שנות ה-80 של המאה ה-20

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מימין למעלה, בכיוון השעון: הנשיא רונלד רייגן ומנהיג ברית המועצות מיכאיל גורבצ'וב בעת חתימתם על הסכם INF, נפילת חומת ברלין, מחשב אישי של IBM, אירוע "לייב אייד", אסון צ'רנוביל, חייל איראני חובש מסכת גז בזמן מלחמת איראן-עיראק., המראת מעבורת החלל קולומביה.
מאות:
המאה ה-19המאה ה-20המאה ה-21
עשורים:
1960–1969 - 1970–1979 - 1980–1989 - 1990–1999 - 2000–2009
שנים:
<<< - 1980 - 1981 - 1982 - 1983 - 1984 - 1985 - 1986 - 1987 - 1988 - 1989 - >>>

שנות ה-80 של המאה ה-20 (העשור מכונה גם בקיצור שנות השמונים או בסלנג האייטיז) היו העשור התשיעי של המאה ה-20, החלו ב-1 בינואר 1980 והסתיימו ב-31 בדצמבר 1989.

בשנות השמונים עברה הפוליטיקה הבינלאומית שינוי גדול, ובראש ובראשונה סיום המלחמה הקרה, קריסת הקומוניזם באירופה במקביל לקריסת ברית המועצות והפיכתה של ארצות הברית למעצמת העל היחידה בעולם. בסוף שנות השמונים השתנתה דמותה של אירופה - והחלה דמוקרטיזציה של מדינות מזרח אירופה במה שמכונה "סתיו העמים", תהליך אשר הוביל לנסיגת כוחות סובייטיים בעקבות מלחמת אפגניסטן וברית המועצות, נפילת חומת ברלין ואיחודה של גרמניה, וסופה של המלחמה הקרה.

שנות השמונים ייזכרו בהיסטוריה האנושית גם - ואולי בעיקר - כתקופת מפנה ביחסים שבין האדם לעולם הטבע שהוא שוכן בו.[דרוש מקור] המודעות הסביבתית גדלה משמעותית וביתר שאת לאחר פרסום תאוריית אפקט החממה ואירוע אסון צ'רנוביל, התאונה הגרעינית החמורה בהיסטוריה.

תרבותית, ניכרה מגמה של ריאקציה שמרנית וליברלית כלכלית ביחס לשנות השישים והשבעים תחת הנהגתם של מנהיגים כמרגרט תאצ'ר ורונלד רייגן.

שנות השמונים אופיינו בשמרנות סוציאלית ברחבי העולם בעקבות העלייה בעלויות המחיה עקב משבר האנרגיה העולמי של שנות השבעים.

התקופה אופיינה בטשטוש ערכי המשפחה השמרניים[דרוש מקור] ותקופת פריחה של התקשורת, מעבר לכלכלת שוק ליברלית יותר, והפתיחות החדשה שהובילה מדיניות הפרסטרויקה והגלאסנוסט. הדור שנולד בשנות ה-80 (יחד עם ילידי שנות ה-90) מכונה דור ה-Y.

שנות ה-80 כללו פיתוח מואץ של צריכת התרבות האישית, מכשירי וידאו ווקמנים שינו את הדרך לצרוך מוזיקה וסרטים, זהו גם העשור שבו החל המחשב האישי להפוך לראשונה למוצר הנפוץ בכל בית במדינות העולם המפותחות.

אירועים עולמיים

מלחמות בינלאומיות

מבצע זעם דחוף: הריינג'רס צונחים בגרנדה במהלך הפלישה לגרנדה

הסכמים ומשברים בין-יבשתיים

פיגוע התאבדות של חזבאללה באמצעות משאית תופת בבסיס חיל הנחתים האמריקני בביירות ב-23 באוקטובר 1983, גרם למותם של 241 חיילים, ויצר ענן עשן שנראה למרחק רב

דה-קולוניזציה ועצמאות

מדינות שקיבלו עצמאות בשנות השמונים: ונואטו (1980), זימבבואה (1980), בליז (1981), אנטיגואה וברבודה (1981), סנט קיטס ונוויס (1983), ברוניי (1984), ארובה (1986), איי מרשל (1986).

