יחסי ישראל–סוריה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יחסי ישראל-סוריה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי ישראלסוריה
ישראלישראל סוריהסוריה
Israel Syria Locator.png
ישראל סוריה
שטחקילומטר רבוע)
22,072 187,437
אוכלוסייה
9,855,000 23,958,945
תמ"ג (במיליוני דולרים)
522,033 11,159
תמ"ג לנפש (בדולרים)
52,971 466
משטר
דמוקרטיה פרלמנטרית דיקטטורה

יחסי ישראלסוריה מתאפיינים מראשיתם בעוינות שאף הביאה לשלוש מלחמות בין המדינות. העמדה הסורית הבסיסית שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר במזרח התיכון שיש לעוקרו מן השורש. מאז הקמתה הייתה סוריה חלוצת ומובילת המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ומדינת ישראל[1]. למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום, מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין המדינות. יחסים אלו הושפעו ממעורבות של גורמים זרים (ברית המועצות, איראן ועוד) וכן מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון והפלסטינים).

לפני הקמת מדינת ישראל

גבולו הצפוני של הגליל בשתי נקודות זמן: 1916, הסכם סייקס–פיקו ו-1924, הסכם ניוקומב-פולה. הסכם סייקס–פיקו (קו ירוק) ייעד את שטח ההתיישבות היהודית המתחדשת בצפון הגליל העליון שראשיתה בסוף המאה ה-19, התעבתה בזמן מלחמת העולם הראשונה ונודעה בשם אצבע הגליל וחלק ניכר מהגליל התחתון להיות תחת שליטה צרפתית בסדרים החדשים שיונהגו במזרח התיכון לאחר תום המלחמה. בפועל, לאחר שהכוחות הבריטים נסוגו מאזור זה בראשית 1919, הצרפתים לא קיימו בו נוכחות צבאית מתמדת, הלאומנים הסורים שאפו לספחו לממלכה הערבית של סוריה ושבטים מקומיים גם הם בחשו בקדירה. האזור היה לשטח הפקר ומריבה עד לסימונו הסופי של הגבול - הסכם ניוקומב-פולה (קו כחול) והוא התוואי המוכר כיום כגבול הבינלאומי בין ישראל, סוריה ולבנון

עד לימי המנדט הבריטי היו ארץ ישראל, סוריה ולבנון חלק מן האימפריה העות'מאנית. עוד במהלך מלחמת העולם הראשונה פעלו המעצמות לחלוקת השטח ביניהן. על פי הסכם סייקס–פיקו בין הבריטים לצרפתים משנת 1916, נועדה ארץ ישראל להתחלק בין אזורים שבשליטה בריטית ישירה - עבר הירדן המזרחי, הנגב ומובלעת באזור בין מפרץ עכו למפרץ חיפה, הגליל העליון וחלקו הגדול של הגליל התחתון, לבין ליבת הארץ שתהיה תחת חסות משותפת של מעצמות ההסכמה. גבולו הצפוני של השטח בארץ ישראל המערבית, שנועד להיות תחת חסות משותפת - השטח שלימים נודע כליבתה של פלשתינה-א"י, נקבע מעט צפונית לעכו באזור אכזיב וירד דרומה עד לכנרת, באזור טבחה ואילו גבולו הדרומי נמתח בין עזה לחברון.

המאבק על אצבע הגליל

לאחר סיום מלחמת העולם הראשונה לא ראתה עצמה בריטניה מחויבת לאמור בהסכמי סייקס-פיקו ככתבם וכלשונם. מדיניותה הרשמית, על פי הצהרת בלפור, צידדה בהקמת בית לאומי לעם היהודי בשטחי ארץ ישראל ולא עוד חסות משותפת. התנועה הציונית הפקידה את דרישותיו הטריטוריאליות של העם היהודי בידי ועידת השלום בפריז (1919) דרישות אלו כללו בצפון את השטח עד הנהר ליטני וכן את מקורות נהר הירדן ובמזרח השיקו למסילת הברזל החיג'אזית בעבר הירדן המזרחי עד מפרץ עקבה. בדרום נמתח קו הגבול הציוני באלכסון מאל עריש שלחופו הצפוני של חצי האי סיני ועד לטאבה לחופו המערבי של ים סוף.

לפי הסכם חדש מספטמבר 1919, הסכם דוביל (אנ'), שערכו ביניהם ראש ממשלת בריטניה לויד ג'ורג' וראש ממשלת צרפת ז'ורז' קלמנסו, פינו הבריטים את האזורים שכבשו מצפון לקו שנמתח בין ראש הנקרה לבין בואזיה בעמק החולה (מעט צפונה מאיילת השחר). אולם השטח מקו זה וצפונה עד צור, הפך הלכה למעשה לשטח הפקר, שכן הצרפתים לא ביססו את ריבונותם בו עד הקביעה הסופית של קו הגבול.

אל שטח ההפקר התנקזו שלל אינטרסים מנוגדים שהתסיסו את האזור: האינטרס היהודי - ההתיישבות היהודית המתחדשת בצפון הגליל העליון שראשיתה בסוף המאה ה-19, התעבתה בזמן מלחמת העולם הראשונה ונודעה בשם אצבע הגליל; האינטרס הבריטי לקבלת המנדט על ארץ ישראל; האינטרס של הלאומנים הסוריים אליהם חברו ערביי ארץ ישראל למימוש האוטופיה של סוריה הגדולה שארץ ישראל היא מחוזה הדרומי, אינטרס שהבשיל במרץ 1920 להכרזה של הקונגרס הלאומי הסורי על המלכתו של פייסל הראשון למלך הממלכה הערבית של סוריה ששרדה ארבעה חודשים עד כניעתה לצבא הצרפתי וכינון המנדט הצרפתי בשטחי סוריה ולבנון; והאינטרס של שבטים בדואים מקומיים בעידוד חלקי של הבריטים לשמר את כוחם האזורי, תוך התנכלות לכפרי הנוצרים באזור להם נתנה צרפת את חסותה. שיאו של הקונפליטק מנקודת המבט היהודית היה ההתקפה במרץ 1920 על תל חי.

במקביל, התנהלו דיונים בין בריטניה לצרפת על קביעת קו הגבול.

