גודפרי האונספילד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סר גודפרי ניובולד האונספילדאנגלית: Godfrey Newbold Hounsfield‏; 28 באוגוסט 1919 - 12 באוגוסט 2004) היה מהנדס חשמל בריטי שפיתח את הטומוגרפיה הממחושבת (מכשיר CT) וזכה בזכות פיתוח זה בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה בשנת 1979.

תולדות חייו

האבטיפוס של מכשיר ה-CT הראשון, עם מוח הפרה

האונספילד נולד בכפר סאטון-און-טרנט (Sutton-On-Trent) בנוטינגהאמשייר, צעיר מבין חמישה ילדים.

במלחמת העולם השנייה שירת בחיל האוויר המלכותי ולמד עקרונות של אלקטרוניקה ומכ"ם. לאחר המלחמה למד בקולג' פאראדיי להנדסת חשמל (Faraday House Electrical Engineering College) בלונדון, המוסד הראשון בבריטניה שהעניק רמת אקדמית גבוהה ולימודי חשמל ואלקטרוניקה.

ב-1949 החל לעבוד ב-EMI כחוקר במעבדות המכ"ם והנשק המונחה. שם הכיר לראשונה שימוש במחשבים וב-1958 תיכנן וניהל את הצוות שבנה את המחשב הטרנזיסטורי הראשון בבריטניה - EMIDEC 1100.

הפרויקט הבא שלו היה מכשיר הטומוגרף הממוחשב. הרעיון היה לבנות מחשב ייעודי שידע לקלוט מידע מקרני רנטגן המשוגרות בזויות שונות מסביב לאובייקט הנסרק ולייצר מידע מרחבי ב"פרוסות" החותכות את האובייקט ומציגות את תוכנו ("חתכים"). אף שהכוונה הראשונית לא הייתה דווקא רפואית התבררו עד מהרה היתרונות הרפואיים של הרעיון. הוא בנה אבטיפוס ראשון של המכשיר ב-1971 וניסה אותו על מוח של פרה. ב-1975 נבנה מכשיר CT לסריקה גופנית מלאה והמכשיר הוכנס לשימוש רפואי סדיר. ב-1979 זכה בפרס נובל לפיזיולוגיה או לרפואה יחד עם אלן מ. קורמק, שעבד במקביל (ובלי שהשניים ידעו זה על זה) על פתרון דומה והכין לו מודל מתמטי שייושם במכשירי ה-CT. 

בשנת 1975 התקבל כחבר החברה המלכותית. בשנת 1976 התקבל כחבר למסדר האימפריה הבריטית ובשנת 1981 קיבל תואר אביר ואת הזכות להקדים את התואר "סר" לשמו.

האונספילד לא נישא מעולם. האונספילד נפטר מסרטן בגיל 74.

על שמו נקרא "סולם האונספילד" למדידת חדירות חומר לקרני רנטגן. החומרים מסווגים לפי מדד חדירות הנע בין HU‏1000- ל- HU‏1000, כאשר HU מסמן יחידת-האונספילד. למים מזוקקים חדירות-רנטגן של אפס HU, לאוויר חדירות של HU‏1000-, לעצמות שונות יש דרגות חדירות מ- HU‏400 ומעלה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גודפרי האונספילד בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0