סכסוכים פנימיים ותמורות פוליטיות

מזרח אירופה

הפגנות ההמונים עם נפילת חומת ברלין, 1989

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח אירופה בעשור זה בחלק זה.

מערב אירופה

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במערב אירופה בעשור זה בחלק זה.

המזרח התיכון

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח התיכון בעשור זה בחלק זה.

המזרח הרחוק

"המורד האלמוני". התמונה המפורסמת ביותר מההפגנה בכיכר טיין-אן-מן. האיש הבודד בתמונה עצר את טור הטנקים לבדו במשך מחצית השעה.

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר במזרח הרחוק בעשור זה בחלק זה.

אמריקה הצפונית

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באמריקה הצפונית בעשור זה בחלק זה.

אמריקה הדרומית

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באמריקה הדרומית בעשור זה בחלק זה.

אפריקה

הערה - תוכלו לקרוא על הרציחות הפוליטיות הבולטות ביותר באפריקה בעשור זה בחלק זה.

כלכלה

תחילת העשור מתאפיינת במיתון כלכלי עולמי חמור שמשפיע באופן ניכר על מרבית העולם המפותח. המשך העשור וההתאוששות מתרחשת על רקע התחדשות כלכלת לסה פר והכלכלה הנאו-ליברלית בעולם המפותח בהנהגת ממשלות בריטניה וארצות הברית, תוך השמת דגש על התערבות ממשלתית מופחתת, הורדת מיסים ודה-רגולציה של שוקי המניות.

התנקשויות, חיסולים, וניסיונות התנקשות

ההתנקשויות, החיסולים, וניסיונות ההתנקשות הבולטים ביותר במהלך העשור (לא בהכרח רק רציחות פוליטיות):

אסונות

אסונות טבע

להלן מספר אסונות טבע בולטים, בנוסף להם היו במהלך העשור מספר רעידות אדמה חזקות, הוריקנים הרסניים, בצורות ואל ניניו בתחילת העשור אשר השפיע על מזג האוויר במרבית העולם.

אסונות מעשי ידי אדם

מדע וטכנולוגיה

טכנולוגיית מיחשוב

המחשב האישי צובר תאוצה מהותית בשנות השמונים, ומתפתח מצעצוע של חובבי טכנולוגיה, לתעשייה מן המניין.

1981: IBM PC - המחשב האישי הראשון בסדרת IBM, יוצר פריצת דרך בתחום המחשוב.

1982: קומודור 64 - המחשב האישי הנמכר ביותר של המאה ה-20, מיוצר ומשווק על ידי חברת קומודור עסקי מכונות.

1984: מקינטוש - סדרת המחשבים של אפל מציגה את המחשבים הפופולריים הראשונים להם ממשק משתמש גרפי ועכבר.

1985: קומודור אמיגה - מפותח על ידי חברת קומודור, והוא הדגם הראשון שמביא לתחום המחשבים האישיים רמת גרפיקה וסאונד שהייתה זמינה עד אז רק בציוד מקצועי יקר בהרבה.

1985: Microsoft Windows - מערכת ההפעלה של חברת מיקרוסופט יוצאת לראשונה לשוק בשנת 1985. בשנת 1988 נוחלת המערכת הצלחה כאשר גרסת windows-386 היא הראשונה שהצליחה לרוץ היטב על מעבד אינטל 80386.

1986: מחשב נייד - מופץ לראשונה על ידי IBM.