סימון הגבול המנדטורי והבינלאומי

ב-23 בדצמבר 1920 חתמו בריטניה וצרפת על "האמנה הפרנקו-בריטית בעניין מספר עניינים הקשורים למנדטים על סוריה ולבנון, ארץ ישראל ומסופוטמיה"[2]. לפי הסכם זה, ויתרה צרפת על מקצת משטחי הגליל, והותירה בידיה את נהר הליטני, את מקורות הירדן, את מרבית רמת הגולן וכן את החרמון. קו הגבול ששורטט בהסכם זה יצא מתחנת הרכבת בצמח לכיוון צפון וחצה את הכנרת. הוא המשיך לאורך נחל משושים עד נאפח, והגיע עד סמוך לבניאס. משם פנה הגבול מערבה עד מטולה, וירד דרומה עד סמוך לסעסע (סאסא). משם המשיך מערבה לאורך קו פרשת המים שבין הליטני ונחלי הגליל העליון, עד ראש הנקרה[3]. אחת התוצאות של הסכם זה הייתה יצירתו של קו גבול דמוי אצבע שהכליל את ההתיישבות היהודית בגליל העליון בתחום המנדט הבריטי והגדיר את האזור שנודע בשם אצבע הגליל.

בועידת סן רמו אישר חבר הלאומים את המנדט הבריטי על ארץ ישראל ואת המנדט הצרפתי על סוריה ולבנון, ובאפריל 1921 הסכימו צרפת ובריטניה על הגבול הבינלאומי החדש, על פי ההסכם מדצמבר 1920. עם זאת ההסכמות לא סומנו בשטח, ונקבע כי תוואי הגבול הסופי ינוסח בהתאם למדידות מפורטות שתערכנה בידי ועדת ניוקומב-פולה.

וועדת ניוקומב-פולה פעלה בין מרץ 1921 לפברואר 1922 לפי שני עקרונות עיקריים: אין לפנות כפריים מאדמתם, ואין לנתק כפר ממקורות המים שלו, מדרך ראשית העוברת סמוך לו או מעיירת המחוז שלו. ניוקומב ערך סיור הכנה עוד לפני הקמת הוועדה, והציע לשנות את תוואי הגבול ברמת הגולן, שכן זה חצה את אדמות האמיר מחמוד פעור, ולמסרן למנדט הצרפתי בסוריה. בתמורה הציע שתוואי נהר הירדן והכנרת כולה ימסרו למנדט הבריטי על ארץ ישראל.

ב-21 ביוני 1921 סימנה המשלחת הבריטית-צרפתית בראשות ניוקומב ופולה את קו הגבול ב-71 גלי אבנים בהתאם להצעותיו של ניוקומב, וב-3 בפברואר 1922 חתמו ניוקומב ופולה על המפות שבהן שורטט קו הגבול עליו הסכימו. השינויים העיקריים עליהם המליצה הוועדה היו הכללת כל הכנרת וימת החולה וכן נהר הירדן לכל אורכו, אך ללא יובליו הצפוניים, בתחום המנדט הבריטי[4], וכך גם באשר לחמת גדר והשטח שבין דרום חופה המזרחי של הכנרת ומורדות רמת הגולן. מאידך, שטחי רמת הגולן שממזרח לירדן ואזור בניאס נמסרו למנדט הצרפתי על סוריה. עוד נערכו מספר שינויים לאורך הגבול שבין ארץ ישראל ולבנון, ואשר הבטיחו את קיום העקרונות לפיהם פעלה הוועדה.

כל עוד נמשכו המדידות היה קו הגבול המדויק בלתי ברור. כך, למשל, נערך בלבנון מפקד אוכלוסין על ידי השלטונות הצרפתיים, ונכללו בו (וכתוצאה מכך גם קיבלו אזרחות צרפתית) גם תושבי הכפרים המתואלים בגליל, שנותרו לאחר מכן בשטח ארץ ישראל, כמו גם תושבי מטולה וכפר גלעדי[5].

רק בשנת 1924 קיבל הגבול את צורתו הסופית. צרפת ויתרה על שטח מחצית הכנרת, ושטח באזור קיבוץ ברעם (אז הכפר בירעם), והשיבה לעצמה את השטחים ברמת הגולן ממזרח לירדן ושמרה בידיה את כביש ביירות-בניאס-דמשק (דבר שגרם להותרת מעיינות הבניאס והחצבאני בשטח הצרפתי). לעומתם שמרו הבריטים על מערכת הכנרת כולל מעין הדן בשטחם (כנראה מתוך רעיון לנצל אותה למפעל הידרו אלקטרי). גבול זה, שנקבע במשא ומתן בין המעצמות, הוא כיום הגבול הבינלאומי המוכר בין המדינות הריבוניות ישראל ולבנון.

מהקמת מדינת ישראל עד למלחמת ששת הימים

מלחמת העצמאות והסכמי שביתת הנשק

מפת הסכם שביתת הנשק עם סוריה 1949. מסומנים בגוון כהה שלושת האזורים המפורזים כולם בגבולות המדינה היהודית על פי החלטת החלוקה והגבול המנדטורי-הבינלאומי 1923: הצפוני, רמת הבניאס מול הקיבוצים דן, דפנה ושאר ישוב, המרכזי, רצועה צרה המתחילה בחופה המזרחי של ימת החולה, ממשיכה מדרום לימה במשולש גאוגרפי ובמרכזו המושבה משמר הירדן, ולאחריו רצועת שטח צרה לאורך נהר הירדן (הגבול הבינלאומי לאורך רצועה זו נמתח על הגדה המזרחית של הנהר) המתרחבת מעט בקרבת שפך הנהר לכנרת, והדרומי, הגדול מכולם, בדרום רמת הגולן, הנושק לגדה המזרחית של הכנרת ומתכנס למפגש הגבולות ישראל, סוריה וירדן (אל-חמה)- שפך הירמוך לירדן והמוצא הדרומי של הירדן מהכנרת
רמת הגולן
Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – החזית הסורית במלחמת העצמאות

