שמורת מצוק הצינים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שמות מצוק צינים
סוג שמורת טבע
תאריך הכרזה 9 בנובמבר 1989
כניסה בתשלום בחינם
נתונים ומידות
שטח 658.73 קמ"ר
בעלי חיים ראו בערך
מיקום
מדינה ישראלישראל  ישראל

שמורת מצוק הצינים היא שמורת טבע מוכרזת בנגב המהווה את אחת משמורות הטבע הגדולות בישראל, כששטחה הוא 658,733 דונם. השמורה הוכרזה ב-9 בנובמבר 1989, ועברה מספר הרחבות מאז.

החי

יונקים

בין היונקים החיים בשמורה נמנים: יעל נובי, צבי הנגב, צבוע מפוספס, תן זהוב, שועל מצוי, זאב ערבי, ארנבת מצויה ודרבן. באזור חיים כ-10 מיני מכרסים ובהם קוצן מצוי, גרביל הסלעים ופסמון.

אוכלוסיית היעלים החיה באזור שדה בוקר היא הצפופה ביותר בישראל. בספירה שנערכה בשמורה בשנת 1998 נספר מספר שיא של 300 יעלים.

בשמורה זוהו 12 מיני עטלפים. המין הנפוץ ביותר הוא עטלפון לבן שוליים. מין נפוץ אחר הוא אשף מצוי. פחות נפוצים הם יזנוב קטן ואשמן קטן.

עופות

בשמורה נצפו יותר ממאה מיני עופות ובהם 11 מיני דורסים המקננים במצוק הצינים. עם העופות הדורסים שנצפו מקננים במצוק הצינים נמנים: נשר מקראי, רחם, בז מצוי, בז נודד, בז מדברי, בז צוקים, בז שחור, חיוויאי, עיט זהוב, עיט נצי, עקב עיטי, אוח ולילית מדבר.

זוחלים

בשמורה נצפו 7 מיני זוחלים – הנחשים אפעה מגוון, ארבע קו מובהק וזעמן אוכפים וארבעה מיני לטאות – שנונית נחלים, חרדון מדבר, מניפנית מצויה ומדברית עינונית.

דו-חיים

בעין עבדת, חיה אוכלוסייה של קרפדה ירוקה.

הצומח

קישורים חיצוניים

סמל המכלול גמרא 2.PNG
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0