נחלה (תנועה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף תנועת נחלה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נחלה - תנועה להתיישבות
קובץ:לוגו תנועת נחלה.jpg
פעילות יישוב ארץ ישראל השלמה
מדינה ישראלישראל ישראל
מייסדים הרב משה לוינגר ודניאלה וייס
יושב ראש דניאלה וייס
מנהל פעילות צבי אלימלך שרבף
תקופת הפעילות 2005–הווה (כ־19 שנים)
נוצר מתוך גוש אמונים

"נחלה - תנועה להתיישבות" או תנועת נחלה היא תנועה שהוקמה בשנת תשס"ה (2005) על ידי הרב משה לוינגר ודניאלה וייס, ממנהיגי גוש אמונים, במטרה ליישב את ארץ ישראל השלמה על ידי הסברה, הקמת מאחזים, עצרות עם ועבודה ציבורית, ורואה את עצמה כתנועת ההמשך של גוש אמונים. בתחילת דרכה התנועה הייתה מורכבת משני חלקים - "נאמני ארץ ישראל" ו-"נוער למען ארץ ישראל", לאחר כמה שנים נקבע השם "נחלה - תנועה להתיישבות". פעילות התנועה מתרכזת בעיקר בשטחי יהודה ושומרון.

רקע

הקמת המאחזים ונוער למען ארץ ישראל

  • נוער למען ארץ ישראל
  • הסכם המאחזים

המאבק ברעיון שתי המדינות

המשא ומתן של ממשל אובמה

ב-21 במרץ 2013 נאם נשיא ארצות הברית דאז ברק אובמה בבנייני האומה מול אלפי סטודנטים ישראלים, ואמר בין השאר כי "לפלסטינים מגיעה מדינה משלהם", וכי הוא מחויב לרעיון שתי המדינות[1]. מספר חודשים לאחר מכן החל להתנהל בוושינגטון משא ומתן בין ישראל לרשות הפלסטינית, בהובלת ממשלו של אובמה ומזכיר המדינה ג'ון קרי.

בתגובה החלה תנועת נחלה בקמפיין ציבורי תחת הכותרת "מדינה אחת לעם אחד".

ב-22 ביוני קיימה תנועת נחלה שבת במבשרת אדומים (E-1), שטח אסטרטגי בין מעלה אדומים לירושלים, בקריאה לבנות שכונה גדולה במקום. על פי הערכות רבות, בניה יהודית במקום יכולה לעזור במניעה של הקמת מדינה פליסטינית שבירתה מזרח ירושלים. כ-1,000 איש שהו במקום במהלך השבת. במוצאי השבת הגיעו שרים, ח"כים ואנשי ציבור למקום לעצרת תמיכה[2].

ב-2 באוקטובר התקיים כנס בבנייני האומה בהשתתפות כ-5,000 איש, יחד עם שרים, חברי כנסת, רבנים, ראשי רשויות ביו"ש ואנשי ציבור נוספים, בקריאה להפסיק את המשא ומתן. בכנס דיברו: הרב חיים דרוקמן, הרב דב ליאור, הרב שמואל אליהו, יריב לוין, ציפי חוטובלי, זאב אלקין, איילת שקד, יולי אדלשטיין, אורית סטרוק, גרשון מסיקה, הרב אלי בן דהן, נפתלי בנט, דוידי פרל, בני קצובר, אריה אלדד, ראשי תנועת נחלה הרב משה לוינגר ודניאלה וייס, ואישים נוספים[3][4].

ב-12 בנובמבר הורה ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו להקפיא את המכרז שפרסם משרד השיכון בראשות השר אורי אריאל לבניית שכונה חדשה במבשרת אדומים[5].

בתנועת נחלה החליטו שהדרך להיאבק ברעיון המדינה הפלסטינית ובנסיגה במפעל ההתנחלויות היא קריאה לבניה נרחבת בשטח, והחלו להשקיע את כל מאמצים בקידום בניה במבשרת אדומים, ובקריאה לחזור להקים יישובים חדשים ביהודה ושומרון[6].