במלחמת העצמאות פלש צבא סוריה לשטחה של מדינת ישראל. ב-15 במאי 1948 נכנסו כוחות סורים לארץ ישראל מדרום לכנרת. הכוחות הסורים התקדמו, ואף החזיקו בצמח, מסדה ושער הגולן. אולם עד 21 במאי הם נהדפו חזרה אל מעבר לצמח והתרכזו בתל-אל קאסר. לחימה מוגבלת התקיימה באזור הבניאס. במרכז הגזרה, הצליחו הכוחות הסורים להבקיע לתוך ישראל ולכבוש את משמר הירדן. בקרבות עשרת הימים לא השתנו משמעותית העמדות בחזית הסורית. ב-18 ביולי 1948 נכנסה ההפוגה הראשונה במלחמת העצמאות לתוקף, ולאחריה לא חל שינוי במצב הכוחות בין ישראל לסוריה, ועם תום המלחמה עמדו הכוחות הסוריים על גבולה המזרחי של הכנרת, וממערב לנהר הירדן, והחזיקו בשטח בן 66 קמ"ר ממערב לגבול הבינלאומי, שנועד להיות בתחומה של המדינה היהודית על פי החלטה 181. במהלך הסכמי רודוס שקבעו את גבולותיה של מדינת ישראל, נפתחו שיחות עם סוריה ליד משמר הירדן. השיחות נמשכו כשלושה חודשים, במהלכם שקלה ישראל לפעול בכח צבאי, אם סוריה לא תסכים להסיג את כוחותיה מארץ ישראל המנדטורית. לבסוף הסכם שביתת הנשק בין ישראל לסוריה נחתם ב־20 ביולי 1949.

על פי ההסכם, נקבע קו שביתת הנשק במקום בו שהו הכוחות עם סיום הלחימה, כאשר האזורים בהם שהה הצבא הסורי בתוך גבולות המנדט הוכרזו כאזורים מפורזים, ונאסרה כניסת כוחות צבא אליהם, אולם הם היו בשליטה אזרחית של מדינת ישראל, שירשה את הגבול המנדטורי. על פי ההסכם נקבע שהחיים האזרחיים יוחזרו למסלולם. ישראל פירשה זאת כהיתר שלה לפעול באופן חופשי בכל פעילות אזרחית באזור המפורז, בעוד סוריה פירשה את ההסכם כקובע שרק פעילות אזרחית מלפני המלחמה יכולה להמשיך באזור. חילוקי דעות אלו הביאו לעימותים חוזרים ונשנים.

מהסכמי שביתת הנשק עד מלחמת ששת הימים

בין מלחמת תש"ח למלחמת ששת הימים העמיקה המחויבות הלאומית המסורתית של סוריה, הישירה ועל ידי שליח, למאבק הערבי נגד ישראל. תקריות רבות בין ישראל לסוריה התלקחו כתוצאה מהמחלוקות הבאות:

בתחילת שנות ה-50 השתלטו הסורים על שטח ישראלי ממערב לקו הגבול הבינלאומי באזור המפורז מעל החוף המזרחי של הכנרת - תקרית אל-חמה. השתלטות זו יצרה קו חדש בשטח, אשר לימים נודע בשם קווי 4 ביוני, להבדיל מקו שביתת הנשק (1949) ומקו הגבול הבינלאומי (1924). ניסיון השתלטות נוסף על שטח ריבוני ישראלי בשפך הירדן לכנרת - קרב תל מוטילה, נהדף בתום ארבעה ימי קרב תוך שנגרמו אבדות כבידות לצה"ל.

הסורים גיבו את מתקפות הפידאיון בשנות ה-50 ומאוחר יותר בשנות ה-60 פרסו חסותם על והפעילו מתחומם את "המלחמה העממית" - פעולות הטרור של הפת"ח שתכפו והתעצמו בחודשים שלפני פרוץ מלחמת ששת הימים.

בין עימותים אלו ובמהלכם, הפגיזה סוריה שוב ושוב את היישובים הישראליים למרגלות רמת הגולן. פעילויות אלו הביאו לביצוע פעולות תגמול של ישראל בשטח סוריה שהרעו את המצב הביטחוני.

ביולי 1963 לקחה סוריה בשבי שישה אזרחים ישראלים שהפליגו בכנרת ונסחפו לחוף המזרחי. האזרחים הישראלים הוחזקו שלושה חודשים בשבי, ולאחר מכן שוחררו במסגרת חילופי שבויים[6].

בועידת הפסגה הערבית הראשונה שהתכנסה בינואר 1964 "נקטה סוריה את הקו המיליטנטי ביותר ודרשה מלחמה לאלתר"[7].

תקריות ירי

בשנים 19501967 נפגעו מאש סורית 377 חיילים ואזרחים ישראלים, מהם 121 הרוגים[8] ב-310 ימים של חילופי אש, בהם נאלצו הישראלים ברצועת הספר להיכנס למקלטים. הגזרה הסוערת ביותר מבחינת ירי סורי הייתה גזרת תל קציר. בשנת 1955 היה המספר הרב ביותר של תקריות, 52 ימי אש. הנזק החומרי ביישובים הישראלים הגיע לכ-20 מיליון דולר (במחירי שנת 1992).

  • באוגוסט 1965 נערכו חילופי אש קשים בין כוחות צה"ל לצבא סוריה, על רקע ניסיון סורי להטיית מי הירדן[9].
  • בפברואר 1966 ירו חיילים סוריים לעבר עובדים ישראלים. בתגובה ירו תותחנים של צה"ל, פגעו ב-4 חיילים סורים והשמידו 2 טנקים סורים[10].

ערב מלחמת ששת הימים, אירעו שתי תקריות חמורות בין ישראל לסוריה:

הגבולות

ההסכם הותיר את שאלת הגבול המדויק בין שתי המדינות פתוחה, וכל מדינה ניסתה לנצל את המצב הבלתי ברור. הצדדים ניסו לכפות בכוח את רצונם, אך קיימו גם מגעים חשאיים ביניהם (בעיקר בוועידת שביתת הנשק). חוסר היציבות בסוריה בתקופה זו הקשה מאוד על קיום המגעים ואף מנע בחלק מהזמן את קיומם. בסדרת עימותים שהגיעו לשיאה בשנים 1951 ו־1964 ייצבה סוריה קו שהכליל בתחום שליטתה גם חלקים מן האזור המפורז אשר היו שייכים להלכה למדינת ישראל. שטחים אלה היו ברובם באזור חופה המזרחי של הכנרת ובאזור חמת גדר. קו זה ידוע כ"קו הארבעה ביוני" (הכוונה היא ל-4 ביוני 1967, היום האחרון לפני פרוץ מלחמת ששת הימים).

