביץ
צאצאים רבי מיכאל דוד, רבי חיים רפאל
אדמו"ר רבי אהרן מסטרשלה
ה'תקע"גה'תקפ"ט

רבי אהרן הלוי הורביץ מסְטַרשֶלֶה (staroszele) (ה'תקכ"ו, 1766כ"ב בתשרי ה'תקפ"ט, 1828) היה תלמידו של רבי שניאור זלמן מלאדי, לאחר פטירתו פתח רבי אהרן את חסידות סטרשלה עקב מחלוקת עם רבי דובער שניאורי האדמו"ר האמצעי מחב"ד. כתב פירוש לספר התניא.

ביוגרפיה

נולד לר' משה הלוי הורביץ, באסבה, שבמחוז ויטבסק. משפחתו מיוחסת לרב ישעיהו הלוי הורביץ (השל"ה)[1]. היה מבני ביתו ומתלמידיו המובהקים של רבי שניאור זלמן מלאדי, ושימש כמדריך לאברכים. כשנאסר רבו פעל לשחררו ואסף סכום של 60 אלף רובל תמורת שחרורו. היה חוזר חסידות יחד עם באורים משלו, דבר שלא מצא חן בעיני רבי יהודה לייב מינוביץ' (אחיו של רבי שניאור זלמן ומחבר הספר "שארית יהודה") שהרבה לדייק בלשונו של אחיו וגרם לחיכוכים ביניהם[2], בשלב מסוים הורה לו רבו לעזוב את ליאדי ולא הרשה לו לחזור במשך כשלוש שנים[3], בתקופה זו התגורר בעיירה אורשה. חלק על שיטתו של רבי דובער שניאורי, בנו של רבי שניאור זלמן מלאדי, בהבנת "ספר התניא". בעקבות כך לאחר פטירתו של רבי שניאור זלמן מלאדי הקים חצר משלו. ניגוניו מופיעים כחלק מניגוני חב"ד. בעת כהונתו כאדמו"ר כתב ביאורים בתורת החסידות, המתאפיינים בסגנון פשוט ובהיר, על אף עיסוקם בעיקר בנושאים מופשטים: אמונה באחדות ה', אהבת ויראת ה'. ב-1825 נאסר עקב הלשנה עם רבי דובער שניאורי. נפטר בתקפ"ט (1828) בסטרשלה.

לאחר פטירתו, מילא את מקומו בנו רבי חיים רפאל. לאחר פטירת בנו, חלק מחסידיו חזרו לחב"ד-לובביץ', חלקם פנו לרבי ישראל דב בער מווילעדניק, קבוצה גדולה העמיקה בכתביו ללא רבי ומורה דרך והשאר התפזרו בחסידויות האזור.

משנתו

רבי אהרן סבר[4] שדברי התורה שמשמיע הרבי הבא אינם חייבים להיות צמודים וכפופים לדבריו של האדמו"ר הזקן אלא רק מיוסדים עליהם בהוספת ביאורים וחידושים שחורגים מהכללים ומהנושאים שנדונו במשנתו של הרבי הקודם, לעומתו רבי דובער סבר כי דרושי החסידות מוכרחים להישמר בתוך המסגרת שנקבעה בתורת חב"ד על ידי הרבי הראשון.

כן סבר רבי אהרון שהמרכז בחייו של האדם אינו האדמו"ר אלא התורה אותה הוא מעביר לתלמידיו לכן אין צורך לדבוק באורחות חייו של הרב אלא מספיק ללמוד את תורתו, לעומתו רבי דובער שהחשיב את הרבי למרכז בחיי החסיד ואת החובה להתקשר אליו ולדבוק בדרכיו ואת תורתו של הצדיק ראה כ"גילוי" של הצדיק.

נושא נוסף בו חלקו הוא נושא ההתפעלות, לדעת רבי אהרן התפעלות מעניין אלוקי צריכה להתבטא כלפי חוץ בתפילה בקול ותנועות רבות. לעומתו, רבי דובער בקונטרס ההתפעלות סבר כי ההתפעלות צריכה להיות "התפעלות אלוקית" כלומר: שההתפעלות תהיה רק בנפש פנימה ואינה צריכה להראות כלפי חוץ והתפילה צריכה להיות בשקט וללא תנועות, את דעתו של רבי אהרן כינה "התפעלות חיי בשר" כלומר שההתפעלות היא חיצונית בלבד ואינה פועלת מאומה באדם עצמו.

