חנוך בן מדין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חֲנוֹךְ בֵּן מִדְיָן
לידה באר שבע[1], חברון[2] או מדין
פטירה מדין
מדינה מדין, ואולי גם כנען
ידוע בשל היותו אבי אומה מחמש האומות במדין

חֲנֹךְ בֵּן מִדְיָןכתיב מלא: חֲנוֹךְ בֵּן מִדְיָן) הוא אישיות מהתנ"ך, בנו השלישי והאמצעי של מדין ונכדם של אברהם וקטורה. לחנוך היו ארבעה אחים: עיפה, עפר, אבידע ואלדעה[3][4][5]. התגורר בארץ מדין.

שמו

חנוך איננו שם יחיד במקרא, בדומה לו ישנם חנוך בן קין, חנוך אבי מתושלח, וחנוך בנו הבכור של ראובן עם זאת בשונה מהם שמו נכתב במקרא בכתיב חסר ללא ויו[6].

פירוש השם חנוך הוא מלשון המילה חניכה. כמו אצל חנוך בן קין, ששמו מרמז על חנוכת העיר הראשונה.[7][דרושה הבהרה] כמן כן השם מתקשר ללימוד וחינוך כמרומז גם בשמות אחיו אחריו שבהם הלחמים עם המילה ידע.[דרוש מקור]

במדרשים ובחז"ל

לפי הרמב"ן חנוך נולד בחברון[דרוש מקור] ואילו לפי מדרש שכל טוב הוא נולד בבאר שבע.[דרוש מקור]

יש מפרשים המונים את חנוך כאחד משלושים ושישה המלכים שהשתתפו בטקס ההספד של יעקב בגורן האטד בעת מסע הלווית יעקב ממצרים למערת המכפלה כאשר הוא נמנה כאחד מקואליציית מלכי בני עשו ובני ישמעאל-קטורה שנערכו למלחמה במלכי כנען[8][9].

בספר הישר נכתב שלחנוך היו 5 בנים: רעואל, רקם, עזי, אליושב ואלד[10]. בתורה מובא השם רעואל כשמו של יתרו או כשמו של אביו של יתרו[11], ולאור מסורת זו של ספר הישר ייתכן שיתרו היה בנו או נכדו של חנוך.[דרוש מקור: למי שקישר בין שני הרעואלים]

במלחמת מדין שהתרחשה לקראת תום נדודי בני ישראל במדבר בו הרגו את חמשת מלכי מדין, מציין המקרא שאחד מחמשת המלכים היה רקם[12]. ע"פ מסורת ספר הישר, רקם הוא בנו של חנוך. לפי יוסף בן מתתיהו, המלך רקם היה המייסד של פטרה, עיר עתיקה שמאוחר יותר נקשרה לנבטים[7].

יש מפרשים האומרים שכזבי בת צור הייתה מהאומה שיצאה מחנוך וצאצאיו במדין, מפני שאביה הרי היה השלישי במניין חמשת מלכי מדין, ובהתאמה חנוך היה בנו השלישי של מדין. כל מלך שלט על שבט שנוצר על ידי אחד מבניו של מדיין וצאצאיו ירשו את מלכותו.[דרוש מקור]

הערות שוליים

  1. ^ שכל טוב (בובר) בראשית כד סב
  2. ^ רמב"ן בראשית כד סב
  3. ^ ספר בראשית, פרק כ"ה, פסוק ד'
  4. ^ ספר דברי הימים א', פרק א', פסוק ל"ג
  5. ^ אנציקלופדיה מקראית כרך ג
  6. ^ משמש כמקור להבדל בדרשות על שמו לעומתם, כגון בפירוש היכל הברכה.
  7. ^ 7.0 7.1 "Flavius Josephus, Antiquities of the Jews, Book 4, chapter 7, section 1". www.perseus.tufts.edu. נבדק ב-2021-01-02. ...and Rekem, who was of the same name with a city, the chief and capital of all Arabia, which is still now so called by the whole Arabian nation, Arecem, from the name of the king that built it; but is by the Greeks called Petra{{cite web}}: תחזוקה - ציטוט: url-status (link)
  8. ^ רש"י בראשית פרק נ' פסוק י'.
  9. ^ מסכת סוטה דף י"ג עמ' א', בפירוש תוספות שאנץ.
  10. ^ ספר הישר תרנ"ח, עמ' 37.
  11. ^ ראו על כך בערך על יתרו
  12. ^ ספר במדבר, פרק ל"א, פסוק ח'