פורטל:עולם הספר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
P building.png
הפורטל נמצא בבנייה
מכיוון שהפורטל בנוי ממספר דפים, אין מניעה לערוך את דפי המשנה שלו, אך רצוי להתייעץ קודם בדף השיחה עם העוסקים בבנייתו.
הפורטל נמצא בבנייה
מכיוון שהפורטל בנוי ממספר דפים, אין מניעה לערוך את דפי המשנה שלו, אך רצוי להתייעץ קודם בדף השיחה עם העוסקים בבנייתו.
פורטל עולם הספר
- פורטל זה מוגש בחסות מכון תוצאות וכולל תוכן מקודם -
תוצאות2.png
P literature.svg

עולם הספר וההוצאה לאור הוא יותר מאשר סתם עולם של מילים מסודרות על דף. זהו עולם מרתק שמשתרע מהעמקים של היצירה התורנית ומעניק לנו את הכלים להביע ולשתף חידושי תורה מאמרים ורעיונות.

ההוצאה לאור היא הקרן שמאירה על הספר, זו העבודה הקפדנית שהופכת את הטקסט מספרים ומילים לעובדה מציאותית. ההוצאה לאור הוא גם תהליך שמקדם, שמעודד ושמקיים את היצירה, מאחורי הקלעים של עולם הספר.

ההוצאה לאור גם משפרת את העיצוב החזותי של הספר, מתן לו זהות ייחודית ומאפשרת לקורא להתרכז בחוויית הקריאה. עיצוב, פורמט, גרפיקה וכריכה - כל אלו הם חלק מהאמצעים שמקדמים את הספר כפריט ייחודי. עם כל דף שנפתח, הקורא מתמקד בעולם משובץ שנבע מהפסקאות והמילים שנוצרו על ידי המחבר. כשהספר יצא לאור, זה כמו לשחרר את היצירה ממסגרת הפרטית של המחבר ולהפוך אותה למקום פומבי בו יכולים כולם לראות ולחוות.

בסופו של דבר, עולם הספר וההוצאה לאור קשורים זה בזה בקשר בל ינתק, שמזמינים את הקורא למסע מופלא שבו המילה והדפוס משתלבים ליצור יצירה מופלאה שתמשיך לרוץ בין כותלי בתי המדרש והיכלי התורה.

מסע אל מסתורי המאגרים התורניים – פרק א'

נתאר לעצמנו שאנו נמצאים בספריה עם ספרן יעיל מאין כמותו. אין צורך לומר לו את מספר המדף, מספיק לומר לו את שם הספר והוא מביא אותו בו ברגע. יתירה מזו, הוא זוכר את כל תוכן הספרים על פה מילה במילה. יכול אתה לשאול אותו כמה פעמים כתובה מילה כל שהיא בכל הספרים שבספרייה – והוא יפתח לך את הספרים במקומות המבוקשים.

ולא זו בלבד. הספרן נוכח בספרייה בכל שעות היממה, בשעה הכי לא סבירה שיעלה בדעתנו להיכנס אליה – הוא ימצא תמיד דרוך ומוכן לפעולה, ועירני לחלוטין. נו, שייך דבר כזה? ובכן, המחשב עם אחד ממאגרי המידע המוקלדים – עונה על כל הקריטריונים האלו ועוד הרבה יותר.

מספרים על אחד מתלמידיו של הגאון מוילנא שסיפר לרבו שחזר פעמים רבות מאוד על מסכת אחת והיא שגורה על פיו ׳כמונח בקופסא׳. שאלו הגאון: האם יודע אתה לספור כמה פעמים מוזכרים שמותיהם של אביי ורבא באותה מסכת? האם יודע אתה לחזור על מילות המסכת בסדר הפוך? התלמיד כמובן לא ידע, ואז – כך מסופר – מנה הגאון את מספר שמותיהם של אביי ורבא, ואף חזר על קטע מסויים ׳למפרע', כלומר, אמר את המילים בסדר הפוך.

׳מונח בקופסא' – אמר הגאון, היינו שתדע את המסכת בפי שיהודי יודע ׳אשרי׳, ישר והפוך.

איור של מכונת הסטנסיל משנת 1918

חידושי תורה משמו של רבי חיים סולובייצ'יק, מייסד שיטת בריסק יצאו בצורת סטנסיל, ולאחר מכן במהדורות צילום של מהדורת הסטנסיל, ולכן הם קרויים עד היום בעולם הישיבות "חידושי ר' חיים סטנסיל".

מכון תוצאות הוא מכון המתמחה בסריקה חכמה והוצאה לאור של ספרי קודש וטקסטים הלכתיים.

