הרב דוב לנדו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הרב דוב לנדו
הרב דב לנדו
לידה 5 באפריל 1930 (גיל: 94)
ז' בניסן ה'תר"ץ
זגרש פולין
מדינה ישראל
למד ב ישיבת היישוב החדש, ישיבת פוניבז', ישיבת חברון כנסת ישראל
מקום פעילות בני ברק
השתייכות חרדים ליטאים חוג חזון איש
תחומי עיסוק ראש ישיבת סלבודקה
רבותיו החזון איש
חיבוריו זכר דבר, זכר טוב, מנחת דבר, חידושי רבי דב לנדו, גליונות רבי דב לנדו, שיח דבר
הרב דוב לנדו

הרב אפרים דוב לנדו (נולד בז' בניסן ה'תר"ץ, 5 באפריל 1930) הוא ממנהיגי הציבור החרדי-ליטאי ומנהיגה הרוחני של מפלגת דגל התורה, נשיא ועד הישיבות, ראש ישיבת סלבודקה בבני ברק, ומרבני חוג חזון איש.

ביוגרפיה

הרב דב לנדו בהכנסת ספר תורה

נולד בפולין בעירה זגרש הסמוכה ללודז', לטוביה יוסף ודבורה לנדו, נכדו של האדמו"ר רבי אלימלך מנחם מנדל לנדא מסטריקוב. בהיותו בן חמש עלה לארץ ישראל עם הוריו ואחותו זהבה, ובדרכם ארצה נולדה אחותו רבקה. המשפחה התיישבה ברחובות. למד כ-3 שנים בישיבת היישוב החדש, ולאחר מכן בישיבת פוניבז' לשם הוא התקבל לאחר שסיפר לרבי יוסף שלמה כהנמן על סערת רוחו והתרשמותו מביקורו בישיבה בחג השבועות תש"ו[1]. בפוניבז' הוא למד עם רבי יעקב אדלשטיין[2]. וכן היה 'אילן' של רבי שלום פוברסקי הרב לנדו רואה את עצמו כתלמידם של רבי דוד פוברסקי ורבי שמואל רוזובסקי אותו הוא מכנה ראש ראשי הישיבות, וכן למד תקופה בחברותא עם המשגיח רבי אליהו אליעזר דסלר. אחר כך למד בישיבת חברון יחד עם רבי ברוך מרדכי אזרחי[3]. על אף שפגש את החזון איש פחות מ-10 פעמים[4], הוא רואה בו את רבו המובהק ואימץ את שיטת לימודו ופסיקותיו ההלכתיות, בין השאר בהשפעת קרוב משפחתו ועמיתו בראשות הישיבה, רבי נתן שולמן[5].

כבר בבחרותו הוכר כעילוי, והחזון איש אף התבטא עליו שהוא "מעין שאגת אריה". החזו"א היה השדכן של הרב לנדו, וכתב על המיועד ש"הוא מלא בתורה ויראת שמיים ומידות טובות באופן מצויין"[6]. אשתו עדינה היא נכדת רבי יצחק אייזיק שר, ראש ישיבת סלבודקה (חתנו של רבי נתן צבי פינקל "הסבא מסלבודקה"), בת לבנו רבי יוסף, שנספה בשואה. היא גדלה בבית דודה רבי מרדכי שולמן. לאחר נישואיו התמנה לר"מ בישיבה, ועם השנים התאגדו סביבו קבוצת תלמידים המחשיבים אותו כרבם המובהק.

בתחילת שנות ה-80 מונה לראש ישיבה לצד רבי ברוך רוזנברג, רבי עמרם זקס והרב משה הלל הירש, וכיום הוא מוסר שיעור כללי בהיכל הישיבה פעם בשבועיים. שיעורים לבני הקיבוץ כפעמיים בשבוע ובערך פעם בחודש מוסר הרב לנדו שיעור מיוחד לכל בני הישיבה על סדר הדף הנלמד בסדר בקיאות. כשהוקמה ישיבת זיכרון מיכאל שע"י חוג תלמידי החזו"א התבקש על ידי הרב שלום מאיר יונגרמן לעמוד בנשיאות הישיבה ולמסור בה שיעור כללי אחת לשבועיים. בשנת ה'תשע"ד (2014) הצטרף לבקשת הרב שטינמן לנשיאות ועד הישיבות[7].

ידידו הקרוב היה הרב אברהם גניחובסקי,הרב לנדו מקושר גם לגדולי תורה מהמגזר החסידי, ביניהם האדמו"ר הרב לייבוש לייזר מפשעווארסק והרב שאול אלתר המחשיבו כרבו.

