אבי מעוז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אבי מעוז
Avi Maoz, 2021.jpeg
לידה 6 ביולי 1956 (גיל: 67)
כ"ז בתמוז ה'תשט"ז
קריית שמואל, חיפה, ישראל
שם לידה אביגדור פישהיימר
מדינה ישראלישראל ישראל
השכלה ישיבת מרכז הרב
עיסוק עובד ציבור, איש עסקים, פוליטיקאי
מפלגה ישראל בעליה, נעם
סיעה הציונות הדתית, נעם
סגן שר במשרד ראש הממשלה
בממשלה ה־37
4 בינואר 20231 במרץ 2023
(8 שבועות ויום)
5 ביוני 2023 – מכהן
(42 שבועות ו־4 ימים)
חבר הכנסת
6 באפריל 2021 – מכהן
(3 שנים)
כנסות 2425
תפקידים בולטים

אביגדור (אבי) מעוז (נולד בכ"ז בתמוז ה'תשט"ז, 6 ביולי 1956) הוא יו"ר מפלגת נעם וחבר הכנסת מטעמה.

קודם לכן כיהן כמנכ"ל משרדי הפנים והבינוי והשיכון. היה מראשי מטה "שלח את עמי" לשחרור אסירי ציון ומסורבי העלייה מברית המועצות. ממקימי קיבוץ מגדל עוז בגוש עציון.[1] היה חבר הנהלת עמותת אלע"ד, הרוכשת קרקעות בעיר דוד ובסילואן, ונציג מטעמה בוועדה המשותפת לחברת "עמידר" ומשרד השיכון.[2]

ביוגרפיה

נולד בשם אביגדור פישהיימר בקריית שמואל שבחיפה, בן לניצולת השואה אסתר ולישראל פישהיימר. בשנת 1975 התגייס לצה"ל ושירת בנח"ל המוצנח. לאחר שירותו היה שותף בהקמת קיבוץ מגדל עוז בגוש עציון ושימש כמזכיר הקיבוץ. בין השנים 1980–1991 למד בישיבת מרכז הרב. רבו הוא הרב צבי ישראל טאו, נשיא ישיבת הר המור.

בין השנים 19841986 החל לעבוד בפעילות ציבורית במסגרת מטה "שלח את עמי" לשחרור אסירי ציון ומסורבי העלייה מברית המועצות, ופעל באופן ממוקד עם אביטל שרנסקי לשחרור נתן שרנסקי מהכלא הסובייטי. במסגרת זו נפגש עם נשיאים וראשי מדינות והקים לובי של חברי פרלמנט בעולם. פעילותם הביאה להירתמותו של נשיא ארצות הברית רונלד רייגן למאבק ולהשגת שחרורו של שרנסקי [דרוש מקור].

בין השנים 19911995 היה מעוז מראשי עמותת אלע"ד[3] ותואר כמי שניהל את מערך רכישת הקרקעות והבתים, את המערך המשפטי, את גיבוש גרעין ההתיישבות בסילוואן שבמזרח ירושלים, ושימש כגורם מייעץ לעמותת עטרת כוהנים, בפרויקט ההתיישבות היהודית בשכונת ראס אל-עמוד[4]. בשנת 1991 היה מראשוני המתיישבים היהודים בעיר דוד בירושלים מטעם עמותת אלעד במסגרת מבצע לילי שתכנן מעוז עם דוד בארי העומד בראשה.

במקביל לפעילות בירושלים עבד מעוז כפרוייקטור התיישבות מטעם הסוכנות היהודית וכן בפיתוח וייזום עסקי ותעשייתי בגוש קטיף[5]. מלבד זאת, היה מעוז פעיל במטה מחאת "העם עם הגולן" נגד הצעתה של ממשלת רבין לסגת מרמת הגולן בתמורה לנורמליזציה ושלום מלא עם סוריה.

בשנת 1996, לאחר שסייע בהצלחתה של מפלגת ישראל בעליה במערכת הבחירות, מינה אותו שר התעשייה והמסחר נתן שרנסקי לראש לשכתו וחבר בצוות היועצים שלו. בין השנים 1999–2000 היה מנכ"ל משרד הפנים תחת שרנסקי, ובשנת 2001 מונה למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון תחת שרנסקי[6] ובהמשך תחת אפי איתם (מהמפד"ל).[7]

עם פרישת איתם מתפקידו בשנת 2004, במחאה על תוכנית ההתנתקות ומינוי ציפי ליבני כממלאת מקום שר השיכון, פרש גם מעוז מתפקיד מנכ"ל המשרד[5] והקדיש את זמנו ללימודי קודש בישיבת הר המור[8].