טכנולוגיית מידע

  • במהלך העשור מיקרוסופט מוציאה לשווקים את מערכות ההפעלה MS-DOS ‏(1981), Windows 1.0 ‏(1985), ו-Windows 2.0 ‏(1987).
  • התקליטור (מכונה בעיקר Compact Disc או CD) - התקליטור הבסיסי ביותר הושק באוקטובר 1982 למטרת הפצה והאזנה לאודיו דיגיטלי, והכיל עד 74 דקות של מוזיקה.
  • TCP/IP‏ - ARPANET סיימה באופן רשמי לשנות את הפרוטוקול הראשי מ-NCP ל-TCP/IP ב-1 בינואר 1983, כאשר הפרוטוקולים החדשים הופעלו. חבילת ה-TCP/IP הפכה לפרוטוקול התקשורת הדומיננטי מאז ועד היום, ומהווה את הבסיס עליו מושתתת רשת האינטרנט.
  • פרויקט גנו (1983). המוסד לתוכנה חופשית (1985).
  • רשת FidoNet - ב-1984 הושקה רשת FidoNet אשר איפשרה למשתמשי מערכות BBS לשלוח הודעות פרטיות (דואר אלקטרוני) ופומביות (בפורום) בין מערכות BBS אשר היו מחוברות לרשת FidoNet, כמו גם לשלוח זה לזה קבצים. העלייה בפופולריות ובזמינות של האינטרנט ברחבי בעולם בסביבות אמצע שנות ה-90 תרמה בסופו של דבר לחוסר הרלוונטיות של רשת FidoNet.
  • World Wide Web - בשנת 1989 הציע לראשונה מדען המחשב האנגלי טים ברנרס-לי מערכת היפרטקסט גלובלית שבה יוכלו אנשים לחלוק מידע ולקשר מסמכים כך שתיווצר רשת קורים (Web) בינלאומית של מידע מקושר באמצעות קישורי-על. לשם כך הוא פיתח בסביבת NeXTStep שפה מיוחדת, HTML, שכללה תחביר אחיד לקישורים בין מסמכי הרשת (URL/URI), תוכנת שרת ותוכנת לקוח (דפדפן), שהשתמשו בפרוטוקול HTTP.

פיתוחים טכנולוגים נוספים

  • 1981: HDTV - פורמט השידור הטלוויזיוני מפותח לראשונה, אם כי השימוש של הפורמט יהפוך נפוץ רק במהלך אמצע העשור הראשון של המאה ה-21.
  • 1981: מודם - חברת הייז תקשורת מוציאה לשווקים מודמים מסוג "Smartmodem". ה-Smartmodem סולל את הדרך למודמים המוכרים יותר שמתפתחים בעקבותיו, בעיקר בזכות היותו המודם הראשון שהופך את מה שמצריך עד אז תהליך דו שלבי לתהליך הכרוך בשלב אחד בלבד. ה-Smartmodem תורם רבות לפופולריות הניכרת של מערכות ה-BBS בשנות ה-80 ותחילת שנות-90 אשר מהוות את הדרך העיקרית להתחבר למחשבים מרוחקים על מנת לבצע פעילויות חברתיות ובידוריות שונות, לפני שהאינטרנט וה-World Wide Web לבסוף הופכים פופולריים באמצע שנות ה-90.
  • 1983: מצלמת וידאו - חברת סוני מוציאה לשווקים את ה-camcorder הראשון (מצלמות וידאו שאפשרו להקליט וידאו על קלטות וידאו) - ה-Betacam (אנ').
  • 1984: הטלפון הנייד DynaTAC 8000X של מוטורולה הופך לדגם הטלפון הראשון שזמין מסחרית.
  • 1984: הדגם D-50, שהיה הדיסקמן הראשון, יוצא לשוק בנובמבר 1984, ביום שמסמל שנתיים ליציאת פורמט הדיסקים האופטיים לייצור המוני.
  • 1985: השלט האוניברסלי - ב-30 במאי 1985 חברת פיליפס מוציא לשווקים את לראשונה את השלט האוניברסלי.
  • 1988: CD-R - יוצאים לשווקים לראשונה צורבי ותקליטורי ה-CD-R שמאפשרים למשתמשים בהם לצרוב על התקליטורים נתונים רק פעם אחת בלבד.
  • סוף שנות שמונים: פקס - יוצא התקן של Group 3 של האיגוד הבינלאומי לטלקומוניקציה אשר מתחיל את תהליך התפשטות הפקס[4]. תהליך זה מהיר מאוד מסוף שנות ה-80 עד לאמצע שנות ה-90. אולם, לאחר מכן מואט התהליך בשל חדירת הדואר האלקטרוני, שבמקרים רבים משמש תחליף לפקס.
  • במהלך העשור פורמט ה-VHS גובר על הפורמט המתחרה Betamax והופך לסטנדרט המוביל במערכות וידאו ביתיות. הצלחת פורמט ה-VHS מובילה לכך שחנויות להשכרת וידאו הפכו נפוצות במיוחד במהלך העשור.