הנהגה ציבורית

בשנת ה'תשמ"ט (1989), לאחר שמפלגת דגל התורה התמודדה בנפרד מאגודת ישראל בבחירות לעיריית בני ברק, הביע במכתב אישי שנשלח לרב ברוך שמואל דויטש את דעתו נגד המהלך. לאחר שהמכתב הודלף פרסם רבי שמואל אוירבך, שהיה חברו הקרוב, מכתב תגובה ביקורתי נגדו ביתד נאמן, ומאז נמנע הרב לנדו במשך שנים לעסוק בנושאים ציבוריים.

באוגוסט 2015 התבטא בפני תלמידי ישיבתו בחריפות כנגד קיום הפגנות חרדים קיצוניים, ואמר שזוהי קנאות מזויפת שבמסגרתה מחפשים היכן אפשר למחות[8]. הדברים פורשו כמכוונים נגד אנשי "בני תורה"[9]. בקיץ 2017, על רקע פעילות מתנגדי החוק לגיוס בני ישיבות בארצות הברית[10], כתב הרב לנדו מכתבים שבהם הביע את דעתו כי מדובר בטענות שקר[11]. בהמשך תקף בחריפות את אנשי הפלג הירושלמי[12].  

לקראת חיסון נגד קורונה

בתקופת מגפת הקורונה נקט גישה מחמירה באשר לציות להוראות הרופאים[13], והורה כי יש חובה הלכתית ללבוש מסכה רפואית[14], וכן יצא כנגד עסקנים הפועלים לפתיחת הישיבות בניגוד להנחיות משרד הבריאות וכינה אותם "פוחזים" המוכנים לסכן את הציבור[15].

לאחר פטירת רבי גרשון אדלשטיין בסיון ה'תשפ"ג (2023), הוא נחשב לאחד ממנהיגי הציבור הליטאי[16][17], ונחשב לדמות הבכירה בתנועת דגל התורה[18].

לקראת הבחירות לרשויות המקומיות בישראל (2023) הכריע כי על דגל התורה לתמוך במועמדות ישראל פרוש לראשות העיר אלעד למרות הסיכום שנערך לפני הבחירות לרשויות המקומיות בישראל (2018) ולפיו דגל התורה תתמוך בבחירות הבאות במועמד של מפלגת ש"ס, זאת מכיוון שלדבריו ”הענין שייך אך ורק לטובת עניני היהדות והחינוך משמרת התורה והמצוות וכל התלוי בכך. וממילא כל חתימת הסכמים שנעשו בין מפלגות אין להם כל ערך ואינו מחייב אף אחד”[19].

בחודש תמוז הקים את "קרן עולם התורה" להשלמת תקציב עולם הישיבות לאחר שקוצץ בעקבות פסיקת בג"ץ, ולשם כך יצא למסע איסוף כספים בארה"ב ובאנגליה.

תורתו

המונים במשאו של הגר"ד לנדו בהיכל ישיבת ליקווד
מסעו של הרב דב לנדו בארה"ב בתשפ"ב

הרב לנדו נחשב כבעל שליטה עיונית מקפת בכל חלקי התלמוד וכבקי במיוחד בתורת החזון איש אך עם זאת נמנע באופן קפדני מלהורות הלכה למעשה. לימודו מתייחד בהעלאת חקירות וחשבונות רבים תוך המצאת שאלות מקוריות המכונים בהגייה הישיבתית "היכי תימצי". סדר יומו מתנהל ברובו בלימוד עם חברותות שונות, כאשר כל קביעות היא לנושא תלמודי שונה.

במשך שנים רבות נודע הרב לנדו בכוחו בבירור ענינים תורניים מורכבים וגדולי התלמידי החכמים מתכתבים עימו או עולים לביתו לדון בדברי תורה.

במהלך השנים כתב הרב לנדו חידושים רבים בכל מקצועות התלמוד כשחלק גדול מהם נכתבו על ידו ברמיזות קצרות בשולי הגליונות של מאות הספרים שבביתו, כיום נערכים חידושיו בצורה מסודרת ויוצאים לאור על ידי חבר תלמידי חכמים בראשות תלמידיו הרב אברהם משה באקאן והרב משה חיים אולמן.

דעתו שעיקר לימוד התורה הוא הלימוד בעיון, ואף התבטא שאברך שלמד סוגיא בעיון עם רמב"ן יכול לעשות סיום כמו סיום הש"ס[20].

בשנים האחרונות מוזמן הרב לנדו רבות למסעות חיזוק בהיכלי התורה והישיבות, כאשר בדרך כלל הוא מוסר שיעור תורני מעמיק, כשלאחריו מוסר דברי חיזוק קצרים אותם הוא מקריא בד"כ מתוך הכתב.

מסעותיו לחו"ל

הרב לנדו רואה בישיבות ובכוללים בסיס קיומו של הציבור החרדי, ומעודד נדיבים לתרום להם, ואף נסע מחוץ לישראל לשם כך מספר פעמים.