הקרב על המים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – הקרב על המים

ציר מרכזי של המאבק בין ישראל לסוריה היה הקרב על המים בו סוריה בתחילה מנעה את הקמת תעלת ההטיה ב-1953 ובהמשך בשנים 1964–1966 ניסתה להטות את הירמוך ומי מקורות הירדן מלזרום במסלולם הטבעי לנהר הירדן בשטח ישראל.

מודיעין

בין מלחמת השחרור למלחמת ששת הימים שתי המדינות השקיעו משאבים רבים בפיתוח מודיעין אחת על השנייה. חלק מהפעילות הישראלית התפרסמה אחרי שהסורים חשפו אותה. בין המקרים הידועים ביותר היו:

  1. מבצע צרצר - חמשת חיילי חוליית צנחנים וגולני שחדרו לסוריה על מנת לשתול מכשירי האזנה לקווי תקשורת אך נתפסו וישבו בשבי עד שהוחזרו בעסקת חילופי שבויים. 4 מהם חזרו חיים ועוד אחד, אורי אילן, חזר בארון אחרי שהתאבד בשבי על מנת שלא למסור סודות צבאיים.
  2. המקרה הידוע ביותר הוא של המרגל אלי כהן, שפעל בסוריה בתחילת שנות ה-60, הצליח להתברג בחוגי צמרת השלטון הסורי והביא לישראל מידע רב ערך עד אשר נתפס, נשפט והוצא להורג בתלייה.
  3. יוסוף ספדי פעל בכפר מסעדה בשנות ה-50 וריגל לטובת ישראל עד אשר נחשף, אך הצליח להימלט לארץ בטרם נתפס. ישראל מעולם לא הודתה בפעילותו באופן רשמי. משרד הביטחון נתן לו משרה כיערן בשמורת הר מירון והוא התגורר עם משפחתו בבקתת היערן המבודדת סמוך לפסגת ההר, עד אשר חוליית מחבלים שחדרה מסוריה וסימנה אותו כיעד, הצליחה לארוב לו בבקתה ורצחה אותו לעיני משפחתו.

ממלחמת ששת הימים עד לוועידת מדריד

מלחמת ששת הימים

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – החזית הסורית במלחמת ששת הימים

בצהרי 5 ביוני, היום הראשון למלחמה, הפציצו מטוסים סוריים מטרות צבאיות ואזרחיות בצפון ישראל. בתגובה הפציצו מטוסי חיל האוויר הישראלי שדות תעופה בסוריה. בבוקר 6 ביוני החלה הפגזה סורית כבדה על אצבע הגליל בה נהרגו שמונה חיילים בראש פינה. בהמשך להרעשה הארטילרית פתחו הסורים בשתי התקפות קרקעיות. הראשונה הייתה התקפה על מוצב אשמורה (ממזרח לחולתה) והשנייה כוונה לקיבוץ דן ותל דן. שתי ההתקפות נהדפו. בארבעת ימי הלחימה הראשונים המשיכו שני הצדדים בהרעשות ארטילריות וחיל האוויר הישראלי הפציץ מטרות ברמת הגולן. רק עם סיום הקרבות בחזית הירדנית ובסיני יכול היה צה"ל להפנות כוחות מספיקים לחזית הצפונית למלחמה נגד סוריה. בבוקר ה-9 ביוני החלה מתקפה משולבת של צה"ל על המוצבים הסורים בצפון הרמה ובסיום אותו יום ביסס צה"ל את אחיזתו במוצבי הקו הראשון של הסורים. ביום למחרת, 10 ביוני, המשיכו הכוחות הישראליים להתקדם מזרחה אל מול הכוחות הסורים הנסוגים, וכבשו כמעט ללא קרבות שטחים נרחבים. עד שעות הערב באותו היום החזיקו כוחות צה"ל במסעדה אשר במורדות החרמון, בקוניטרה ובאזור בוטמיה. ב-12 ביוני הונחת כוח מחטיבת גולני על החרמון, וכבש אותו ללא קרב.

קו הפסקת האש שנקבע לאחר המלחמה כונה "הקו הסגול", והוא כלל כ-1,260 קמ"ר של שטח שכבשה ישראל בגולן, עד ממזרח לקוניטרה. מלחמת ששת הימים הגבירה את תלותה של סוריה בברית המועצות ומצבה את מערך היחסים בינה לבין ישראל כחלק ממערך היחסים הבינלאומי במסגרת המלחמה הקרה כאשר ישראל התייצבה לצד ארצות הברית.

מלחמת ההתשה

בפברואר 1969 חדר מיג 21 סורי לרמת הגולן, והופל בידי צה"ל[11]. מיג נוסף הופל בסוף מאי[12] וביולי אותה שנה חדרו מספר מטוסים סורים לרמת הגולן, ובקרבות האוויר של 8 ביולי 1969 הפילו מטוסי צה"ל שבעה מיגים[13]. קרב אווירי נוסף, בו הופלו 3 מיגים סוריים התרחש בדצמבר 1969 בשמי דמשק[14]. מתחילת 1970 התחמם הגבול בין ישראל לסוריה ברמת הגולן וישראל מנתה עד אמצע מרץ 1970 כ-150 תקיפות על מוצביה מצד צבא סוריה וארגוני מחבלים. בלילה שבין 15–16 במרץ 1970 פשטו כוחות צה"ל מוסקים בעומק סוריה וחבלו ברשת החשמל ובתשתיות אחרות[15]. ב-23 במרץ 1970 הרגו כוחות צה"ל 8 חמושים שחדרו לצפון רמת הגולן[16]. בסוף מרץ 1970 תקף כוח צבאי סורי מוצב ישראלי ברמת הגולן ואחד מאנשיו נהרג[17]. ב-2 באפריל 1970 התקיים יום הקרב החמור ביותר בחזית הסורית מאז מלחמת ששת הימים[18]. בלילה שבין ה-16–17 ביוני 1970 בצעה ישראל את מבצעי שפט. 24-26 ביוני 1970 נודעו כמלחמת שלושת הימים, שביומם האחרון ביצע צה"ל תקיפה רחבת היקף בחזית הסורית, שנקראה מבצע קיתון 10.

