הרב ישראל אליעזר אדלר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
האדמו"ר מדז'יקוב-ויז'ניץ
הרב ישראל אליעזר אדלר
רבי ישראל אליעזר אדלר בצעירותו
רבי ישראל אליעזר אדלר בצעירותו
לידה 9 בינואר 1956 (גיל: 68)
כ"ה בטבת ה'תשט"ז
מקום פעילות רחובות, בית שמש
רבותיו סבו רבי חיים מאיר הגר, דודו רבי משה יהושע הגר, רבי שלום נח ברזובסקי
בת זוג גיטה ארנסטר
אב רבי נפתלי חיים אדלר
אם הינדא
אדמו"ר חסידות דז'יקוב-ויז'ניץ ה־1
אייר ה'תשע"ב
טיש פורים תשע"ג

הרב ישראל אליעזר אדלר (נולד בכ"ה בטבת תשט"ז, 9 בינואר 1956) הוא האדמו"ר מדז'יקוב-ויז'ניץ, ענף של חסידות ויז'ניץ.

קורות חייו

נולד לרבי נפתלי חיים ולהינדא בת רבי חיים מאיר הגר, האדמו"ר מויז'ניץ. נקרא 'ישראל אליעזר' על שם סבו רבי ישראל הגר ובנו רבי אליעזר הגר. אביו היה בנו החורג של רבי ברוך הגר, האדמו"ר מסערט ויז'ניץ ואחיו של רבי חיים מאיר[1]. הרב נפתלי חיים היה מיוחס מצד אביו לאדמו"רי לעלוב ומצד אמו היה נינו של רבי נפתלי חיים הורוביץ מדז'יקוב-ירושלים.

למד בישיבת בית אברהם, שם כיהן גיסו רבי שמואל ברזובסקי כר"מ. בשנת תשל"ד נישא לריקל גיטל, בתו של דודו רבי משה ארנסטר. לאחר הקמת קריית ויז'ניץ ברחובות מונה לרב החסידות על ידי דודו רבי משה יהושע הגר, תפקיד שמילא במשך כ-30 שנה. נהג לנסוע מדי פעם לנתניה להתפלל בבית הכנסת 'דז'יקוב-ויז'ניץ' שאביו הקים בעיר.

חסידות דז'יקוב ויז'ניץ

חסידות דז'יקוב היא חסידות מגזע רופשיץ שפעלה בגליציה בעיר דז'יקוב (טרנובז'ג) קרוב למאה שנה, מ-1848 ועד לפרוץ מלחמת העולם השניה. רוב החסידים, וכן האדמו"ר רבי אלטר'ל ובנו הרב הצעיר, נרצחו בשואה. לחצר זו היה קשר הדוק עם חצר ויז'ניץ, האדמו"ר מוויז'ניץ רבי ישראל הגר היה חתנו של רבי מאיר הורוביץ מדז'יקוב (ה"אמרי נועם"), ונכדו של רבי מאיר, רבי אלטר (האדמו"ר האחרון מדז'יקוב לפני השואה), היה חתנו של רבי ישראל הגר. כך גם לרבי חיים מאיר הגר (ה"אמרי חיים" מויז'ניץ) היה חתן רבי יהודה הורוביץ, בנו של רבי אלתר מדז'יקוב. רבי חיים מאיר עצמו שהה בצעירותו אצל רבי יהושע (ה"עטרת ישועה" מדז'יקוב, גיס אביו), נהג לשיר ניגוני דז'יקוב ועסק בתורת ומעשיות חסידות דז'יקוב. אחר השואה אף ניסה להכתיר את אחד מהנכדים רבי יהושע הורוביץ לאדמו"ר, אך הלה סירב. שנים לאחר מכן הוכתר נכדו רבי חיים מאיר הורוביץ האדמו"ר מדז'יקוב וכן אחיו הרב מנחם דוד הורוביץ האדמו"ר מדז'יקוב ירושלים, בנים של רבי יחזקאל אליהו רו"מ דז'יקוב לאחר השואה שהוציא לאור את ספרייהם של אדמור"י דז'יקוב וכן את הניגונים לבית דז'יקוב

אביו של רבי ישראל אליעזר, הוא צאצא של שני האדמו"רים הראשונים בשושלת, רבי אליעזר ורבי מאיר הורוביץ. הוא הקים בנתניה, שם כיהן כרב - בית כנסת בשם 'דז'יקוב-ויז'ניץ'.

בכ"ב באייר תשע"ב (14 במאי 2012), חודשיים לאחר פטירת דודו, רבי משה יהושע הגר, הוכתר רבי ישראל אליעזר לאדמו"ר על ידי קבוצה מחסידי ויז'ניץ. חצרו נקראה 'דז'יקוב-ויז'ניץ'.[2] במעמד שהתקיים בעיר רחובות ובראשות האדמו"ר מויז'ניץ הרב ישראל הגר, ובהשתתפות האדמורי"ם מסלונים וקרלין-סטולין ורבני העיר.

עם הכתרתו הקים את חצירו ברחובות שם כיהן כרב הקהילה. לאחר מספר חודשים זכתה הקהילה במכרז על מתחם ברמת בית שמש, להקמת מוסדות ובנייני מגורים לאנשי החסידות, ובסיון תשע"ט עבר לגור בבית שמש.

מוסדותיו

נכון לחודש ניסן תשפ"א, הקרייה בבית שמש עדיין בתהליכי בניה, כשחלקה הגדול הושלם. הקריה בבית שמש, המרכז של החסידות, כוללת שבעה בניינים ברחובות 'אמרי נועם' ו'אהבת שלום', בהם מתגוררים כ-120 משפחות, רובן משתייכים לחסידות. בקריה בית מדרש במבנה זמני, כולל אברכים, תלמוד תורה 'אמרי נפתלי' ובית ספר 'בנות הינדא'.

לחסידות גם בית כנסת בשם 'אמרי נפתלי' בבני ברק, וכן קהילה באלעד.

ברשימות שהוכנו באגודת ישראל לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושתים שויכו לחסידות בישראל 240 בעלי זכות בחירה[3].

מאפיינים

החסידות מתנהלת על פי מנהגי חסידות ויז'ניץ, וכן מנהגי סלונים כפי שלמד אצל רבו האדמו"ר בעל הנתיבות שלום. והאדמו"ר רבי משה יהושע הגר מכונה ה"רבי זכרונו לברכה". אביו רבי נפתלי חיים אדלר מכונה בחסידות "רבינו בעל אמרי נפתלי", והאדמו"ר עורך טיש ביום ההילולא שלו, וכן ביום היארצייט של האמרי נועם, מייסד שושלת דז'יקוב.

משפחתו

בניו
  • הרב מנחם מנדל דוד, נשוי לחיה חנה בת הרב ברוך שטרנבוך רבה של קהילת ויז'ניץ בברכפלד[4], מכהן ברבנות קהילת דז'יקוב ויז'ניץ באלעד.
  • הרב לוי יצחק, נשוי לעטיל בת הרב אלימלך בידרמן, מכהן כרב הקהילה בבני ברק ובית המדרש "אמרי נפתלי" דז'יקוב-ויז'ניץ.
בנותיו

קישורים חיצוניים

הערות שוליים