רבי משה נתן נטע למברגר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי משה נתן נטע למברגר ממאקווא
לידה ט' בתמוז ה'תרס"ט
פולגאר
פטירה כ' בחשוון ה'תשמ"ג
כפר אתא
מקום פעילות מאקו, כפר אתא
רבותיו רבי שמעון גרינפלד, רבי שלום אליעזר הלברשטאם מראצפערט
אב רבי מנחם מנדל למברגר
גאב"ד חסידות מאקווא ה־ראשון

רבי משה נתן נטע למברגר (ט' בתמוז ה'תרס"ט - כ' בחשוון ה'תשמ"ג) (מכונה גם העטרת משה) היה רבה של מאקווא, מייסד חסידות מאקווא בישראל ומחבר ספרי 'עטרת משה'.

קורות חייו

נולד בטיסא פולגאר שבהונגריה לרב העיר רבי מנחם מנדל ולמרים יוטא נכדת רבי אשר אנשל יונגרייז (המנוחת אשר).

בבחרותו למד בישיבתו של אביו בפולגאר, ולאחר מכן נסע ללמוד בסמיהאלי, שם היה לתלמידו המובהק של רבי שמעון גרינפלד, רבה של סמיהאלי ומחבר הספר שו"ת מהרש"ג.

בחסידות קיבל מרבי שלום אליעזר הלברשטאם מרצפרט. כמו כן הסתתופף בצילם של רבי ישעיה שטיינר מקרעסטיר ורבי אהרן רוקח מבעלז[1].

בשנת ה'תרצ"ד נשא את שרה לאה בתו של רבי אפרים רוזנפלד, רבה של סנדרה (הונגריה), חתנו של רבי משה פורהנד, רבה של מאקווא. לאחר נישואיו התגורר במאקווא ולימד בישיבתו של סב אשתו. משנת ה'תרצ"ו שימש כדיין בקהילה.

לאחר פטירת סבו בי"ז בסיון ה'תש"ד מונה למלא את מקומו ברבנות, בעת שהנאצים כבר כבשו את העיר וריכזו את יהודיה בגטו בסגד. מיד לאחר השבעה גורש יחד עם רעייתו למחנה ברגן-בלזן ומשם למחנה טרזיינשטט, שם שהה עד השיחרור על ידי הצבא האדום.

כשהיה במחנה טרזיינשטט שובץ לעבודה במאפיית לחם, שם כתב חידושי תורה על התלושים שמסרו לו עובדי המחנה כדי לקבל את פרוסות הלחם שהוקצבו להם. חידושים אלו ואחרים הודפסו בספריו "עטרת משה" ו"כלי גולה".

לאחר המלחמה שב לעיר מאקווא, כיהן כרב העיר ועמד לעזרתם של ניצולי השואה.

בשנת ה'תשי"ב עלה ארצה והתגורר תחילה בירושלים. כאשר עזב רבי בנימין מנדלזון את משרת הרבנות בכפר אתא לטובת הרבנות בקוממיות, נקרא רבי משה נתן נטע בעצת החזון איש ורבי אהרן רוקח מבעלז למלא את מקומו[2]. במקביל ייסד שם את ישיבת 'נחלת משה' מאקווא, וכיהן בראשותה עד לפטירתו.

שיכל בחייו כמה מילדיו בילדותם: שלמה יהודה לייב, נפטר עוד במאקווא ונטמן באוהל סבו[דרושה הבהרה]; אשר אנשיל נפטר בז' בחשוון ה'תש"ה במחנה עבודה ליד וינה ונקבר שם; שלום אליעזר נפטר בישראל בשנת ה'תשט"ז ונקבר בקרית אתא.

נפטר בכ' בחשוון ה'תשמ"ג[3] והשאיר אלפי גליונות של חידושי תורה בנגלה ובנסתר, בהלכה ובדרוש וחסידות. את מקומו ממלא בנו הרב שמעון למברגר.

מצאצאיו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. הרב משה אלכסנדר זושא קינסטליכר, קהילת מאקאווא ורבניה, עלי זכרון גליון 57, תמוז תשפ"א, עמ' ב - יד
  2. שו"ת עטרת אפרים, עמ' יח
  3. רבי משה נתן נטע למברגר, באתר אגודת אהלי צדיקים
ערך זה הוא קצרמר בנושא אדמו"רים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.