במהלך ספטמבר השחור (1970) הגיעו המדינות אל סף מלחמה ביניהן לאחר שסוריה פלשה לצפון ירדן וישראל תגברה את כוחותיה ברמת הגולן (בעידוד אמריקאי) על מנת לאיים על סוריה ולמנוע את נפילת המשטר ההאשמי.

בנובמבר 1972 שוב התלקחו קרבות בין ישראל וסוריה ברמת הגולן[19][20].

מלחמת יום הכיפורים

אזורי הקרבות בין צה"ל לבין צבא סוריה במלחמת יום הכיפורים

במלחמת יום הכיפורים פלש צבא סוריה אל הגולן, והצליח להשתלט על חלקים ממנו למשך מספר ימים. כוחות צה"ל כבשו שטחים אלה בחזרה לפני תום המלחמה ואף התקדמו והשתלטו על שטחים בעומק סוריה. לאחר המלחמה פרצה מלחמת התשה בין ישראל לסוריה שהתמקדה בשטח שנכבש מעבר לקו הסגול. ב-31 במאי 1974 נחתם הסכם הפרדת הכוחות בין ישראל לסוריה. על-פי ההסכם חזרה ישראל ל"קו הסגול" למעט שטח של כ-60 קמ"ר שכולל את העיר קוניטרה, אשר חזר לשליטה אזרחית סורית. הסורים מסרו את מוצבי החרמון הסורי לאו"ם. רצועה משטח סוריה הצמודה לקו הפסקת האש נקבעה כאזור חיץ בין הכוחות הישראלים לסוריים, והיא נמצאת בשליטה צבאית של כוח בינלאומי בחסות האו"ם המכונה אונדו"פ. מאז חתימת ההסכם גבול ישראל-סוריה שקט יחסית ואין בו עימותים צבאיים.

לאחר הסכמי שביתת הנשק בשנת 1974

עם תחילת מלחמת האזרחים בלבנון בשנת 1976 נכנס צבא סוריה ללבנון, דבר שהגביר את המתיחות עם ישראל. ראש הממשלה יצחק רבין, הצהיר על סדרת קווים אדומים לגבי פעילות צבא סוריה בלבנון (בין השאר אי הכנסת טילים המאיימים על ישראל ללבנון ואי פעילות של הצבא הסורי מדרום לכביש ביירות-דמשק). קווים אלו החזיקו מעמד עד לשנת 1980 בה פרץ עימות צבאי בין ישראל לסוריה סביב העיר הנוצרית זחלה בבקעת הלבנון. למרות הפסקת האש שהושגה באמצע 1981 האשימה ישראל את סוריה בסיוע לארגוני הטרור הפלסטינים בלבנון (בעיקר על ידי מתן מחסה בשטח הנתון לשליטתה).

ב-14 בדצמבר 1981 קיבלה הכנסת את חוק רמת הגולן הקובע כי "המשפט, השיפוט והמינהל של המדינה יחולו בשטח רמת הגולן". החוק מתייחס לשטח של כ-1,200 קמ"ר ברמת הגולן, שהוא כל השטח הנמצא בין הגבול הבינלאומי מ-1923 וגבול השליטה הישראלית שנקבע בהסכמי הפרדת הכוחות מ-1974. בעקבות זאת קיבלה מועצת הביטחון של האו"ם את החלטה 425 השוללת את תוקפו של החוק מבחינה בינלאומית, וקובעת כי אמנת ז'נבה הרביעית עדיין חלה על שטח הגולן. מבחינת המשפט הפנימי של מדינת ישראל, רמת הגולן סופחה למעשה אל מדינת ישראל, והיא נחשבת נפה במחוז הצפון. זאת, אף על-פי שהחוק נמנע במכוון משימוש במילה "סיפוח" (כך על-פי נאומו של יוזם החוק, מנחם בגין, ביום קבלתו בכנסת).

עם פרוץ מלחמת לבנון הראשונה החל חיכוך בין צה"ל לצבא סוריה שהתדרדר למלחמה של ממש בתוך שטחה של לבנון. כוחות סוריים פעלו בעיקר בגזרה המזרחית, בה נתנו מחסה לכוחות המחבלים אך גם במקומות אחרים בלבנון (ובמיוחד בביירות). לאחר המלחמה נרגעה המתיחות בין ישראל לסוריה בהדרגה (בין השאר בשל הסכסוך בין סוריה לבין הפתח שפרץ בשנת 1983) וישראל השלימה עם השתלטות סוריה על מרבית לבנון.

מאז ועידת מדריד

משא ומתן בין המדינות

ועידת מדריד שנערכה בסוף 1991 סימנה את תחילת המגעים הרשמיים בין שתי המדינות. לאחר הוועידה החלו שיחות דו-צדדיות בין המדינות בוושינגטון. בראש צוות המשא ומתן לשיחות עמד יוסי בן אהרון. עם זאת עד לתום תקופת כהונתו של יצחק שמיר באמצע 1992 הושגה התקדמות מעטה, אם בכלל[21]. חוסר ההתקדמות בשיחות בין המדינות הביאה גם לקשיים בשיחות בין ישראל ללבנון שהייתה בתקופה זו תחת שליטה מעשית סורית[22].

לאחר כינון ממשלת רבין השנייה, מונה בקיץ 1992 איתמר רבינוביץ לעמוד בראש צוות המשא ומתן של ישראל[23]. עם תחילת השיחות הגיש רבינוביץ׳ מסמך רשמי ממנו עלה כי מבחינת ישראל החלטה 242 של מועצת הביטחון של האו"ם נוגעת גם למשא ומתן עם סוריה, כלומר יש נכונות מצד ישראל לנסיגה מהגולן תמורת שלום[24]. בסבב השיחות הראשון שניהל רבינוביץ, באוגוסט 1992, ניכר שהייתה התקדמות[25], אך סבב השיחות שנערך בדצמבר 1992 נקלע למבוי סתום בנושאי הליבה של השיחות: נסיגה, פרטי הסכם השלום והסדרי ביטחון ואחר כך השיחות הופסקו[26]. ביוני 1993 נפתח סבב שיחות נוסף[27], ולמרות מעורבות אישית של הנשיא ביל קלינטון במשא ומתן לא הושגה התקדמות[28]. באוקטובר 1993 הודיע שר החוץ שמעון פרס שהקיפאון בשיחות נמשך, לאחר ביקור של השליח האמריקאי דניס רוס בדמשק לא הביא להתקדמות[29].