קובץ:הצעדה למבשרת אדומים (E1).jpg
אלפים בצעדה למבשרת אדומים

ב-13 בפברואר 2014 קיימה התנועה יחד עם עשרות ארגונים נוספים צעדת המונים ממעלה אדומים אל מבשרת אדומים, בקריאה להפסיק את המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית, להקים שכונה במבשרת אדומים ולחזור להקים יישובים חדשים. כ-15,000 איש השתתפו בצעדה. בסיום הצעדה התקיימה עצרת בהשתתפות עשרות ח"כים שרים, רבנים ואנשי ציבור, בניהם: הרב דב ליאור, שר השיכון אורי אריאל, שר החוץ זאב אלקין, שר התחבורה ישראל כ"ץ, שר החקלאות יאיר שמיר, סגן השר הרב אלי בן דהן, סגן שר הביטחון דני דנון, סגנית שר התחבורה ציפי חוטובלי, חבר הכנסת ניסן סלומינסקי, דניאלה וייס מראשי תנועת נחלה, ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל, ראש מועצת שומרון גרשון מסיקה, ד"ר מיכאל בן ארי, ועוד[7][8].

לקראת הצעדה גורם במשרד החינוך איים על תנועת בני עקיבא שלא לשלוח את חניכי התנועה לצעדה, כיוון שמדובר באירוע פוליטי. למרות זאת החליטה התנועה לשלוח את החניכים לצעדה, ובמהלך העצרת שהתקיימה בסיום הצעדה הכריז סמזכ"ל התנועה אמיר סנדלר כי "ארץ ישראל היא לא פוליטיקה, ארץ ישראל היא הלב שלנו"[9].

תוכנית השלום של טראמפ

על רקע הכנתה של תוכנית שלום בין ישראל לרשות הפלסטינית בממשל טראמפ, הקימה תנועת נחלה ב-20 בינואר 2019 מאהל מחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים בשם "משמרת לכבודה של ארץ ישראל", בקריאה להדוף כל תוכנית מדינית אמריקאית הכוללת מסירת חלק משטחי ארץ ישראל לערבים, ומנגד לאמץ את "תוכנית שמיר", תוכנית של ממשלת ישראל בראשות יצחק שמיר להקמת יישובים חדשים בשטחי יהודה ושומרון וליישב בהם כ-2 מיליון יהודים[10].

קובץ:כן לתכנית שמיר.jpg
"כן לתוכנית שמיר" - מפת התכנית בפרסום של תנועת נחלה

ב-4 בפברואר תנועת נחלה ופעילי המשמרת פרסמו מסמך עליו חתמו עשרות שרים וחברי כנסת בו הם מתחייבים לפעול למימוש תוכנית שמיר ולביטולה של ההכרזה שתי מדינות לשני עמים, והחלפה באמירה: מדינה אחת לעם אחד[11]. בין החותמים על המסמך: יולי אדלשטיין, יואב גלנט, צחי הנגבי, איילת שקד, יריב לוין, מירי רגב, ישראל כ"ץ, ציפי חוטובלי, בצלאל סמוטריץ', אמיר אוחנה, הרב אלי בן דהן, אופיר אקוניס, גלעד ארדן, גילה גמליאל, איתמר בן גביר, ניר ברקת, יהודה גליק, אורית סטרוק, נפתלי בנט וגדעון סער.

ב-6 במרץ התקיימה צעדת לפידים של כ-500 איש משער יפו לכיוון המשמרת[12].

ב-2 באפריל יצאו שיירות רכבים ממספר מקומות ברחבי הארץ לעבר מקום המשמרת, שם התקיימה עצרת בהשתתפות מספר ראשי רשויות ביו"ש - ראש מועצת גוש עציון שלמה נאמן, ראש מועצת בית אל שי אלון, ראש מועצת מטה בנימין ישראל גנץ, ראש מועצת קריית ארבע אליהו ליבמן, וראש מועצת שומרון יוסי דגן[13].

