מרכז לענייני חינוך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף גן ישראל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמל ה"מרכז לענייני חינוך"

מרכז לענייני חינוך או בראשי התיבות מל"ח (באותיות לטיניות: Merkos L'Inyonei Chinuch) הוא ארגון הזרוע החינוכית של חסידות חב"ד. וככזה הוא אחראי על כל הפעולות החינוכיות ובעיקר על פעילות השלוחים. המרכז הוא אחד משלושת הגופים המרכזיים של חסידות חב"ד, יחד עם מחנה ישראל והוצאת הספרים קה"ת. באופן פורמלי המרכז כפוף לארגון הגג העולמי אגודת חסידי חב"ד העולמית.

היסטוריה

תמונה מתוך אחד מחדרי המשרדים של המרכז לענייני חינוך

המרכז נוסד על ידי האדמו"ר השישי של חב"ד, רבי יוסף יצחק שניאורסון (הריי"ץ), בשנת ה'תש"א 1941. הריי"ץ העמיד בראש המרכז את חתנו רבי מנחם מנדל שניאורסון, לימים הרבי השביעי של חב"ד. כמנכ"ל מונה הרב חיים מרדכי אייזיק חודקוב, שהיה מזכירו האישי של הריי"ץ. המוסד הוקם כדי לארגן את ענייני החינוך היהודי בארצות הברית בפרט ובעולם בכלל. במסגרת זו הדפיס המרכז עשרות חוברות העשרה ביהדות ואירגן שיעורים מיוחדים לילדים יהודיים הלומדים בבתי הספר הממשלתיים. הוא הוציא עלון חודשי בארצות הברית בשפה היידיש בשם "שמועסן מיט קינדער און יוגנט" ועלון זהה בשפה האנגלית. כמה שנים אחר כך החלה הסדרה לצאת בישראל בשם "שיחות לנוער".

המוסד החל לשלוח שלוחים לרחבי העולם בשנת ה'תש"י (1950), אז נשלחו השלוחים הראשונים למרוקו. מאוחר יותר הוא הרחיב את פעולותיו באמצעות שליחת שלוחים לרחבי העולם. כיום מונים סניפי המרכז כ-4,000 שלוחים[1]. פעם בשנה נערך כינוס השלוחים העולמי במרכז חב"ד העולמי - 770 בקראון הייטס.

כמו כן משגיח המוסד על רכושו הפרטי של רבי מנחם מנדל שניאורסון (כהוראתו בצוואתו). המוסד גם מנהל את הארכיון המרכזי של חב"ד - "ארכיון ליובאוויטש". למוסד בית הוצאה לאור הנקרא קה"ת, העוסק בהדפסת ספרי חסידות וספרים בנושאים יהודיים והפצתם ברחבי העולם.

בראש הסניף בישראל עמד מהשנה הראשונה לקיומו הרב אברהם פריז. לאחר פטירתו, בשנת תשכ"ח מילא את מקומו חתנו הרב אפרים וולף (מנהל ישיבת תומכי תמימים ליובאוויטש המרכזית בין השנים תש"ט - תשס"ג), לאחר פטירתו בשנת ה'תשס"ג ממלא את מקומו בנו הרב מנחם מענדל וולף, מנהל הוצאת הספרים קה"ת בישראל.

מתש"י עמד בראש המוסד רבי מנחם מנדל שניאורסון כנשיא, ומזכירו הרב חדקוב כמנהל. לאחר מספר שנים מונה הרב חיים יהודא קרינסקי למזכיר הארגון.

כיום משמש הרב יהודא קרינסקי כיושב ראש ומזכיר הארגון, והרב משה קוטלרסקי האחראי על מערך שליחי חב"ד בעולם, משמש כסגנו. הרב זלמן גרוסבאום, משלוחי חב"ד בקנדה, הוא חבר שלישי בהנהלה המצומצמת של הארגון ("ועד הפועל"). כמו כן ישנו ועד הנהלה מורחב של יותר מעשרה חברים נוספים המתכנס לעיתים רחוקות.

משרדי הארגון ממוקמים במרכז חב"ד העולמי במחלקת המשרדים.

ארגונים ומחלקות של ה'מרכז'

הוצאת ספרים קה"ת

סמל קה"ת
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – קה"ת

ראשי תיבות: קרני הוד תורה, הוא שמה של הוצאת הספרים הרשמית של חסידות חב"ד. נוסדה בשנת ה'תש"ב (1942) על ידי האדמו"ר הקודם, רבי יוסף יצחק שניאורסון[2].

מרכז שליחות

באמצע שנות הארבעים הוקם במרכז לענייני חינוך מחלקת "מרכז שליחות". מדי שנה בחודשי הקיץ, פסח ותשרי יוצאים על ידו מאות תלמידי הישיבות תומכי תמימים לערים שבהן שלוחים צרכים עזרה או למקומות לאין בהם עדיין שליח, שם הם מבצעים את כל פעילות השליחות אותם מבצע שליח רגיל בהתאם לתקופה בה נשלחו[3].