בדצמבר 2014 מונה למנכ"ל "גבעות עולם חיפושי נפט".[9] ביולי 2016 התפטר מתפקידו על רקע חילוקי דעות עם הדירקטוריון.[10]

בשנת 2018 שימש יו"ר מִנהלת המעבר של תע"ש לנגב.

במהלך השנים היה חבר קבוע מטעם ממשלת ישראל במועצת מקרקעי ישראל, חבר במועצה הארצית לתכנון ולבנייה, יו"ר דירקטוריון בחברת "השתתפויות בנכסים בישראל", חבר דירקטוריון בחברת עמיגור ודירקטור חיצוני בחברת "אברות תעשיות". מעוז הוא יזם פרטי בתחומי הנדל"ן ויועץ לחברות בנושא רגולציה, תכנון וקידום פרויקטים.

במשרד הבינוי והשיכון

בתפקידו כמנכ"ל משרד הבינוי והשיכון פעל מעוז להרחבת ההתיישבות היהודית בנגב, בגליל וביהודה ושומרון. בין השאר פעל להקמת העיר חריש (יש הטוענים במטרה לעצור את "ההתפשטות הערבית מוואדי-ערה"[11]), להקמת היישוב הקהילתי צור יצחק (יש הטוענים במטרה "ליצור חיץ בין כוכב יאיר לטייבה"[א][12]) וכן פעל לקידום התוכנית של הגרעין התורני בלוד להקמת שכונת "רמת אלישיב" (ראו: אלישיב רייכנר, דווקא שם: סיפורם של אנשי ההתיישבות החברתית, עמ' 86–87, הוצאת ידיעות אחרונות, 2013)[13][ב].

על פעילותו של מעוז כמנכ"ל משרד הבינוי והשיכון נמתחה ביקורת בדוח מבקר המדינה מ-2003 וזאת בשל העברת תקציבים "ליישובים עירוניים באיו"ש" בהיעדר שקיפות ולהעדפת ישובים אלה ללא הנמקה ומבלי שנקבעו קריטריונים וסדרי עדיפויות מבעוד מועד[14].

דו"ח ששון שפורסם ב-2005 מתח גם הוא ביקורת על פועלו של מעוז כמנכ"ל המשרד וקבע כי "חלק נכבד מתקציב משרד הבינוי והשיכון שמופנה למינהל לבנייה כפרית, לפחות בשנים 2004-2000, הוזרם לבנייה בשטחים, ובכלל זה למאחזים בלתי מורשים"[15][5].

בעקבות דוח ששון נחקר מעוז ב-2006 ביאח"ה. בהתייחסו לחקירת המשטרה טען מעוז כי "לא יצא כלום מהחקירה הזאת, כי כולם סייעו לבנייה מה שקרוי הלא מוסדרת ולהתיישבות הצעירה, כולם סייעו לזה, כל הממשלות החל מראש הממשלה, והחל מהיועצים המשפטיים של הממשלה"[16]

בפוליטיקה

ביולי 2019, לקראת הבחירות לכנסת ה-22, היה בין מייסדי מפלגת נעם. המפלגה פרשה מהמרוץ יומיים לפני יום הבחירות.[17]

בסוף ינואר 2021 חתם על הסכם ריצה משותפת (כבלוק טכני) של מפלגתו עם עוצמה יהודית.[18] ב-3 בפברואר נחתם הסכם ריצה משותפת גם עם האיחוד הלאומי – תקומה, במסגרת רשימת "הציונות הדתית", ומעוז הוצב במקום השישי ברשימה.[19] הרשימה זכתה ב-6 מנדטים והוא נבחר לכנסת ה-24.

בעקבות הקדמת הבחירות לכנסת העשרים וחמש ל-1 בנובמבר 2022 התפצל מעוז לסיעת יחיד לקראת אפשרות של התמודדות עצמאית לכנסת אך בסופו של דבר הגיעו 3 המפלגות להסכמות והוא התמודד בשנית ברשימת הציונות הדתית ועוצמה יהודית, הפעם במקום ה-11 ברשימה. הרשימה זכתה ב-14 מנדטים ומעוז נבחר בשנית לכנסת, וזמן קצר אחרי כינונה הגיש בקשה להקמה מחדש של סיעת היחיד נעם, בקשה שאושרה יחד עם בקשתה של עוצמה יהודית לפיצול ב-20 בנובמבר.[20]