מכון תוצאות נוסד בירושלים בשנת תשס"ו (2006) על ידי הרב משה ברנסדופר שהיה הראשון שזיהה את הפוטנציאל ואת החסר שקיים בשוק, במהלך השנים העביר הרב ברנדסדופר את סודותיו לרבים אחרים ונתן להם לצאת לשוק ולהתחרות בו עצמו, עם זאת, עדיין אין אף מכון שמתחרה ביכולותיו הפנומנליות והכישרון הייחודי. מכון תוצאות הוא מהראשונים שהכניס את תחום הסריקה לספרי הקודש, מעל 18 שנות ניסיון מובילות אותו יחד עם הצוות בהמרת טקסטים בסגנון מיוחד ומעורר השתהות, אלפי ספרים שנמצאים בכל ארון ספרים יהודי בעולם הם התוצאות והם מדברות בעד עצמם.

מכון תוצאות הוא כמעט המכון היחיד שעוסק אך ורק בהמרת ספרי קודש לטקסט איכותי ללא שגיאות המצויות בתוכנות הסטנדרטיות, בשונה משאר המכונים שמתבססים על תוכנות מוכרות בשוק, הרב ברנדסדופר פיתח בעצמו את התוכנה בשילוב OCR שיודעת לזהות את השפה הייחודית של ספרי הקודש ולסרוק את הטקסט בהתאם.

גדולי המכונים ומהדירי הספרים המובילים כמו הוצאת ש"ס וילנה החדש, חברת וגשל זיכרון אהרון ועוד הוצאות נמנים בין לקוחות מכון תוצאות.

38 אנשי צוות, תלמידי חכמים מומחים ומהירים במלאכתם כאשר בנוסף לידיעותיהם העצומות בש"ס ופוסקים בכלל ובספרי הקודש בפרט, הם גם מומחים באומנות הסריקה, לאחר שנים של ניסיון עם אלפי טקסטים, מלווים את הלקוח ביד אמן לאורך כל התהליך, הם עומדים על הסריקה ומוודאים שהיא נעשית כתיקנה ללא שגיאות, מגיהים ועוברים על החומר שוב ושוב, עד לתוצאה הסופית והמושלמת והמעבר לשלב העימוד והוצאה לאור.


באמצעות תוכנת HOCR לזיהוי תווים אופטי, המחשב יכול לפענח את התווים בקובץ תמונה, אך רואים במקרה זה שעדיין ישנה בעיה בהמרה לעברית של טקסט שאינו ברור לגמרי.

זיהוי תווים אופטיאנגלית: Optical Character Recognition; בראשי תיבות: OCR) היא טכנולוגיה להמרת תמונה, טקסט מודפס וכתב יד שנסרקו על ידי סורק, למסמך תמליל ממוחשב.

תוכנות לזיהוי תווים אופטי, מתמודדות על פי רוב בהצלחה עם המרה של תמונה בה מצולם או סרוק מסמך מודפס אך רק לעיתים נדירות גם בכתב יד. התהליך כרוך בזיהוי תו אחרי תו מבין התווים השונים המרכיבים את הטקסט. אולם, שיפור הברירה בין תווים שונים נעשה לרוב גם בעזרת שני כללים הקשורים להקשר התווים: הגבלת קטעי תמליל שונים לכאלה הכוללים רק תווים מקבוצה מסוימת (אותיות עבריות, אותיות לטיניות, אותיות ערביות וכיוצא בזה) והגדרת מילים ושפה לשם העדפת תווים היוצרים מילים בעלות כתיב מוכר (למשל, בקטע תמליל המוגדר ככתוב אנגלית יועדפו תווים היוצרים מילים עם כתיב אנגלי תקין אך בקטע תמליל המוגדר ככתוב בספרדית יועדפו תווים היוצרים מילים בעלות כתיב ספרדי תקין).

ההדרת ספרי קודש

הספרים העתיקים מאופיינים בטקסט כמעט בלתי קריא על גיליונות נייר ישנים, מוכתמים ומקומטים, בנוסף – בספרי קודש נדרשת סריקה חכמה במיוחדת המזהה את השפה הייחודית של ספרי הקודש ושלא תתקן את השפה לעברית הנהוגה היום, לשם כך פותחה תוכנה מיוחדת הסורקת את ספרי הקודש והופכת אותם לטקסט מותאם ללשון הקודש לאחר מכן צוות יר"ש עובר על התוצאה ומנפה את החומר ניפוי אחר ניפוי עד לקבלת סולת נקייה תוך כדי בדיקה כי אכן הספר נסרק כהלכה, לאחר הגהה הספר עובר עריכה והשוואה בין גרסאות לפי הצורך והעניין ואז כל שנותר הוא לעמד עימוד מקצועי ומאיר עיניים שיקל על הלימוד בספר ויהפוך אותו לנוח ונהיר, עתה נשאר אך להדפיס את הספר ולברך על המוגמר, כעת יוכל המהדיר ליטול חלק בזכות לימוד התורה של כלל הלומדים החשובים שעתה יכולים לעסוק בחיבור נאה ומתוקן הראוי לעלות על שולחן מלכים.