חקר החלל

1981-1980: חקר שבתאי באמצעות גשושיות - הגשושיות האמריקאיות וויאג'ר 1 ווויאג'ר 2, אשר שוגרו לחלל בסוף שנות ה-70, עוברות בקרבת הכוכב שבתאי במהלך 19801981. וויג'אר 2 מגלה ומאמת את קיומם של מספר ירחים חדשים וכן מגלה כמה מרווחים בין הטבעות.

1981: מעבורת החלל קולומביה - לאחר הפסקה של חמש שנים, מתחדשות טיסות החלל המאוישות של נאס"א עם השיגור לחלל של מעבורת החלל קולומביה. במהלך שירותה מבצעת המעבורת 28 משימות לחלל ומטיסה 160 אסטרונאוטים.

1982: סאליוט 7 - תחנת חלל סובייטית אשר במסגרתה הפעילה ברית המועצות לראשונה קוסמונאוטים שלא היו אזרחי המדינות מהגוש הסובייטי.

1986: חקר אורנוס באמצעות גשושית - הגשושית האמריקאית וויאג'ר 2 מתקרבת לאורנוס, מגלה עשרה ירחים חדשים וחוקרת את האטמוספירה הייחודית של כוכב הלכת.

1986: המסע הראשון אל מחוץ לתחום מערכת השמש - הגשושיות האמריקאיות וויאג'ר 1 ווויאג'ר 2 שסיימו לחקור מספר כוכבי לכת במערכת השמש, ממשיכות למטרות מחקר אל מחוץ למערכת השמש. נכון לשנת 2018, הגשושיות ממשיכות לשדר מידע על סביבותיה בעזרת מערך רשת החלל העמוק (DSN), וצפויה להמשיך לשדר עד סביבות שנת 2020 - המועד המוערך כי יאזל לגשושית כל חומר המספק אנרגיה, והיא תפסיק הפעלת כל המכשירים הנמצאים עליה, ותמשיך לשוטט בחלל לנצח.

1986: אסון מעבורת החלל צ'לנג'ר - האסון המשמעותי בתולדות נאס"א. במהלך משימה STS-51-L, מתפוצצת באוויר מעבורת החלל צ'לנג'ר, 73 שניות לאחר שהמריאה ממרכז החלל קנדי, פלורידה. האסון מביא למותם של שבעה אסטרונאוטים, וגורם לארצות הברית להפסיק למשך שנתיים את שליחתם של אנשים אל החלל.

1986: חקר כוכב שביט היילי - הגעתו של כוכב השביט היילי למערכת השמש מלווה במשימות חקר של מספר גשושיות: שתיים של ברית המועצות וצרפת, שתיים יפניות ואחת של סוכנות החלל האירופית, אשר זוכות לכינוי הארמדה של היילי (ובנוסף לאלו, שלוש גשושיות אשר היו מיועדות למשימות אחרות).

1986: תחנת החלל מיר - תחנת החלל של ברית המועצות היא תחנת המחקר הראשונה בחלל שמאוכלסת באופן קבוע תקופה ארוכה. התחנה פועלת למעלה מעשור.

1988: אופק 1 - ישראל משגרת את אופק 1 באמצעות שביט.

1989: חקר נפטון באמצעות גשושית - הגשושית האמריקאית וויאג'ר 2 מתקרבת לנפטון, ומגלה, בין השאר, את הכתם האפל הגדול על פניו של נפטון (שנעלם מאז, לפי תצפיות של טלסקופ החלל האבל).

הישגים מדעיים נוספים

1982: הנדסת טבק - מגדלים לראשונה יבולים מהונדסים גנטית של טבק בסין.