ב-10 ביוני התקיימה הפגנה בגן העצמאות בירושלים תחת הכותרת "לא לתוכנית טראמפ!". בהפגנה דיברו איש ההתיישבות אליקים העצני ובנו בועז העצני, ראשי תנועת נחלה דניאלה וייס וצבי אלימלך שרבף, ראש "ועד מתיישבי השומרון" בני קצובר, יו"ר "פורום קפה שפירא" גלי בת חורין, איש ההתיישבות הרב עוזי שרבף ועוד. בהפגנה נטען כי תוכנית טראמפ היא "סוכריה שעטופה ברעל", כלומר ניסיון לפתות את מדינת ישראל ואת ההתיישבות להחיל ריבונות על 30% משטחי יהודה ושומרון בתמיכת ארצות הברית, בתמורה להקמת מדינה פלסטינית בשאר השטח[14][15].

ב-28 בינואר 2020, בכנס בבית הלבן, הציג נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בהשתתפות ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו את פרטי "תוכנית המאה"[16]. לכנס הגיעה משלחת של ראשי המועצות ביהודה ושומרון. פרסום התכנית גרר תגובות שונות בהתיישבות. גדול המתנגדים לתוכנית היה דוד אלחייני, יו"ר מועצת יש"ע וראש מועצת בקעת הירדן, שהודיע כי טראמפ אינו ידיד ישראל, כיוון שהוא מנסה להקים מדינה פלסטינית[17].

ב-30 ביוני קיימה התנועה יחד עם "גרעין התיישבות ביהודה" וראש מועצת קריית ארבע אליהו ליבמן עצרת ב-"מעלות חלחול", היושבת על ראס אל-הווא, פסגה בגובה 1013 מטר מעל פני הים בסמוך לצומת העוקפים שבין גוש עציון לקריית ארבע, מיקום , שעל פי תוכנית טראמפ ימצא בתוך גבולות המדינה הפלסטינית העתידית. יום לאחר מכן התכוון ראש הממשלה נתניהו להחיל ריבונות על חלקים מיהודה ושומרון כחלק מתוכנית טראמפ. בעצרת השתתפו קרוב ל-1,000 איש. הם קראו לא להחיל את הריבונות, לדחות את התכנית ולאשר הקמת יישוב חדש במקום[18][19].

שלושה ימים לאחר מכן, ב-3 ביולי, עלו במהלך הלילה כ-20 משפחות מגרעין יהודה ותנועת נחלה יחד עם עשרות בני נוער והתנחלו בראש מעלות חלחול.[20]. בבוקר למחרת הם פונו על ידי כוחות הביטחון.

בעקבות המשבר הפוליטי בישראל התכנית נדחתה שוב ושוב עד לסיום כהונתו של טראמפ כנשיא ארצות הברית.

עצרת הימין הגדולה בכיכר רבין

[21][22]

הקופה הלאומית לבניין ארץ ישראל

ב-21 בספטמבר 2015 התקיים אירוע ההשקה של "הקופה הלאומית לבניין ארץ ישראל". באירוע השתתפו שרים, חברי כנסת, ראשי רשויות ועוד אנשי ציבור רבים, בניהם: ישראל כ"ץ, מיקי זוהר, שרן השכל, אורי אריאל, יואב קיש, הרב אלי בן דהן, יוסי דגן, אבי רואה, מלאכי לוינגר, ודניאלה וייס, יחד עם נציגים מתנועות הנוער בית"ר, בני עקיבא, עזרא ואריאל. את האירוע הנחה ד"ר אבשלום קור[23].