ב-28 בדצמבר 2022 נחתם הסכם קואליציוני בין סיעת נעם לסיעת הליכוד, בו נקבע כי בממשלה המוקמת יכהן מעוז כסגן שר במשרד ראש הממשלה ויהיה אמון על הרשות לזהות לאומית יהודית.[21] למחרת, ב-29 בדצמבר, הושבעה הממשלה. ב-15 בינואר 2023 פורסם שבמסגרת ההסכם עם מפלגת נעם תעבור היחידה לתוכניות חיצוניות ממשרד החינוך על תקציביה לידי מעוז וכן תועבר אליו אחריות ל-10% משעות הלימוד בחינוך הממלכתי[22]. ההסכם עורר התנגדות בקרב הורים ומנהלי בתי הספר שטענו לצמצום סמכויותיהם, ניסיונות הדתה בחינוך הממלכתי ופוליטיזציה של היחידה שאמורה להיות גוף מקצועי תחת משרד החינוך. במספר רשויות מקומיות אף הודיעו על התנגדותם לשינוי הסטטוס-קוו ועל כך שימשיכו לממן תוכניות חיצוניות שיבוטלו על ידי מעוז[23][24].

ב-27 בפברואר 2023 הגיש את התפטרותו מהממשלה.[25] התפטרותו נכנסה לתוקף ב-1 במרץ, אך מעוז הצהיר שימשיך להיות חלק מן הקואליציה.

נבחר, יחד עם חבר הכנסת צביקה פוגל מעוצמה יהודית, למקום ה-8 ברשימת 100 המשפיעים של עיתון "מעריב" לשנת 2022.[26]

עמדותיו

כללי

מעוז תומך בכך ש"כל אדם יעשה מה שהוא רוצה בשטחו הפרטי. כל מה שקשור לשלטון, לפרהסיה – שינהג כמו במדינה יהודית" [27] כשהוא שואף ליישם את עמדותיו על ידי חקיקה שתקדם את זהותה היהודית של המדינה בנושאי שבת, כשרות, מעמד הרבנות הראשית, מקומו של המשפט העברי וערכי המשפחה. במסגרת זו תומך מעוז בהכפפת הגיור לרבנות הראשית ובהידוק הפיקוח על מתן אזרחות ואשרות שהייה לזרים[28].

בראיון בערוץ "על המשמעות" אמר מעוז שחלום כל הדורות היה להקים פה "מדינה יהודית" ולא "מדינת כל אזרחיה" או "הדמוקרטיה היחידה במזרח" או "מדינת חיה ותן לחיות"[29].

על פי החוקר מרדכי מילר[30] מעוז מושפע בצורה ניכרת מתפיסותיו הדתיות והמטפיזיות[31] של הרב טאו. לדידו של מילר, מעוז מנסה להגשים בפועל את מאבקו הרעיוני של הרב טאו ברעיונות אותם הוא מייחס לפוסטמודרניזם ובייחוד ”טשטוש ההבחנות הבינאריות שעומדות ביסוד הקיום האנושי ולמעשה פגיעה ב׳פשטות׳ וב׳נורמליות׳”. טשטוש זה, בעיניו, עומד על סקלה אחת עם טשטוש בין אדם ובהמה, מבוגר וילד, ובעיקר ההבחנה בין יהודים ושאינם יהודים. כך, באחד מנאומיו בכנסת אמר מעוז כי ”טשטוש הזהויות הוא הדבר העיקרי שלשמו באנו לפוליטיקה”.[30]

שוויון נשים

מעוז מתנגד למאבק הנשים לשוויון ובכתבה בערוץ 14 במרץ 2022 טען שהמאבק מסמן את הנשים כמקופחות באופן קבוע ויוצר מאבק תמידי בין המינים[32]. מעוז הקים את השדולה ל"חיזוק ושימור הזהות היהודית בישראל" (ומינה את עו"ד רוני ססובר למנהלת שלה[33]) ואף קבע, כמחאה, כנס של השדולה בתאריך החופף את "יום האישה הבינלאומי" שצויין בכנסת.

במסגרת מאבקו נגד השוויון לנשים מתנגד מעוז לשילוב נשים ביחידות קרביות ולשירות נשים בצה"ל בכלל (כולל נשים חילוניות) ומעדיף שהן תיפננה לשירות לאומי. הוא סובר שהתרומה הגדולה ביותר של נשים היא בנישואים וגידול משפחה. תפיסת המשפחה לשיטתו היא "אמא ואבא לילדים"[27].