1986: פונדקאות מלאה - לראשונה מתבצע הליך מוצלח של פונדקאות מלאה, בה הפונדקאית ההריונית נושאת עובר, אשר נוצר מביצית שאינה שלה, אלא ביצית של האם המיועדת או של תורמת אלמונית.

תרבות פופולרית

טלוויזיה

מגמות אופנה

סגנונות הלבוש של שנות השבעים המאוחרות היו עדיין פופולריים בתחילת העשור, אך סגנון לבוש ההבי מטאל הפך פופולרי למדי עד סוף העשור בקרב תרבות הנוער בעולם המערבי - סגנון אשר כלל שיער פרוע, ג'ינס קרוע, ובגדים בצבעי פסטל.

תסרוקות פופולריות במיוחד במהלך העשור כללו בין היתר את הפרם, והמאלט.

טרנדים בולטים בביגוד במהלך העשור כללו בין היתר כריות כתפיים, ז'קטים מג'ינס, מכנסי עור, מעילי טייסים, מכנסי ג'ינס מסוג "pleated acid-washed", חצאיות מיני, וחותלות (אשר הפכו לפריט אופנתי בקרב נשים בהשראת סרטי ריקוד כ"תהילה" ו"פלאשדנס").

מגמות אופנה בולטות נוספות במהלך העשור כוללות סרטי מצח, פירסינג בלשון, משקפי שמש לטייסים של חברת ריי באן (אשר הפכו לפריט אופנתי בהשראת הסרט "אהבה בשחקים"), משקפי שמש מסוג "Wayfarer" של חברת ריי באן (אשר הפכו לפריט אופנתי בהשראת הסרטים "שעשועים מסוכנים" ו"האחים בלוז"), שעוני סווטש, צמיד סרגל, והקובייה ההונגרית (הפכה לתחביב פופולרי במיוחד במהלך העשור).

מוזיקה

הזמר מייקל ג'קסון היה אחד מזמרי הפופ המצליחים והמשפיעים ביותר בשנות ה-80

שנות השמונים עמדו בסימן פריחתו של הפופ מחד, עם כוכבים כגון רוקסט, דיבור חדיש, סנדרה, מייקל ג'קסון, פרינס, דוראן דוראן, ליונל ריצ'י, מדונה, סינדי לאופר וג'ורג' מייקל, קיילי מינוג וג'ייסון דונובן, וההארד רוק, הגלאם מטאל וההבי מטאל מאידך, עם להקות כגון בון ג'ובי, ואן היילן, Guns N' Roses איירון מיידן, מטאליקה, דפש מוד, U2 ואלפאוויל. לאחר דעיכת סגנונות הפאנק והדיסקו,

מוזיקת הגל החדש ומוזיקת הסינת'פופ פותחו על ידי אמנים בריטים ואמריקאים רבים והפכו לסגנונות מוזיקה פופולריים לאורך העשור, במיוחד בראשיתו. סגנונות הרוק הכבד, המטאל, והגלאם מטאל זכו לפופולריות עצומה מאמצע העשור ואילך והפכו לאחד מהז'אנרים המוזיקליים הדומיננטיים בו.

סצנת ההיפ הופ ממשיכה להתפתח, וזוכה להכרה. סגנון הטכנו נוצר וצמח במהלך העשור בדטרויט שבארצות הברית. סגנון ההאוס אשר נוצר וצמח בשיקגו בסוף שנות השבעים ובתחילת שנות השמונים הפך פופולרי באמצע העשור.

בתחומי צריכת התרבות האישית, הווקמן והבומבוקס, שהומצאו בעשור הקודם, תפסו תאוצה בתחילת שנות השמונים, והשפיעו רבות על תעשיית המוזיקה ותרבות הנוער באותה העת.

בנוסף, הסינתיסייזרים, שפותחו אמנם בעשורים הקודמים, הפכו לפופולרים במיוחד בראשית שנות השמונים, כאשר חברות שונות החלו למכור סינתסייזרים קומפקטים במחירים נמוכים למדיי, בעקבות כך הפכו הסינתיסייזרים נפוצים במוזיקת הפופ באותה העת.

