א-טור (ירושלים)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־03:20, 30 באוגוסט 2019 מאת דויד (שיחה | תרומות) (החלפת טקסט – " ביטחון" ב־" בטחון")
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
א-טור

אַ-טּוּרערבית: الطور) היא שכונה ערבית במזרח ירושלים, הממוקמת על הר הזיתים בגובה של 813 מטרים מעל פני הים. נכון ל-2016 גרים בשכונה 23,466 תושבים[1].

היסטוריה

בעדויות בכתב מאמצע המאה ה-19 מצוין קיומו של כפר ערבי קטן ועני על הר הזיתים המזוהה כא-טור. מאוחר יותר נבנו בשכונה כנסיות לציון אירועים מרכזיים בחייו של אותו האיש, כגון כנסיית העלייה, כנסיית העלייה הרוסית (טור-מלכא), כנסיית אבינו שבשמים וכנסיית כל העמים. בעדויות משנת 1887 נמסר כי מעל כנסיית טור-מלכא נבנה במהירות מגדל פעמונים גבוה ובולט. על פי עדויות משנת 1888 ניתן להשקיף מראש מגדל הפעמונים אל ים המלח ואל הים התיכון.

עד ראשית שנות ה-50 של המאה ה-20 הייתה השכונה כפר נידח. חלוקת העיר ירושלים במלחמת העצמאות הביאה לניתוק השכונה מיתר חלקי העיר. עד שנת 1948 הגישה היחידה לשכונה הייתה באמצעות קו האוטובוסים שהוביל מהעיר המערבית אל קמפוס האוניברסיטה העברית שעל הר הצופים והמשיך אל השכונה. השטחים הישראליים שעל הר הצופים ושטחי ההפקר ניתקו למעשה את השכונה מהעיר. רק בשנת 1953, כחמש שנים לאחר מלחמת העצמאות, נסלל כביש המקשר את השכונה אל יתר חלקי ירושלים.

תוכנית המתאר העירונית של המהנדס קנדל התייחסה להר הזיתים כאל שמורת טבע ולא כללה את פיתוח הכפר. רק לאחר איחוד העיר נבנו בכפר דרכים, הוא חובר לרשתות המים, החשמל והביוב והחלו לספק לו שירותים מוניציפליים.

השכונה כיום

א-טור נחשבת כיום לשכונה בעלת מעמד סוציו-אקונומי גבוה יחסית לשכונות הערביות בירושלים. בשכונה ממוקם מלון שבע הקשתות (לשעבר מלון אינטרקונטיננטל) וישיבת ושכונת 'בית אורות' ע"ש ארווינג מוסקוביץ בשכונה מתגוררות כ- 22 משפחות ובהם משפחתו של הרב דוב ליאור. במהלך האינתיפאדה השנייה ואחריה[2] אירעו בשכונה מקרי יידוי אבנים לעבר מכוניות שהגיעו אל בית הקברות בהר הזיתים[3]. בשכונה ממוקמים שני בתי חולים: בית החולים אל-מוקאסד ובית החולים אוגוסטה ויקטוריה. ב-2006 ביוזמת עמותת אלע"ד נכנסו לגור בא-טור תשע משפחות יהודיות במבנה שנקרא "בית החושן".

ובשנת 2013 ביוזמת עמותת עיר דוד הוקמה שכונה חדשה שעל יד ישיבת בית אורות.[דרוש מקור]

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא א-טור בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0