הרבנות הראשית

בעניין הפרדת הרשויות, הוא סבור כי יש לתת לרבנות הראשית מעמד חוקתי כרשות נפרדת, בנוסף לרשות השופטת.[34] בהקשר זה אמר מעוז כי בהסכמים הקואליציוניים לקראת הרכבת הממשלה ה-37 דרשה מפלגת נעם להקים מבנה ייעודי שישמש את הרבנות הראשית ואת הרבנים הראשיים, כאחד מסמלי השלטון. לדבריו, "כמו שיש בית ראש הממשלה, ובית נשיא המדינה, יהיה בית לרבנות הראשית לישראל".[35]

אלימות נגד נשים

מעוז מתנגד להצטרפות ישראל לאמנה למניעה ומאבק באלימות כלפי נשים ואלימות במשפחה (אמנת איסטנבול) ובנאום שנשא בכנסת במאי 2022 קרא למהלך זה "אחד השיאים בטירלול הפוסטמודרני האנטי יהודי והאנטי ציוני" וציין שישראל היא אחד המקומות הבטוחים לנשים[36]. בדיון שנערך בכנסת בנובמבר 2022, במסגרת "יום המאבק באלימות נגד נשים", גימד מעוז את היקף התופעה תוך שהוא חוזר ומציין שמדינת ישראל היא אחת מהמדינות הבטוחות בעולם לנשים ושהבעייה מתמקדת בעיקר במגזר הערבי. לאור מסקנה זו סיכם מעוז שמכיוון שבעיית האלימות נגד נשים מינורית "הגיע הזמן להפוך את היום הזה ליום מאבק באלימות בכלל" תוך שהוא מתייחס לאלימות בין בני זוג, אלימות כלפי ילדים, אלימות בחברה הערבית, אלימות בכבישים ועוד[37].

הפלות

ביוני 2022 תקף מעוז את השר ניצן הורוביץ על קידום "רפורמת ההפלות" וקרא לה "המהפכה הפוסטמודרנית" וטען שהמהלך "זה לא אנושי, לא יהודי ולא ראוי"[38]

חיים אישיים

מעוז מתגורר בעיר דוד שבירושלים ונשוי לגלית. לבני הזוג עשרה ילדים[27].

קישורים חיצוניים

ביאורים

  1. ^ לדברי מעוז, עם כניסתו לתפקיד מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון הוא הורה למצוא דרך לקבוע תנאים שלא יאפשרו לתושבי טייבה להתמודד ולזכות במכרז לרכישת קרקעות ביישוב
  2. ^ מיקום השכונה נבחר על ידי אריאל שרון במטרה "לבלום את הגירת הציבור הערבי מצפון העיר אל מרכזה"

