גבתון (עיר מקראית)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תל מלוט המזוהה עם העיר המקראית גבתון

גִּבְּתוֹן הייתה עיר מהתנ"ך, בנחלת שבט דן אשר ניתנה ללויים.[1] העיר נזכרת בספר מלכים א', פרק ט"ו, פסוק כ"ז, כעיר פלישתית בה הכה בעשא משבט יששכר את נדב בן ירבעם מלך ישראל.

זיהוי העיר והיסטוריה

יש המזהים את גבתון עם יישובים הנמצאים באזור הצפוני של השפלה הפלישתית. יש המזהים את העיר עם "תל מלוט" (תל אל-מלאתׂ), אשר נמצא צפונית מערבית לעיר בית שמש ומערבית לעיר גזר.[2]

על פי הכתוב בספר מלכים, ממלכת ישראל ניסתה פעמיים לכבוש את העיר. ניסיון ראשון התרחש בתקופת המלך נדב בן ירבעם, שנרצח כאן בידי בעשא בן אחיה שירש את כסאו (מלכים א', ט"ו, כ"ז).[3] ניסיון שני נעשה בתקופת בנו של בעשא, המלך אלה, שנרצח בתרצה, בירת הממלכה, על ידי עבדו זמרי כאשר שר הצבא עמרי צר על גיבתון (מלכים א', ט"ז, ט"ו-י"ז). עם רצח המלך אלה, הפסיק עמרי את המצור על גבתון, הטיל מצור על תרצה, הביא להתאבדות זמרי והשתלט על הממלכה. מהמסופר במקרא נראה כי העיר נותרה בשליטת הפלשתים.

.המושב גִּבְּתוֹן הוא מושב עובדים ליד רחובות ושייך למועצה אזורית ברנר נקרא על שם העיר המקראית.

תל מלוט

שלט שהוצב על ראש תל מלוט לזכר רפנאל מוסקל

תל מלוט הוא תל ארכאולוגי בשפלת יהודה. התל ממוקם בין היישובים יציץ, פדיה ומזכרת בתיה ומשקיף על עיינות גבתון. מצפון לשמורת עיינות גיבתון נמצא 'תל מָלוֹט שנהוג לזהותו עם העיר גבתון הפלשתית, שעל שמה קרויים המעיינות.

בחפירות בקרבת התל התגלה בשנות ה-90' של המאה העשרים מטמון המטבעות הגדול ביותר שאותר בישראל, ובו 26 אלף מטבעות ארד ביזנטיים.

על התל הוקם בשנת 2010 מצפור נוף על שם רפנאל מוסקל, לוחם יחידת אגוז שנהרג במלחמת לבנון השנייה.

הערות שוליים

  1. ^ ספר יהושע, פרק י"ט, פסוק מ"ד
  2. ^ יחזקאל קויפמן, ספר יהושע, קריית ספר, ירושלים, 1963, ע"מ 227.
  3. ^ בוסתנאי עודד, עולם התנ"ך: מלכים א', דוידזון עתי, תל אביב, 1996, ע"מ 160.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0