"הקופה הלאומית" הוקמה על ידי תנועת נחלה בהשראת הקופסה הכחולה של קק"ל, שבזכותה נרכשו קרוב למיליון דונם מאדמות ארץ ישראל לטובת הקמתה של מדינת ישראל, ועוד כ-3 מיליון דונם לאחר הקמת המדינה. מטרת הקופה הלאומית היא לאסוף כספים מציבור נרחב בארץ ישראל, ואיתם לרכוש קרקעות מערביי יהודה ושומרון לטובת התיישבות וחקלאות יהודית ביהודה, בשומרון ובבקעת הירדן, ובכך לחזק את האחיזה היהודית בשטחי יהודה ושומרון, ואף לחזק את הקשר של הציבור היהודי בישראל ובעולם לשטחים אלה. השאיפה היא להצליח לרכוש את כל קרקעות יהודה ושומרון, כך שלא יישארו כלל אדמות ערביות פרטיות. מספר תנועות כמו רגבים, קוממיות ומטות ערים הצטרפו לתנועת נחלה בקריאה להקמת הקופה הלאומית. כדי ליצור קשר לקופסה הכחולה של קק"ל, צבען האחיד של הקופות הוא כחול.

מאז השקת הקופה הלאומית חולקו יותר מ-15,000 קופות בבתי אב שונים ברחבי הארץ, שנאספות אחת לכמה חודשים על ידי אנשי הקופה.

בינואר 2022 צפויה להיערך הגרלה גדולה על קרקע שנרכשה מערבים על ידי הקופה סמוך לאחד היישובים המבוססים בבנימין.

חיבור קהילות הגולה לבניין יהודה ושומרון

תנועת נחלה פועלת גם מחוץ לגבולות ישראל, בחיבור קהילות יהודיות ברחבי העולם לארץ ישראל ולהתיישבות ביהודה ושומרון, ברמה ההסברתית וברמה המעשית.

ההסברה כוללת כנסים, מפגשים ושיחות עם קהילות, קבוצות של נוער, מבוגרים וסטודנטים, סיפורים על ההיסטוריה של עם ישראל ביהודה ושומרון, היכרות עם המצב בשטח ושאיפות לעתיד. התנועה מקיימת גם אירועים משפחתיים למשפחות ברחבי העולם סביב הנושא של יהודה ושומרון. בנוסף, מפעם לפעם מתקיימות "משלחות" של עשרות יהודים מרחבי העולם שמגיעים לסיורים ביהודה ושומרון, מבקרים באתרי מורשת שונים תוך הכרה שמרבית סיפורי התנ"ך התרחשו ביהודה ושומרון, רואים בעיניים את המצב בשטח ואת העשייה בפועל. מעבר למטרה הערכית שרואה תנועת נחלה בחיבור יהדות התפוצות למצוות יישוב ארץ ישראל, ההסברה עוזרת גם ביצירת לובי לאומי חזק בעולם למפעל ההתיישבות. ברמה המעשית, "הקופה הלאומית" פועלת גם בחו"ל ואוספת כספים לגאולת קרקעות ביהודה ושומרון, וחלק מהקהילות עושות מפגני תמיכה בנושא התיישבותי מסוים שעל הפרק, או תמיכה בהתיישבות ביהודה ושומרון בכלל.

היציאה למרחבים וגרעיני ההתיישבות

לאחר שנגנזה תוכנית טראמפ עקב מערכות בחירות חוזרות ונשנות בישראל ולאחר מכן תום כהונת טראמפ בארצות הברית ב-2021, בתנועת נחלה החליטו לעסוק ביתר שאת בחיבור תושבי יהודה ושומרון לשטחים שמחוץ ליישובים הקיימים, כדי למנוע הצעה של תוכניות חלוקה נוספות, על פיהן ימסרו המרחבים הפתוחים לטובת הקמת מדינה פלסטינית.

בתנועה החלו בגיבוש גרעיני משפחות להתיישבות המיועדים לעליה לקרקע והקמת יישוב חדש בנקודה מוגדרת מראש. הגרעינים פועלים לחבר את תושבי היישובים הסמוכים אל השטח המיועד לקראת העלייה לקרקע, והשאיפה היא לעלות עם ציבור גדול הקורא לממשלה לאשר את הקמת היישוב.