במסגרת המגעים באותה עת מסר רבין למזכיר המדינה וורן כריסטופר, הצעה שכונתה "פיקדון" של נסיגה ישראלית מלאה לקווי 67' תוך חמש שנים בתמורה לנורמליזציה מלאה וליחסי ביטחון[30]. בתקופה זו התקיים משא ומתן עם סוריה על הסדר שלום לפי העיקרון הזה, אולם הוא נקלע למבוי סתום עקב הפער בין הצדדים בנוגע לסידורי הביטחון שיתקיימו לאחר נסיגת ישראל, ומיקומו המדויק של הגבול הבינלאומי.

בשנת 1998, בתקופת ממשלת נתניהו הראשונה, קיימו הצדדים שיחות חשאיות כשאת הצד הישראלי ייצג רון לאודר, כשאחת השאלות שנידונו הייתה נוכחות צבאית ישראלית בחרמון לאחר הסכם[30]. לאחר בחירתו של אהוד ברק כראש הממשלה ברק ואסד התראיינו במקביל לעיתון "אל-חיאת", היוצא לאור בלונדון, והרעיפו שבחים הדדיים והביעו מחויבות לחידוש תהליך השלום. אסד הגדיר את ברק "גבר חזק, הגון ואמין". לדבריו, הוא הבין שברק מעוניין להגיע להסכם שלום עם סוריה[31]. ביולי 1999 הכריז שר החוץ, דוד לוי, כי אפשר להגיע להסכם שלום עם סוריה בתוך פחות מ-15 חודשים[32]. ברק מצידו הודיעה שהיקף הנסיגה של ישראל יקבע לאחר הסכם על כל הבעיות שעל הפרק: לבנון, המים, פתיחת הגבולות, השגרירויות, הסדרי הביטחון, מערכות ההתרעה, ועניינים הקשורים לשיתוף פעולה כלכלי[33].

במגעים גלויים וחשאיים עם סוריה בשאלת הגבול בתקופת בנימין נתניהו ואהוד ברק אבן הנגף העיקרית הייתה העדר החפיפה בין הגבול המנדטורי הבינלאומי 1923 וקווי שביתת הנשק 1949 ו"גבולות הארבעה ביוני" - מונח סורי. בתום מלחמת העצמאות נחתם הסכם שביתת נשק עם סוריה ושלושת האזורים בהם נותרו כוחות פולשים סורים בשטח שנועד להיות בריבונות ישראל על פי החלטת החלוקה[34], נקבע מעמדם כאזורים מפורזים והצבא הסורי נסוג מהם. במהלך שנות ה-50 שבו הסורים והשתלטו בכוח צבאי על השטח המפורז הצפוני, רמת הבניאס, ועל מובלעת אל-חמה - תקרית אל-חמה 1951, שטח המפורז הדרומי. מרמת הבניאס הפגיזו וצלפו הסורים חדשות לבקרים לתוך היישובים הישראלים עד מלחמת ששת הימים[35]. משהשיבה ישראל את ריבונותה בשטחים הללו ב-1967 נולדה תביעה הסורית חדשה: כל הסדר עתידי מחייב את נסיגת ישראל לקווי ה-4 ביוני 1967 כלומר, השטחים המפורזים שבריבונות ישראל עליהם שבה סוריה והשתלטה בכוח במהלך שנות ה-50 יהיו לשטח בריבונותה. ריבונות סורית ברמת הבניאס בה נובעים רוב ממקורות הירדן משמעה "שליטתה של סוריה בכל המקורות הראשיים של הירדן העליון עובדה המהווה איום חמור על ישראל"[36] והפיכת מעיינות הדן שהם 50% מהמים השופעים לירדן ולכנרת למים בינלאומיים וחלוקה שונה של זכויות ניצול המים מהמקורות הללו בין שתי המדינות. ועידת שפרדסטאון בשנת 2000 בין ראש ממשלת ישראל אהוד ברק לבין שר החוץ הסורי פארוק א-שרע - הגיעה למבוי סתום, ובהמשך נכשלו ניסיונות שונים לחדש את המשא ומתן.[37]

נשיא סוריה בשאר אל-אסד, השמיע החל משנת 2003, הצהרות על כוונתו לחדש את המשא ומתן עם ישראל[38][39][40]. גישושים אלו לא נתקלו בתגובה אוהדת, ונראה כי אריאל שרון - ראש ממשלת ישראל עד 2006 - לא היה מעוניין לדון על עתידה של רמת הגולן במשא ומתן עם המשטר הסורי. סיבה נוספת שכנראה גרמה לרתיעה הישראלית ממגע עם אסד הייתה תמיכת סוריה בטרור, ומפקדותיהם של ארגוני טרור רבים הפועלים מדמשק.

ב-21 במאי 2008 הודיעו ממשלות ישראל, סוריה וטורקיה על תחילתו של משא ומתן בלתי ישיר בין ישראל וסוריה בתיווכה של טורקיה, המתבסס על המסגרת שנקבעה בוועידת מדריד[41]. אסד העדיף כנראה לדחות את השיחות הישירות לשנת 2009 - רק לאחר סיום כהונתו של נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש[42], ובכל זאת - סבב רביעי של שיחות בלתי-ישירות התקיים בסוף יולי, ושני סבבים נוספים כבר תוכננו לאחר מכן. למרות כוונתו של אסד להמשיך בשיחות בשנת 2009, לא היה עוד סבב שיחות בשנה זו, בין השאר בגלל הסכסוך שפרץ בין ישראל לטורקיה[43]. למרות קיום השיחות, נשיא סוריה סירב להיפגש עם ראש ממשלת ישראל אהוד אולמרט בעת ששניהם השתתפו בוועידת ההשקה של איחוד מדינות הים התיכון בפריז ב-13 ביולי 2008, ובמצעד יום הבסטיליה למחרת[44].