בשנת 1981 מוקם ערוץ MTV בארצות הברית, ובעקבות כך, לראשונה, וידאו קליפים מתחילים להשפיע רבות על תעשיית התקליטים.

במהלך שנות ה-80 הזמר מייקל ג'קסון הצליח להביא את מספר הלהיטים הרב ביותר לצמרת מצעד הפזמונים המרכזי של תעשיית המוזיקה האמריקאית (9 שירים) וכמו כן הצליח להישאר במשך הזמן הרב ביותר בצמרת המצעד (27 שבועות).

בשנת 1985 המופע "לייב אייד" נערך בהשתתפות אמנים רבים, ומצליח להוביל למשלוח סיוע מזון גדול לאתיופיה במהלך תקופת הרעב הגדול במדינה.



ספרות

משחקי וידאו

קונסולת משחקי הווידאו ה-Nintendo Entertainment System (או בקיצור NES) הושקה במהלך אמצע העשור והפכה במהרה לקונסולת משחקי הווידאו הנמכרת ביותר של זמנה

הפופולריות של משחקי משחקי הארקייד ומשחקי הווידאו גברה במידה ניכרת במהלך העשור ובעקבות כן תעשיית משחקי הווידאו החלה לראשונה להפוך לתעשייה משגשת במיוחד. ב-1980 יצא המשחק פק-מן, משחק שנחשב כאבן דרך בתחום משחקי הווידאו. אך למרות כל זאת, בשל איכותם הלא מספיקה של המשחקים באותה עת ובשל נסיקתם של המחשבים האישיים, בסוף שנת 1983 מתחולל משבר בתעשיית משחקי הווידאו בארצות הברית. משבר זה חולף רק לאחר פריצתה של חברת נינטנדו לשוק היפני, ומשם אל העולם. קונסולת משחקי הווידאו של נינטנדו, Nintendo Entertainment System, אשר זכתה בתחילת העשור להצלחה רבה ביפן, בעיקר הודות למשחקי מריו אשר היו המשחקים הפופולריים ביותר בקונוסלת המשחק, הופכת לקונסולה פופולרית במיוחד בעולם המערבי בחצי השני של העשור. בסוף שנות השמונים משיקה חברת נינטנדו את קונסלת משחקי הווידאו הניידית גיים בוי, אשר הייתה באותה העת בעלת מסך LCD רפלקטיבי בצבעים שחור וירוק בלבד. המשחק הראשון שגרם להצלחתו של הגיים בוי היה משחק הטטריס.

המשחק האלקטרוני הנייד "Game & Watch" היה פופולרי בשנות ה-80, עד שהוחלף בשנות ה-90 במשחקי הגיים בוי המתקדמים יותר.

משחקי ווידאו בולטים שיצאו לשווקים במהלך העשור: פק-מן, האחים סופר מריו, טטריס, דונקי קונג, Final Fantasy I, האחים מריו, האגדה של זלדה, קונטרה, אחוזת המטורפים, שולה המוקשים, Galaga, סטריט פייטר 1, פרוגר, הנסיך הפרסי, Castle Wolfenstein, Q*bert, באבל בובל, Duck Hunt, סים סיטי 1, מגה מן 1, דיגר, הנחש, גולדן אקס, Xonix, קראטקה, חתול רחוב, מחלק העיתונים, ארקאנויד, מסע המלך, Out Run (אנ') וסוקובאן.


אישים בולטים

מנהיגי מדינות בולטות

הרשימה שלהלן כוללת את כל ראשי השלטון בשנות ה-80 של המאה ה-20 במדינות/טריטוריות נבחרות. שמות ראשי השלטון שמופיעים להלן בכתב מודגש היו בשלטון לאורך כל העשור.


שנות ה-80 בישראל

עמוד ראשיPostscript-viewer-shaded.png
ראו גם – 1980 בישראל, 1981 בישראל, 1982 בישראל, 1983 בישראל, 1984 בישראל, 1985 בישראל, 1986 בישראל, 1987 בישראל, 1988 בישראל, 1989 בישראל

אירועים משמעותיים בישראל

מטוס ה-F-16A אשר הוטס ב-7 ביוני 1981 על ידי אל"ם אילן רמון במהלך מבצע אופרה

ב-1981 ישראל תוקפת את הכור הגרעיני של עיראק במסגרת מבצע אופרה.