בין הגרעינים: "מעלות חלחול"[24] שבין קריית ארבע לגוש עציון, "אורי-עד"[25] שעל יד קדומים, "נווה בניה"[26] שעל יד כוכב יעקב, "עליות אליהו"[27] שעל יד הבסיס הצבאי הנטוש חמאם אל-מליח בבקעת הירדן, ואביתר, שבין צומת תפוח למגדלים.

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת:
מאחז אביתר

למעט בעליה האחרונה של גרעין אביתר[28] לאחר הפיגוע בצומת תפוח ב-2 במאי 2021[29] בו נרצח תלמיד ישיבת איתמר, יהודה גואטה הי"ד, הגרעינים פונו מהמקום בימים הראשונים לעליה לקרקע.

במקביל לגרעינים, החלו חברי התנועה להעביר שיחות, הרצאות וחוגי בית ביישובי יהודה ושומרון, ולהקים בהם מטות הסברה.

בנובמבר 2020 החלו להוציא עלון בשם "טובה הארץ - עלון לנוער ארצישראלי", המחולק ביישובי יהודה ושומרון, ובישיבות, אולפנות, תיכונים, סניפי תנועות נוער ובתי כנסת ברחבי הארץ. העלון עוסק בסוגיות אקטואליות ועיוניות בציונות, ארץ ישראל, הקמת יישובים, גאולת קרקעות, חקלאות, וסוגיות נוספות[30].

מבצע מקימים יישובים חדשים

בתמוז תשפ"ב, יולי 2022, תנועת "נחלה" בשיתוף ארגוני ימין נוספים יזמו מבצע בשם מבצע מקימים יישובים חדשים, להקמת יישובים חדשים ביהודה ושומרון, ולשינוי מדיניותה של ממשלת ישראל שככלל, נמנעת מכך מאז הסכמי אוסלו. טרם העלייה לקרקע, גויסו למעלה מ- 5,000,000 ש"ח במימון המונים ייעודי שקיימה התנועה לצורך המבצע[31].

המבצע כלל עלייה בכ"ב תמוז תשפ"ב, לשש נקודות, הנמצאות כולן על אדמות מדינה: "יחי"ש ציון" שעל יד פסגות, "גופנה" שעל יד נחליאל (אין לבלבל עם העיר היהודית העתיקה בשם זה, שעל חורבותיה שוכן כיום הכפר ג'יפנה), "מעלה יהונתן" שעל יד רבבה (על שם יוני נתניהו), נקודה נוספת על יד ברוכין, "גבעה 26" שעל יד קריית ארבע (על גבעה זו שכן מאחז שהקים נתנאל ('נתי') עוזרי, ונהרס על ידי צה"ל בשנת תשס"ב[32]), ונקודה נוספת על יד קריית ארבע. סך המשתתפים בעלייה בו-זמנית לשש הנקודות יחד, הוערך ב-10,000 איש[33][34]. נקודות נוספות מיועדות לעלייה לשטח בשלבים הבאים של המבצע[35].

לרגל המבצע, נכתב והושק השירווקאלי, עקב הנוהג להימנע משמיעת מוזיקה בימי בין המיצרים) "קומי נקודה טובה", שאת מילותיו כתב צור ארליך, וביצעו אותו אהרן רזאל והראל טל[36].

המבצע זכה לברכתם של רבני הארץ הטובה[37] ועשרות רבנים נוספים[38][39], וכן לתמיכתם של חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ', איתמר בן גביר ושמחה רוטמן, עדי מינץ ואישי ציבור נוספים[40][41], ומאידך גונה על ידי ארגון שלום עכשיו, שראה בו "פשע מטורף" ו"מבצע מטורלל" וקרא לפעיליו להגיע לשטח למנוע את ההתיישבות[42]. למרות הקריאה, פעילי שלום עכשיו לא הגיעו לנקודות עצמן, והסתפקו בהפגנות סמליות של עשרות משתתפים, במעבר חשמונאים (בסמוך למודיעין עילית) ובנקודות נוספות.