בספטמבר 2010 בתקופת ממשלת נתניהו השנייה התקיימו שוב מגעים בין ישראל לסוריה, בסיוע פרד הוף ודניס רוס כמתווכים מצד האמריקאים, כשנציגי ישראל במשא ומתן היו עוזי ארד, רון דרמר, יוחנן לוקר, יצחק מולכו ומייק הרצוג. במגעים אלו הסכימה ישראל לדון בדרישה הסורית לנסיגה ישראלית מהגולן, אך הסורים נדרשו לנתק את יחסיהם עם חזבאללה ואיראן. המגעים נעצרו לאחר תחילת מלחמת האזרחים הסורית ב-2011[30].

בדצמבר 2016 ראש האופוזציה הסורי, פהד אל-מסרי, יצא בפניה לישראל, בסרטון וידאו באורך 20 דקות, בו הציע דרכים לשיתוף פעולה, קורא לישראל לסייע בסילוקו של אסד והבטיח שסוריה לא תתמוך בעתיד במאבק בישראל[45]. במרץ 2017 התקשר אל-מסרי לשר איוב קרא והציע לו להתניע מהלך שיכלול רכבת מהירה מחיפה לדמשק[46].

ב-25 במרץ 2019 חתם דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית, על צו נשיאותי המכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן[47]. לאחר ההכרה הצהירו מדינות האיחוד האירופי פה אחד כי הן לא מכירות בריבונות ישראל ברמת גולן הכבושה[48].

בפברואר 2021, ולאחר קרוב ליום של צו איסור פרסום, פורסם בתקשורת כי ישראל נמצאת במשא ומתן בתיווך רוסי שדן באפשרות לשחרר אסיר ואסירה סורים מהכלא הישראלי תמורת צעירה ישראלית שעברה בטעות את הגבול בין המדינות[49].

גורמי מתיחות

באוגוסט 1996, לאחר שדיוויזיה סורית הועברה מביירות אל גבול ישראל כחלק מתרגיל, ישראל הזיזה כוחות בעקבות דיווח כוזב של סוכן המוסד יהודה גיל, כאילו סוריה נערכת למלחמה, צעד שהוביל למשבר שהלך והחריף.

בשנות ה-2000 נרשמו מספר התפתחויות כגורמים להגברת המתיחות בין המדינות. אלו כוללים את מהפכת הארזים בלבנון בשנת 2005, שהחלישה את מעמדה של סוריה בלבנון ואת ההתקרבות בין סוריה ואיראן.

סיוע סורי לארגונים הפועלים נגד ישראל

עוד לפני ועידת מדריד סייעה סוריה לארגוני טרור פלסטינים, בעיקר לחמאס ולג'יהאד האיסלאמי, שמפקדותיהם נמצאות בדמשק. סיוע זה מתבטא בתעמולה, במתן אתרי אימונים (שאחד מהם הופצץ על ידי ישראל בשנת 2003) ובתחמושת. סיוע זה מהווה את אחת מנקודות המחלוקת העיקריות בין המדינות. כמו כן הפכה סוריה לאחד משני פטרוניו של ארגון החזבאללה השיעי והיא מסייעת לו בתחמושת (בעיקר בהעברתה מאיראן), בסיוע כספי (כנ"ל) וכן בתמיכה תעמולתית.

במלחמת לבנון השנייה סייעה סוריה בתחמושת לחזבאללה באמצעות שיירות אספקה שהותקפו על גבול סוריה-לבנון - תקיפות שהביאו למותם של אזרחים וחיילים סורים, ולהבעת חשש מפני התלקחות מלחמה בין שתי המדינות[50]. במהלך המלחמה ירה חזבאללה רקטות סוריות, חלקן חמושות במטען רסס. לאחר המלחמה הכריזה סוריה על כוונתה לשחרר את רמת הגולן גם בדרכים צבאיות ועל תמיכתה בתושבי הגולן הנמצאים בשטח הישראלי.

פעילות ישראלית בסוריה

מספר תקיפות בסוריה, יוחסו לישראל, על פי פרסומים בתקשורת, הגם שישראל לא אישרה אותם. אלו כללו את תקיפת הכור הגרעיני בסוריה בספטמבר 2007, (ישראל לקחה עליה אחריות רק במרץ 2018[51]), חיסול בכיר חזבאללה עימאד מורנייה בדמשק ב-12 בפברואר 2008, תקיפת שיירת הנשק הסורית במחוז ריף דמשק שבסוריה בינואר 2013 ומספר תקיפות של מחסני נשק ומתקנים צבאיים במאי 2013[52], בדצמבר 2021 פורסם שחיל האוויר תקף בעומק סוריה כמה יעדים שבהם הסתיר משטר אסד נשק כימי, מתחת לפני האדמה. התקיפה הזו הייתה לא שגרתית ולא דומה לתקיפות האחרונות שישראל מבצעת במסגרת המב"מ. היא הייתה רחוקה ועמוקה. לפי ה"וושינגטון פוסט" התקיפות הללו היו חלק ממהלך לעצירה של מה שגורמים רשמיים בישראל הגדירו כ"ניסיון החייאה" של ייצור גז עצבים קטלני בסוריה. תקיפה דומה כבר בוצעה על ידי ישראל שנה קודם לכן[53].

מלחמת האזרחים בסוריה

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ישראל במלחמת האזרחים בסוריה

במהלך מלחמת האזרחים בסוריה נורו פעמים רבות יריות ואף פצמ"רים לרמת הגולן, בחלק מהמקרים ישראל השיבה אש לעבר מקורות הירי (ראו גם מלחמת האזרחים בסוריה#ישראל). ב-5 במרץ 2014 ניסתה חוליית חזבאללה להניח מטען חבלה בסמוך לגבול הישראלי. החוליה שזוהתה נפגעה מאש צה"ל[54]. שבועיים לאחר מכן, ב-18 במרץ, התפוצץ מטען חבלה לצד ג'יפ סיור צה"לי לאורך הגבול הסורי, ארבעה חיילי צה"ל נפצעו בפיצוץ. בתגובה תקף חיל האוויר בסיסים של צבא סוריה. בספטמבר 2014 הפילה ישראל מטוס קרב סורי שחדר לשטח ישראל[55].