ב-1982 הושלם פינוי היישובים הישראליים שהוקמו בסיני וישראל העבירה את סיני לידי מצרים כחלק מהסכם השלום עם מצרים.

ב-1982 תקפה ישראל את לבנון במה שכונה מבצע שלום הגליל (או מאוחר יותר: "מלחמת לבנון"). מטרתה המוצהרת של ההתקפה הייתה הגנה על יישובי צפון הארץ מהתקפות המחבלים, בעיקר ארגונים פלסטינים שהתרכזו בדרום לבנון, במה שכונה בישראל "פתחלנד". המטרה שקבעה הממשלה בתחילת המלחמה הייתה כיבוש רצועה באורך 40 ק"מ, אך צה"ל הגיע בסופו של דבר עד לצפון לבנון וכבש את בירת לבנון ביירות. צה"ל גירש את אנשי אש"ף מלבנון, ומרכז הארגון עבר לתוניס, אך הדבר גבה ממנו מחיר דמים גבוה. צה"ל נסוג מרוב שטחי לבנון בשנת 1986, והקים רצועת-חיץ בדרום לבנון במטרה להגן על יישובי הצפון.

כלכלית, ישראל סבלה מאינפלציה דוהרת, שבשיאה הגיעה ל-444.9% בשנה. אף שלקראת סוף העשור הופחת השיעור ל-20% בלבד, המשק הישראלי הוסיף לסבול מקשיים. בשנת 1986 ישראל עברה למטבע החדש שלה - השקל החדש.

בשנת 1983 פרץ משבר מניות הבנקים, מנחם בגין התפטר מראשות הממשלה, ושני הגושים הגדולים - הליכוד והעבודה - הגיעו לשוויון. מלחמת לבנון הראשונה, האינפלציה התלת-ספרתית והתיקו הפוליטי הביאו ב-1984 להקמת ממשלת אחדות לאומית שהתבססה על הסכם רוטציה בראשות הממשלה. בבחירות 1988 ניצח הליכוד בהפרש של רבבות קולות. שמיר, ראש הליכוד, הקים ממשלת אחדות לאומית בלי רוטציה. ב-15 במרץ 1990 הפילו ש"ס והמערך את ממשלת האחדות, בניסיון להקים ממשלת שמאל-דתיים, במהלך שנודע לימים בשם "התרגיל המסריח". הניסיון כשל, ושמיר הרכיב ממשלת ימין-דתיים צרה.

בין נובמבר 1984 לינואר 1985 חל מבצע צבאי, אשר כונה "מבצע משה". במסגרת המבצע הועלו לישראל כ-8,000 מיהודי אתיופיה, באמצעות רכבת אווירית של מטוסים ישראלים מסודאן לישראל.

בשנת 1988 הועמד לדין דמיאניוק במשפט שנודע בהמשך כ"משפט דמיאניוק". במהלך המשפט הועמד ג'ון דמיאניוק תחילה מול בית המשפט המחוזי בירושלים, בשבתו כהרכב מיוחד שחבריו היו השופטים דב לוין, צבי טל, ודליה דורנר. לאחר משפט מתוקשר, שארך יותר משנה, דן בית הדין את דמיאניוק למוות לאחר שקבע שזהותו הוכחה. הקביעה התבססה על עדויות של ניצולי שואה ושל שומר (שאותר בברלין) ששירת יחד איתו בסוביבור, שהצביעו על כך שהוא אכן "איוואן האיום". בשנות ה-90, ערער דמיאניוק לבית המשפט העליון, וזוכה מחמת הספק.

בשנת 1987 חלה האינתיפאדה הראשונה, במהלכה התקוממו התושבים הערבים ביהודה, שומרון ועזה כנגד השלטון הישראלי. האינתיפאדה הסתיימה במלחמת המפרץ ב-1991 או עם חתימתם של הסכמי אוסלו ב-1993.


קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שנות ה-80 של המאה ה-20 בוויקישיתוף

הערות שוליים