רבינו יהונתן מלוניל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבינו יהונתן מלוניל
מקום פעילות לוניל
השתייכות חכמי פרובנס
בני דורו רמב"ם
חיבוריו פירוש על הלכות הרי"ף

רבינו יהונתן (בן רבי דוד הכהן) מלוניל (נולד במאה ה-12 (1135?)[1] - 1211, עכו)[2] היה מהבולטים שבחכמי פרובנס, ומחבר "פירוש רבנו יהונתן" על כל ספר ההלכות של הרי"ף. גר בעיר לוניל, ונחשב שם לראש החכמים. לפי הכתוב ב"ספר שבט יהודה" (שלמה אבן וירגה), עלה רבי יהונתן לארץ ישראל קרוב לזמן עליית בעלי התוספות שהיו צרפתים, בעוד הוא בא מפרובאנס.[3][2]

תולדותיו

רבי יהונתן היה תלמידו של רבי משה מנרבונה, וכן תלמידו או חברו של הראב"ד,[4] והיה בקשרי ידידות עם רבנו זרחיה הלוי (בעל המאור).

חיבוריו

רבי יהונתן חיבר פירוש חשוב ומקיף לכל ספר ההלכות של הרי"ף, שמצוטט רבות בספרי הפוסקים (לעיתים בשם 'ר' יהונתן הכהן'), אך כיום נותר ממנו רק חלק קטן. חיבורו הפך את ספר ההלכות לספר הלימוד והפסיקה המרכזי בקרב חכמי פרובאנס.[5] חיבורו נדפס לראשונה מכתב יד במהדורת ש"ס "אל המקורות" בשנים תשי"ט-תשכ"ג, ולאחר מכן בשנת תשמ"ה כספר בפני עצמו על עשרים ואחד מסכתות התלמוד. בשנת תשע"א החלו ביד הרב הרצוג להוציאו לאור מחדש על פי כתבי-יד והשלמות מחיבורי הראשונים בתוספת ביאורים והערות, ציונים ומקורות. נכון ל-תשפ"ב יצא לאור על מסכתות שבת (ב"כ), מגילה, חולין, קידושין, ביצה, מו"ק, חגיגה, עבודה זרה, והוריות.

יחסיו עם הרמב"ם

בעקבות עותק של איגרת תימן שהגיעה לידיו, עמד רבי יהונתן בקשר של מכתבים עם הרמב"ם, שהחל בשאלה אודות אמיתות האסטרולוגיה (שתשובת הרמב"ם עליה עוכבה כמה שנים). כפי הנראה הוא העריץ את הרמב"ם, ולפי עדות רבי יצחק די לאטיש בכרוניקה "שערי ציון"[6], חיבר רבי יהונתן ספר תגובה לכל השגות הראב"ד, רבו, על הרמב"ם, וכן עמד לימין הרמב"ם בפולמוס שעורר נגדו רבי מאיר הלוי אבולעפיה.

המכתבים ההדדיים כתובים תוך כבוד הדדי רב, והם "מן המיטב שבספרות האגרות העברית".[1] באחד מהמכתבים משנת 1199 כתב הרמב"ם: ”מודיע אני, משה, אליך הרב הכהן ר' יהונתן שצ"ו (שמרהו צורו ויוצרו), כי בעת שהגיעו אלי כתבי ושאלותיך שמחתי שמחה גדולה, ואמרתי לנפשי ברוך השם אשר לא השבית לך גואל, וידעתי שהגיע דברי למי שידע ענייניהם, ויבין מצפוניהם, וישא ויתן בהם כראוי... וכל אשר שאלת – יפה שאלת, וכל אשר הקשית – יפה הקשית...”.
בהמשך ההתכתבות שלח אליו הרמב"ם את ספרו "מורה נבוכים", ורבי יהונתן הוא שמסרו לרבי שמואל אבן תיבון על מנת שיתרגמו לעברית.

לקריאה נוספת

  • ישראל תא-שמע, ר' יהונתן בר' דוד הכהן מלוניל, ערך באנציקלופדיה העברית (כרך י"ט, עמ' 231), חברה להוצאת אנציקלופדיות, תל אביב – ירושלים.
  • ישראל תא שמע, רז"ה בעל המאור ובני חוגו, עמ' 150-162.
  • בנימין זאב בנדיקט, מרכז התורה בפרובאנס, הוצאת מוסד הרב קוק, 1985.
  • שמואל קלמן מירסקי, מבוא לפירוש רבינו יהונתן מלוניל על מסכתות מגילה ומועד קטן, ירושלים תשט"ז.
  • שמא יהודה פרידמן, מבוא לפירוש רבינו יהונתן מלוניל על מסכת בבא קמא, ירושלים-ניו יורק תשכ"ט.
  • יוסף מיכאל יוסקוביץ מבוא לפירוש רבינו יהונתן מלוניל על מסכת מכות, מהדורת עוז והדר ירושלים 2000.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 על פי האנציקלופדיה העברית.
  2. ^ 2.0 2.1 לפי גירסת "ספר היוחסין" הוא לא עלה לארץ ישראל, ונפטר בפרובאנס בשנת 1205.
  3. ^ דבריו מצוטטים בקטע 35
  4. ^ קיימת אי-בהירות בעניין בשני המקורות המופיעים בפרק לקריאה נוספת.
  5. ^ .בנדיקט, עמ' 26.
  6. ^ שערי ציון.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0