משפחתו

ספריו

תורתו יוצאת מידי שבוע במאספים התורניים "אהלי טהרות" "אהלי שביעית" "אהלי זרעים" ו"אהלי שבת" ובעלוני "מנחת דבר". כמו כן בעלון היוצא מעת לעת "חדוותא דשמעתתא",

מתלמידיו ומקורביו

לקריאה נוספת

  • תולדות חייו בהרחבה ובפירוט ראה שטיבל פסח תשפ"ב.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הרב דוב לנדו בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ישראל פרידמן, ראש ישיבת סלבודקא, באתר דרשו.
  2. ^ משה ויסברג, רבי דב לנדו: "אני לא מסוגל להספיד", באתר בחדרי חרדים, 23 בפברואר 2017אהרן רבינוביץ, מי מנע מהגר"ד לנדו להספיד בפוניבז'?, באתר בחדרי חרדים, 2 במרץ 2017
  3. ^ פרופיל מיוחד, אלו החברים החדשים בועד הישיבות.
  4. ^ אלי יעקובי, ההקלטה נחשפת: העסקנים שאלו על גזירת הגיוס והציידים, והגר״ד לנדו השיב - "אינני עוסק בענייני ציבור", באתר בחדרי חרדים, 16 ביוני 2017
  5. ^ בהספד על הרב שולמן אמר כי הוא "הכניסו ללימוד בשיטתו של החזון איש".
  6. ^ מובא בקובץ אגרות חזון אי"ש חלק א' מכתב קמ"ה.
  7. ^ ישראל כהן, פרופיל מיוחד: אלו החברים החדשים של 'ועד הישיבות' באתר כיכר השבת. 9 באוקטובר 2014
  8. ^ ראש ישיבת סלבודקה: "די לקנאות מזויפת", באתר ערוץ 7
  9. ^ "קנאות מזויפת": הגר"ד לנדו נגד 'הפלג'. באתר קוקר
  10. ^ ישראל כהן, ‏כך ניסו לשכנע את הרבנים שיש "גזירת גיוס" בארץ ישראל, באתר כיכר השבת, 7 ביוני 2017; יוסף גליק, "עצרת הגיוס" בארצות הברית: מאמצים לגבש קהלים נוספים, באתר בחדרי חרדים, 26 במאי 2017
  11. ^ צבי סלע, פרסום ראשון: המכתב המלא של ראש ישיבת סלבודקה לאדמו"ר מפשווערסק, באתר בחדרי חרדים, 6 ביוני 2017
  12. ^ יוסף גליק, ראש ישיבת סלבודקה על הפלג: "מעשים בלתי אנושיים", באתר בחדרי חרדים, 29 באוקטובר 2017
  13. ^ קורונה - הרב דוב לנדו: חובה לשמור על ההנחיות ללא התחכמויות ופלפולים!
  14. ^ ראש ישיבת סלבודקה, הרב דב לנדו: "חובה גמורה ללבוש מסכה" באתר הידברות
  15. ^ שאול כהנא, ‏הגר"ד לנדו על פתיחת ישיבות: פוחזים. מסכנים את הציבור, באתר כיכר השבת, 22 באפריל 2020
  16. ^ בצל היתמות: ההנהגה המשותפת בציבור הליטאי ו"אנשי הסוד" של גדולי ישראל.
  17. ^ משלושה יבחר אחד או שניים.
  18. ^ מערכת JDN, ‏הגר"י אפרתי בכינוס דגל התורה: בכל מקום שהיו ספקות שאלנו את מרן הגר"ד לנדו, באתר JDN
  19. ^ יעקב אבוביץ, ‏הגר"ד לנדו במכתב חריף על הבחירות באלעד: "אינו שייך לשום מפלגה שהיא", באתר JDN
  20. ^ ישראל פרידמן, ראיון עם הגאון הגדול רבי דוב לנדו שליט"א, מוסף שבת קודש יתד נאמן תש"פ פרשת נשא גליון 33.
  21. ^ HaRav Aharon Yehuda Leib Shteinman Visits London for a Day.
  22. ^ תיעוד: מסעו ההיסטורי של מרן הגר"ד לנדו לארצות הברית לחיזוק עולם התורה.
  23. ^ מרן ראש הישיבה הגר"ד לנדו מבקר בהיכלי התורה בארה"ב • צפו.
  24. ^ במטוס פרטי: הגר"ד לנדו ימריא במוצ"ש למסע חיזוק בארה"ב.
  25. ^ שמו הוא יוסי, ואין זה רק ככינוי בלבד לשם יוסף וזאת מחמת שסבו רבי טוביה יוסף עוד חי בעת שנולד
  26. ^ מעמד 'לחיים' לרגל הוצאת הספר 'שיח דבר' ממכתבי שר התורה וגאון ישראל באתר JDN
  27. ^ בתקופת לימודו בישיבת פוניבז', למד עימו הרבה


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

36501123דוב לנדו