לדלג לתוכן

רבי יוסף חביבא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
רבי יוסף חביבא
לידה 1340 (בערך)
ה'ק'(בערך)
פטירה 1420 (בערך)
ה'ק"פ
חיבוריו נימוקי יוסף, דרשות על התורה
השתייכות רבני ספרד, ראשונים
רבותיו הר"ן, רבי חסדאי קרשקש

רבי יוסף בן דוד חביבא (ה'ק', 1340ה'ק"פ, 1420[1]), היה מחכמי ספרד בתחילת המאה ה-15, מאחרוני הראשונים. מחבר הספר נמוקי יוסף על הרי"ף.

על קורותיו ידוע רק מעט, אך ממה שידוע הוא התגורר בברצלונה ולמד שם תורה מפי הר"ן ותלמידו רבי חסדאי קרשקש, לאחר מכן עבר לסרגוסה, ככל הנראה התגורר תקופה גם בקשטיון.

חיבוריו

נמוקי יוסף

רבי יוסף חביבא נתפרסם בעיקר בשל חיבורו "מוקי יוסף" על הלכות הרי"ף . הפירוש הוא בעיקר ליקוט ועריכה של דברי קודמיו (במיוחד הריטב"א והר"ן) כאשר חידושיו של המחבר עצמו מצוינים בדרך כלל במפורש במילים "אמר המחבר".

הספר נימוקי יוסף נדפס בדפי הרי"ף על שבע מסכתות[דרושה הבהרה]מסכת מועד קטן ובמסכת מכות, נדפס פירושו בטעות כפירוש הר"ן) ורובו נדפס בנפרד בתקופה מאוחרת. ככל הנראה הכיל החיבור פירוש על כל הלכות הרי"ף, אלא שחלקו לא הגיע לידינו.

חיבורים נוספים

יש הסבורים שבנוסף לפירושו על הלכות הרי"ף גם חידושים לתלמוד אך אין מספיק ראיות התומכות בהשערה זו.

ישראל מ' תא שמע סבר שהחיבור שנדפס בשם "פירוש התורה לרבינו יוסף בן דוד מסרגוסה" (ירושלים תשל"ג) הוא אחד מכתביו של רבי יוסף חביבא, וזהו משום שבפירוש התורה מצוטטים קטעים הייחודיים לחיבורו על הרי"ף, וכן משום שהוא מפנה מספר פעמים ב"נמוקי יוסף" לדרשותיו על התורה באותו העניין, ואכן בפירוש התורה נמצאים הפניות אלו[2].

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. על פי ההערכה. ראו ליאון אריה פלדמן, ר' יוסף בן דוד, הדיין מסרגוסה, ויחסו להר"ן, להריב"ש, ולהרשב"ץ, דברי הקונגרס העולמי למדעי היהדות ג, 1973, עמ' 350.
  2. ישראל מ' תא שמע, הספרות הפרשנית לתלמוד כרך שני עמ' 91


תקופת חייו של רבי יוסף חביבא על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן

יוסף חביבא35884650Q12407999