הנקודות פונו למחרת העלייה אליהן, אך נמשכת בהן נוכחות יום-יומית, הכוללת עבודות עפר קלות, הפנינג לנוער וילדים, התוועדויות, תפילות ושיעורי תורה, בהשתתפות מאות אנשים[43][44].

אביתר

אביתר הוא מאחז שהוקם על ידי תנועת נחלה ליד כפר תפוח באפריל 2013. הוא פונה והוקם מחדש מספר פעמים.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שירות גלובס, ‏אובמה בבנייני האומה: "אתם לא לבד"; קרא להפסיק הכיבוש, באתר גלובס, 21 במרץ 2013
  2. ^ חזקי ברוך, אזור E1, סגן שר הביטחון: לבנות בE1, באתר ערוץ 7
  3. ^ YouTube full-color icon (2017).svg כינוס בנייני האומה -- מדינה אחת לעם אחד, סרטון בערוץ "אולפני אתרוג", באתר יוטיוב (אורך: 17:53)
  4. ^ וידאו ותמונות - מדינה אחת לעם אחד, באתר ערוץ 7
  5. ^ יהושע בריינר ואמיר תיבון‏, שר השיכון קידם בנייה ב-E1 - נתניהו הורה להקפיאה, באתר וואלה!‏, 12 בנובמבר 2013
  6. ^ ידידיה בן אור, "היעד: 60 ח"כים ושרים בצעדה", באתר ערוץ 7
  7. ^ YouTube full-color icon (2017).svg סיקור בערוץ 10 - צעדת ההמונים למבשרת אדומים (E1) | תשע"ד (2014) | כ-15,000 איש השתתפו בצעדה, סרטון בערוץ "נחלה - תנועה להתיישבות", באתר יוטיוב (אורך: 03:15)
  8. ^ יוני קמפינסקי וחזקי ברוך, "נמשיך ונבנה את ההתיישבות ואת כל ארץ ישראל", באתר ערוץ 7
  9. ^ חזקי ערא, בני עקיבא: ארץ ישראל היא לא פוליטיקה, באתר ערוץ 7
  10. ^ מאהל מול בית נתניהו: "בנה בכל ארץ ישראל, באתר ערוץ 7
  11. ^ אפרת פורשר, ‏"מתחייבים ל-2 מיליון יהודים ביהודה ושומרון", באתר ישראל היום, 5 בפברואר 2019
  12. ^ מצעד לפידים למען ארץ ישראל, באתר ערוץ 7
  13. ^ שיירת מכוניות לחיזוק ארץ ישראל, באתר ערוץ 7
  14. ^ חיים גולדיטש ואלישע בן קימון, המתנחלים מחריפים את הטון: "הסיפוח - סוכריה שעטופה ברעל", באתר ynet, 10 ביוני 2020
  15. ^ תכנית טראמפ: "סוכריה עם רעל בתוכה" • הקול היהודי, באתר • הקול היהודי
  16. ^ עמית סגל, ‏החלת ריבונות ביו"ש בימים הקרובים, מזרח ירושלים בירת פלסטין: תוכנית טראמפ נחשפת, באתר ‏מאקו‏‏, ‏28 בינואר 2020‏
  17. ^ אנה רייבה ברסקי, ‏יו"ר מועצת יש"ע: "טראמפ לא ידיד של ישראל"; נתניהו: "מגנה בתוקף את דבריו", באתר מעריב אונליין, 3 ביוני 2020
  18. ^ "לטראמפ אין את הזכות לקבוע את גבולות ישראל״, באתר "סרוגים", 30 ביוני 2020
  19. ^ אוריאל בארי, ‏בני קצובר לסרוגים: "דחיית הריבונות תוכיח שהאזהרות חדרו", באתר "סרוגים", 30 ביוני 2020