הערות שוליים

  1. ^ הכירו את חכ אבי מעוז, באתר ערוץ 7, ‏2021-04-06
  2. ^ עסקה אפלה בסילוואן, באתר עיר עמים, ‏מאי 2009
  3. ^ דורון מאירי, שוקי לבנון, צבי גילת, שלמה דרור, "הבתים בסילואן נרכשו מתקציב מחוסרי הדיור", חדשות, 11 באוקטובר 1991
  4. ^ נאוה צוריאל, הבולדוזר של הבולדוזר, באתר "מקור ראשון", 18 במרץי 2005
  5. ^ 5.0 5.1 5.2 דליה טל, ‏מנכ"ל משרד השיכון אבי מעוז התפטר עקב סירובו לשתף פעולה עם השרה לבני בנושא תכנית ההתנתקות, באתר גלובס, 6 ביולי 2004
  6. ^ דליה טל, ‏אבי מעוז החל היום לכהן בתפקיד מנכ"ל משרד השיכון, באתר גלובס, 27 במרץ 2001
  7. ^ הארץ, יעקב אפרתי מיועד לתפקיד מנהל המינהל; אבי מעוז יכהן כמנכ"ל משרד השיכון, באתר TheMarker‏, 7 במרץ 2001
  8. ^ נעה שפיגל, מצעיר אידיאליסט לישיבה של הרב טאו: ההקצנה של אבי מעוז הפתיעה רבים, באתר הארץ, ‏ 2 בדצמבר 2022
  9. ^ שי סלינס, אבי מעוז מונה למנכ"ל גבעות: ירוויח 60 אלף שקל בחודש ל-80% משרה, באתר כלכליסט, 7 בדצמבר 2014
  10. ^ גיא בן סימון, מנכ"ל גבעות התפטר - תוך האשמות קשות מאוד כלפי דירקטור מאוד ספציפי בשותפות, באתר "ביזפורטל", 24 ביולי 2016
  11. ^ סגן השר אבי מעוז חנך את סניף נעם בחריש: “עיר אסטרטגית”, באתר מפלגת נעם
  12. ^ יוני רוטנברג, "אני בא לדבר את האמת, ולא פוחד מאף אחד", באתר ערוץ 7, 22 ביולי 2021
  13. ^ סיפורם של אנשי ההתיישבות החברתית, באתר "כותר"
  14. ^ דוח מבקר המדינה 2003, באתר מבקר המדינה
  15. ^ דו"ח ששון, באתר ממשלת ישראל
  16. ^ ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה, באתר הכנסת, עמוד 9
  17. ^ "הצפנו את מה שכולם משתיקים": נעם הודיעה על פרישה מהמרוץ לכנסת, באתר וואלה!‏, 15 בספטמבר 2019
  18. ^ חזקי ברוך, עוצמה יהודית ונעם מתאחדות, באתר ערוץ 7, 31 בינואר 2021
  19. ^ מורן אזולאי, סיון חילאי, סמוטריץ' ובן גביר רצים יחד, סער הגיש את רשימתו, באתר ynet, 3 בפברואר 2021
  20. ^ יקי אדמקר‏, הוועדה המסדרת אישרה: מפלגת הציונות הדתית תתפצל לשלוש סיעות בכנסת - וואלה! חדשות, באתר וואלה!‏, 20 בנובמבר 2022
  21. ^ נחתם הסכם קואליציוני בין נעם לליכוד, באתר 0404
  22. ^ שחר אילן, [https://www.calcalist.co.il/local_news/article/hk00vpsgsi הממשלה תאשר היום: אבי מעוז יהיה אחראי ל־10% משעות הלימוד בחינוך הממלכתי], באתר כלכליסט, ‏15 בינואר 2023
  23. ^ ליאור דטל, "ההורים יודו לי": אבי מעוז מתכוון לפקח על מנהלי בתי הספר, באתר TheMarker‏, ‏14 בדצמבר 2022
  24. ^ רענן בן צור, איתן גליקמן ותמר טרבלסי חדד, ראשי רשויות על ההסכם עם נעם: "נעמוד על כך שהסטטוס קוו לא ישתנה", באתר ynet, ‏2 בגצמבר 2022
  25. ^ מורן אזולאי, אבי מעוז מתפטר מהממשלה: "אשרת את הציבור מהכנסת", באתר ynet, 27 בפברואר 2023
  26. ^ 100 המשפיעים של מעריב: 20 המקומות הראשונים, ‏31 לדצמבר 2022
  27. ^ 27.0 27.1 27.2 עטרה גרמן, ‏אל תקראו לי חשוך: יו"ר נעם מדבר לראשונה, בעיתון מקור ראשון, 13 במרץ 2021
  28. ^ X logo 2023.svg ציוץ של מפלגת נעם ברשת החברתית אקס (טוויטר), 1 באפריל 2021
  29. ^ ‏#330 ח"כ אבי מעוז - מדינת ישראל היא 'יסוד כיסא השם בעולם', פודקאסט באתר zradio.co.il
  30. ^ 30.0 30.1 מרדכי מילר, לקראת בחירות: משנתו הרוחנית של רבה של מפלגת נעם, באתר מכון הרטמן-מרכז פלורליסטי למחקר, להגות, ולחינוך יהודי, ‏23 ביוני 2022
  31. ^ עוז דוד בלומן, השיבה אל המטפיזיקה קודש ותודעה במשנתו של הרב צבי ישראל טאו
  32. ^ אבי מעוז, יום האישה – שמח? חה"כ מעוז בטור מיוחד, באתר 14 עכשיו, 8 במרץ 2022
  33. ^ עדו בן פורת, פרסום ראשון: המועמדת של "ימינה" תוביל את השדולה של אבי מעוז, באתר ערוץ 7, 23 בפברואר 2022
  34. ^ עמי חיים, חה"כ אבי מעוז: "נוסיף את הרבנות הראשית לשלוש הרשויות", באתר עכשיו 14, 15 בפברואר 2022
  35. ^ אורלי הררי, שיתוף פעולה ראשון בין סגן השר אבי מעוז לרבנות הראשית, באתר ערוץ 7, ‏2023-01-11
  36. ^ נאום אבי מעוז בכנסת בנושא אמנת איסטנבול, באתר פייסבוק, 12 במאי 2022
  37. ^ ח"כ מעוז לח"כיות שהתפרצו לדבריו: "אתן תקשיבו גם למי שחושב אחרת מכן", באתר ערוץ 7, 28 בנובמבר 2022
  38. ^ אבי מעוז תוקף את ניצן הורוביץ בנושא רפורמת ההפלות, באתר טוויטר, 27 ביוני 2022
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0