שיעורי לימוד הדת

סמל הארגון של"ה

ארגון של"ה (ראשי תיבות שעורי לימודי הדת) או בשמו המלא "ועד מגיני ומרחיבי החינוך הכשר" הוא ארגון המנהל רשת שיעורי דת במסגרת תוכנית שעת החופש, המתקיימת בבתי ספר העממיים בניו יורק, הארגון הוקם בשנת 1943 על ידי האדמו"ר השישי מחב"ד, רבי יוסף יצחק שניאורסון ופועל תחת המרכז לענייני חינוך של חסידות חב"ד.

כל יום רביעי, לאחר אספת הילדים מבתי הספר מתאספים המדריכים עם הילדים בבית הכנסת הסמוך וקוראים איתם מודה אני ותפילה קצרה, ולאחר מכן מלמדים את הילדים ללבוש ציצית ולומר ברכה על האוכל, ובעיקר מלמדים את הילדים מושגים בסיסים שונים ביהדות. כגון שבת וכשרות. במשך השנים נדפסו על ידי הארגון חוברות שונות של הסברים וסיפורים מצוירים שניתנו לילדים; וחוברות הדרכה למדריכים על מנת להכינם לפעולה.

קולות שונות של התנגדות לארגון נשמעו מצדים שונים, מהם על ידי נציגי היהדות הרפורמית, שטענו ששעת לימוד זו נוגדת את החוקה האמריקאית המפרידה בין דת למדינה. קולות אחרים של התנגדות נשמעו מצד יהודים חרדים שטענו, על הלגיטימציה שניתנת ללימוד בבתי הספר העממים, כתחליף ללימוד בתלמוד תורה.

משרד השלוחים

סמל משרד השלוחים

כחלק ממערך העזרה והסיוע לשלוחים מסביב לעולם, מחזיק המל"ח מרכז הנועד לתאם ולסייע בניהול מוקדי השליחות, המשרד פתוח במשך כל השנה ומסייע בייעול מערך השלוחים בעולם. המשרד הוקם בעקבות הוראתו של הרבי[4]. המשרד ממוקם בשכונת קראון הייטס שבברוקלין, בסמוך למרכז חב"ד העולמי[5].

JLI

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – JLI
סמל JLI

'המרכז ללימודי יהדות' המאגד בתוכו מערך שיעורי יהדות הנלמדים בכארבע מאות מרכזים ברחבי העולם, נחשב למרכז לימודי ברמה אקדמית המזכה את הלומדים בנקודות זכות אקדמיות. מבחינות מסוימות נחשב למוסד למודי יהדות למבוגרים הגדול בעולם. הארגון הוקם ב-1999[6][7].

Chabad.org

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – Chabad.org

האתר 'חב"ד. אורג' הוא אתר אינטרנט להפצת יהדות, הוא האתר היהודי הראשון בעולם ברשת האינטרנט. בתחילה אתר הוקם על ידי הרב יוסף יצחק קייזן כפורום אינטרנטי להפצת יהדות ב-1988, וב-1990 הפך לאתר עצמאי בשם Chabad.org. לאחר פטירתו של הרב קייזן בשנת 1998 פרס המרכז לענייני חינוך את חסותו על האתר והוא הפך להיות אתר הדגל הרשמי של חסידות חב"ד. נכון ל-2013 הוא אחד מאתרי המידע היהודי הגדולים בעולם. האתר פעיל ב-8 שפות: עברית (בשמו העברי 'בית חב"ד'), אנגלית, צרפתית, רוסית, ספרדית, גרמנית, פורטוגזית ואיטלקית[8]. על פי נתוני האתר, בשנת 2012 נכנסו אליו למעלה מ-20 מיליון כתובות IP שונות[9].

JEM

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – JEM

ראשי תיבות של Jewish Educational Media (בעברית "המוסד לתקשורת חינוכית יהודית"). הוא ארגון המדיה החב"די. מפיק מדי שבוע את התוכנית תורת חיים. מפיק סרטים בחקר משנתו וחייו של הרבי מנחם מנדל שניאורסון. היה משדר את התוועדויותיו המרכזיות של האדמו"ר בטלוויזיה לרחבי העולם. הארגון הוקם ב-1980[10].

גן ישראל

הסמל של מחנה הקיץ גן ישראל

רשת מחנות הקיץ "גן ישראל" לילדים נוסדה בשנת תשט"ז (1956) ביוזמת הרבי מנחם מנדל שניאורסון. שמו של המחנה הוא על שם מייסד תנועת החסידות רבי ישראל בעל שם טוב. החל משנת תשכ"ד (1964) המחנה המרכזי בניו-יורק מנוהל על ידי הרב אברהם שם טוב[11].

חב"ד בקמפוס

הסמל של חב"ד בקמפוס

‫חב"ד בקמפוס הוא ארגון גג לפעילות בתי חב"ד המשתרעת על פני כ-250 אוניברסיטאות ברחבי העולם[12].

קישורים חיצוניים

למרכז לענייני חינוך ישנם שני אתרי אינטרנט, שהם מהווים האתרים הרשמיים של חב"ד העולמית:

הערות שוליים


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0