שני ניגונים שלו מופיעים בספר הניגונים חב"ד ומשם לפרויקט היכל הנגינה[5], ניגון נוסף שלו מבוצע על ידי יאיר כלב[6].

ספריו

  • שערי היחוד והאמונה[7], ביאור על החלק של "שער היחוד והאמונה" בספר התניא, שקלוב ה'תק"פ 1820.
  • ספר שערי עבודה, הנקרא בשם עבודת הבינונים (חלק ב משערי היחוד והאמונה) - ביאור על ליקוטי אמרים ואגרת התשובה שבספר התניא, שקלוב, תקפ"א.
  • הגדה של פסח עם פירוש סוד קדושים[8], מאת בעל התניא ור' אהרן, קניגסברג (ייתכן שנדפס בוורשה), ה'תרכ"ו.
  • ספר עבודת הלוי[9], לבוב, ה'תר"ב-ה'תרכ"ו.
  • שער התפלה[10] - על עבודת התפילה.
  • ספר שערי ההשתלשלות ליקוט וביאור על ספר שערי היחוד והאמונה לרבינו אהרן הלוי: כולל קיצור פרקים ומפתחות לספר שערי היחוד והאמונה: תשע"ט

ספריו לא נדפסו מעבר למהדורותיהם הראשונות או בסמוך לכך, והיו לנדירים, אולם מאז שנות השבעים, הם נדפסו במהדורות רבות[11], ובהפצה נרחבת, על ידי אברהם משה קרויס, חסיד תולדות אהרן. בנוסף, ברשות ספריית חב"ד שבניו-יורק מצויים כתבי יד רבים מתורותיו, מאמריו ומכתביו שלא ראו אור.

היחס בין תורתו לבין תורת רבו, בעל התניא, ושל בנו, הרב דובער, העסיק חוקרים והוגים רבים, מתוך ומחוץ לחסידות. בין השאר, הנושא נחקר בהרחבה על ידי רחל אליאור בספרה "תורת האלוהות בדור השני של חסידות חב"ד", ירושלים ה'תשמ"ב. המחלוקת בין ר' אהרן לר' דובער נחקרה במאמר של רחל אליאור, "המחלוקת על מורשת חב"ד", תש"ם.

תקופת חייו של רבי אהרן מסטרשלה על ציר הזמן
תקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרוניםציר הזמן

צאצאיו

העיתונאי מיכאל לוי רודקינסון (פרומקין) היה נכדו. כך גם הסופר העברי גרשון שופמן. הרב אליהו קלצקין נישא לנינתו.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ אלפסי, החסידות מדור לדור, עמוד 234, בית רבי, עמ' 111-112
  2. ^ לפי הרבי מחב"ד-לובביץ', הרב מנחם מנדל שניאורסון, רשימות היומן, קה"ת, תשס"ט, עמ' שס"ז.
  3. ^ בספר בית רבי (חלק ב' עמ' ד' הערה א') מצוין שמאז שעזב את ליאדי החל הפילוג בינו לבין רבי דובער.
  4. ^ על תוכן המחלוקת בהרחבה ראה במאמרו של עמרם בלוי בקובץ היכל הבעש"ט גיליון כ"ד עמ' קמ"ז.
  5. ^ היכל הנגינה
    הראשון: ניגון הגדול לר' אהרן מסטראשעלא (מחסידי אדמו"ר הזקן)
    השני: ניגון שמח לר' אהרן מסטראשעלא (מחסידי אדמו"ר הזקן)
  6. ^ ניגונו של החסיד המפורסם רבי אהרן מסטרשלה
  7. ^ קישור לספר, באתר היברובוקס.
  8. ^ קישור לספר, באתר היברובוקס.
  9. ^ עבודת הלוי - חלק א, וחלק ב, באתר היברובוקס.
  10. ^ שער התפלה, באתר היברובוקס.
  11. ^ (אחד המהדורות כללה 4 כרכים, ששלושת הראשונים הם שלושת החלקים של ספר הזוהר, והרביעי כלל את כתבי ר' אהרן)



Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0