מבצע מרכבות גדעון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
ערך זה עוסק באירוע שצפוי להתרחש בעתיד
פרטים המופיעים בו עשויים להשתנות.
ערך זה עוסק באירוע שצפוי להתרחש בעתיד
פרטים המופיעים בו עשויים להשתנות.
מבצע מרכבות גדעון
מערכה: הלחימה ברצועת עזה במלחמת חרבות ברזל
מלחמה: מלחמת חרבות ברזל
קרב לפני מבצע עוז וחרב
מקום הרשות הפלסטיניתהרשות הפלסטינית רצועת עזה
עילה המשך העימותים מול חמאס וחוסר הסכמתו לשחרור חטופים
תוצאה מתמשך
הצדדים הלוחמים
מנהיגים
מפקדים
כוחות

מבצע מרכְּבות גִּדְעוֹן הוא מבצע צה"לי מתוכנן, במסגרת מלחמת חרבות ברזל ברצועת עזה. המבצע אושר על ידי הקבינט המדיני-ביטחוני של מדינת ישראל במטרה להביא להכרעת ארגון הטרור חמאס, להשמדת יכולותיו הצבאיות והשלטוניות, ולחילוץ כלל החטופים המוחזקים ברצועה. על פי ההחלטה, המבצע צפוי להתנהל תוך הפעלת עוצמה צבאית משולבת מהיבשה, האוויר והים, והוא יהווה שלב חדש במדיניות הביטחון הישראלית כלפי רצועת עזה.

רקע

לאחר טבח שבעה באוקטובר, צה"ל יצא ללחימה ארוכה ברצועת עזה במשך כ-500 יום. ב-19 בינואר 2025 נכנס לתוקפו הסכם הפסקת אש בין חמאס לישראל במסגרתו חמאס שחרר חטופים וכוחות צה"ל יצאו מרוב חלקי הרצועה. ב-18 במרץ חודשו העימותים עם חמאס, והחל מבצע עוז וחרב שבו צה"ל התקיף וסיכל מהאוויר שורה של בכירים בממשלת חמאס, לצד תמרון קרקעי במספר מוקדים והקמת ציר ביתור חדש לרצועת עזה, בין רפיח לח'אן יונסציר מורג. במבצע עוז וחרב נהרגו 5 לוחמי צה"ל, לוחם ימ"ס. מהצד השני נהרגו למעלה מ-1,500 פלסטינים.

מבצע מרכבות גדעון, תוכנן על רקע המשך החזקת חטופים ישראלים ברצועה, והצורך למנוע את המשך האיום הביטחוני על יישובי עוטף עזה ולהגיע להכרעה. המבצע מהווה הסלמה יזומה ומבוקרת, המבוססת על תוכנית שנבנתה על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר ודרגי הפיקוד הבכירים של צה"ל, ואושרה על ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ וראש הממשלה בנימין נתניהו.

תכנון המבצע

המבצע יכלול תגבור משמעותי של כוחות צה"ל, תמרון קרקעי בעומק רצועת עזה, והפעלת אמצעים כבדים לנטרול מטענים ולהרס מבנים המשמשים תשתיות טרור. צה"ל יעניק מעטפת הגנה מלאה לכוחות הלוחמים באמצעות סיוע אווירי וימי, ויפעיל אמצעים מתקדמים ללוחמה בשטח בנוי.

פינוי אוכלוסייה אזרחית

מרכיב מרכזי בתוכנית הוא פינוי נרחב של האוכלוסייה האזרחית מאזורים צפופי לחימה, בעיקר מצפון הרצועה לדרומה, תוך יצירת בידול מבצעי בינם לבין לוחמי חמאס.[1] מטרת מהלך זה היא לאפשר חופש פעולה לכוחות צה"ל, ולצמצם פגיעות באזרחים.

שליטה בשטח לאחר טיהורו

שלא כבעבר, צה"ל יישאר בכל שטח שיוכרע ויפעל למניעת חזרת תשתיות הטרור בהתאם למודל רפיח במבצע עוז וחרב, שבו שוטחו כלל האיומים באזור והשטח הפך לחלק ממרחב הביטחון הישראלי.

סוגיית הסיוע ההומניטרי

הסיוע ההומניטרי יישאר מוגבל עד לסיום פינוי משמעותי של האוכלוסייה מדרום. רק לאחר מכן תופעל תוכנית סיוע הומניטרי מובחנת, אשר תנוהל על ידי גופים אזרחיים ותתבצע באזורים סטריליים שיאובטחו על ידי צה"ל.[2] במסגרת זו, יוקם אזור סינון במרחב רפיח לצורך זיהוי ומניעת חדירת פעילי חמאס.

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

מבצע מרכבות גדעון40982458Q134352816