  20. ^ יהונתן גוטליב, באישון לילה: ישוב חדש בישראל - מעלות חלחול, באתר ערוץ 7
  21. ^ גלעד מורג ואיתי בלומנטל, נתניהו בעצרת הימין: "הורדנו מחירים, בנינו אלפי דירות", באתר ynet, 15 במרץ 2015
  22. ^ חופי עמוס, עצרת ימין בכיכר רבין: הציבור הלאומי חייב להתעורר, באתר nrg‏, 15 במרץ 2015
  23. ^ מנחם שוורץ, "המטרה: לגאול את כל מרחבי ארץ ישראל", באתר ערוץ 7
  24. ^ איתמר סגל, עשרות משפחות מבקשות להתגורר ב'מעלות חלחול', באתר ערוץ 7
  25. ^ חזקי ברוך, גרעין התיישבות חדש בשומרון: אורי עד, באתר ערוץ 7
  26. ^ מערכת עכשיו 14, מסלול טיולים חדש יחבר את כוכב יעקב לפסגות, באתר עכשיו 14, 30 במרץ 2021
  27. ^ שילה פריד, ‏חברי גרעין התיישבות הותקפו, הצבא אישר שהות של לילה נוסף, בעיתון מקור ראשון, 25 ביולי 2021
  28. ^ בתגובה לפיגוע: המאחז הוקם מחדש, באתר ערוץ 7
  29. ^ כתבי ynet, תלמידי ישיבה נפצעו אנוש וקשה בפיגוע ירי בצומת תפוח | תיעוד, באתר ynet, 2 במאי 2021
  30. ^ קובץ:2021 Facebook icon.svg טובה הארץ - עלון לנוער ארצישראלי, ברשת החברתית פייסבוק
  31. ^ "כך גייסה תנועת מתנחלים חמישה מיליון שקל למבצע להקמת מאחזים לא חוקיים". הארץ. נבדק ב-2022-07-28.
  32. ^ נתנאל עוזרי - תלמיד חכם לוחם Netanel Ozeri - true jewish fighter, נבדק ב-2022-07-28
  33. ^ דביר עמר, נחלה עם מצרים, באתר ערוץ 7, ‏2022-07-28
  34. ^ שלום פרידמן, מבצע הקמת היישובים: 10,000 איש ביום הראשון, באתר הקול היהודי, ‏כב תמוז תשפ"ב
  35. ^ user, מי אנחנו, באתר גרעין התיישבות נחלת צבי (ב־American English)
  36. ^ קומי נקודה טובה - הזמרים רזאל והראל טל הפיקו שיר מיוחד לקראת מבצע הקמת הישובים בשבוע הבא - חדשות רוטר, באתר Rotter.net
  37. ^ שלום פרידמן, האם צה"ל והשמאל ימנעו את הקמת הישובים החדשים?, באתר הקול היהודי, ‏כ' תמוז תשפ"ב
  38. ^ רבנים סרוגים: בואו למבצע הקמת הישובים של נחלה, באתר סרוגים
  39. ^ הרב שמואל אליהו בשו"ת בגלי ישראל על השתתפות בהקמת היישובים ביום רביעי כ"א בתמוז, נבדק ב-2022-07-25
  40. ^ גופנה - ישוב חדש בבנימין, באתר www.facebook.com
  41. ^ תנועת נחלה תעלה היום להקים יישובים. בן גביר: "מעשה אמיץ", באתר בימה
  42. ^ ב-20.7 עוצרים את פושעי המאחזים, באתר peacenow.org.il
  43. ^ אורלי הררי, "שבת מרוממת": מאות התארחו בנקודות ההתיישבות החדשות ביו"ש, באתר ערוץ 7, ‏2022-07-23
  44. ^ נחלה-תנועה להתיישבות, באתר www.facebook.com
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0