ביוני 2016 הוקמה מנהלת שכנות טובה, האמונה על הסיוע האזרחי וההומניטרי לתושבים סורים שנפגעו ממלחמת האזרחים.

ב-17 במרץ 2017, תקף חיל האוויר שיירת נשק שהובילה אמצעי לחימה לארגון הטרור חזבאללה, מטוסי חיל האוויר חיסלו את השיירה אך בדרך חזרה לישראל שוגרו אל עבר מטוסי חיל האוויר טילי קרקע-אוויר נגד מטוסים מדגם S-200, אחד מהטילים יורט על ידי מערך ההגנה האווירית של צה"ל מעל בקעת הירדן. יירוט הטיל הפעיל אזעקה בבקעת הירדן וכתוצאה מכך, ישראל הודתה באופן רשמי בפעם הראשונה שתקפה בסוריה[56][57].

חידוש התביעה להכרה בינלאומית בריבונות ישראלית על רמת הגולן

בפגישת העבודה הראשונה של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו עם נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שנערכה בבית הלבן בפברואר 2017, ביקש נתניהו מטראמפ כי ארצות-הברית תכיר בסיפוח רמת הגולן למדינת ישראל.

ב-16 בנובמבר 2018 נרשם שינוי בעמדתה המסורתית של ארצות הברית. לראשונה הצביעה שגרירת ארצות הברית באו"ם ניקי היילי נגד גינוי נוכחות ישראל ברמת הגולן. בעבר נהגה ארצות הברית להימנע כשעלתה הסוגיה באו"ם[58]. ארצות הברית הכירה בגולן כחלק ממדינת ישראל במרץ 2019[59].

מעבר גבול

מעבר תפוחים מרמת הגולן לסוריה במעבר קוניטרה, פברואר 2011

בגבול ישראל-סוריה הנוכחי יש מעבר גבול אחד סמוך לעיר קוניטרה, המכונה לפיכך "מעבר קוניטרה". במעבר זה אין מגע ישיר בין ישראלים לסורים, והוא מתנהל בתיווך אנשי האו"ם מכוח אונדו"פ. המעבר סגור בדרך כלל למעבר אנשים וסחורות, והוא משמש בעיקר את אנשי האו"ם. המעבר משמש גם את תושבי הגולן הדרוזים, אולם הדבר מחייב סידורים מיוחדים בתיווך האו"ם.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יחסי ישראל–סוריה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ד"ר דני אשר, המעגל הקרוב - צבאות ערב בעידן המלחמות בין המדינות, משרד הביטחון – ההוצאה לאור 2013
  2. ^ Franco-British Convention on Certain Points Connected with the Mandates for Syria and the Lebanon, Palestine and Mesopotamia
  3. ^ תהליך קביעת הגבול וזכויות המים של ארץ ישראל וסוריה
  4. ^ יהודה ואלך, "אטלס כרטא לתולדות ארץ ישראל מראשית ההתיישבות ועד קום המדינה", הוצאת כרטא, 1974, עמוד 40
  5. ^ יואב שטרן, "מבחינת נסראללה, חוות שבעא אינן התירוץ היחיד", הארץ, 30 ביולי 2005
  6. ^ ישראל 50 בעמוד על שנת 1963
  7. ^ עמי גלוסקא, אשכול, תן פקודה, צה"ל-הוצאת "מערכות"/משרד הביטחון – ההוצאה לאור, 2004, עמוד 87
  8. ^ על פי אטלס הסכסוך הערבי-ישראלי של מרטין גילברט בהוצאת משרד הביטחון 1994, עמ' 60 נהרגו בין השנים 1951 ו-1955 במתקפות פידאיון מגבול סוריה 55 יהודים
  9. ^ ישראל 50 בעמוד על שנת 1965
  10. ^ ישראל 50 בעמוד על שנת 1966
  11. ^ יעקב ארז, "מיג 21" סורי הופל בשמי הגולן, מעריב, 13 בפברואר 1969
  12. ^ "מיג 21" סורי הופל בקרב אווירי, מעריב, 30 במאי 1969
  13. ^ יעקב ארז, מטוסי צה"ל ערכו הצגה אווירית לעיני החיילים ברמה - הפילו 7 "מיגים" סוריים, מעריב, 9 ביולי 1969
  14. ^ 3 מיגים סוריים הופלו בקרבת דמשק; מטוסינו חזרו בשלום, על המשמר, 12 בדצמבר 1969
  15. ^ אלי לנדאו, יחידות צה"ל ביצעו הלילה שלש פשיטות בעומק סוריה; כל כוחותינו חזרו בשלום, מעריב, 16 במרץ 1970
  16. ^ שמונה מחבלים נהרגו בשתי היתקלויות עם משמרות צה"ל בצפון רמת־הגולן, מעריב, 24 במרץ 1970
  17. ^ ערנותם של אנשי מוצב צה"ל ברמה מנעה הסתערות של חיילים סוריים, מעריב, 29 במרץ 1970
  18. ^ כוחות צה"ל הלמו בצבא הסורי, דבר, 3 באפריל 1970
  19. ^ גישה חדשה בצפון, דבר, 14 בנובמבר 1972
  20. ^ "מלחמת עשר שעות" ברמת הגולן, מעריב, 22 בנובמבר 1972
  21. ^ שריאל שני (וואשינגטון), צבי גילת, אהרון ברנע, רובינשטיין יצא לעיתונאים והודיע: גמרנו עם המסדרון, חדשות, 14 בינואר 1992
  22. ^ שרות "חדשות" (וושינגטון), אמנון ברזילי, אהרן ברנע, השיחות הדו־צדדיות יתחדשו בוושינגטון רק בסוף אוגוסט, חדשות, 27 ביולי 1992
  23. ^ אמנון ברזילי, הפרופסור ידבר עם הסורים, חדשות, 3 באוגוסט 1992
  24. ^ אמנון ברזילי, ישראל הודיעה לסוריה: 242 חלה גם על הגולן, חדשות, 25 באוגוסט 1992
  25. ^ שריאל שני (וושינגטון), אמנון ברזילי, אהרן ברנע, יוסף אלפרן (ז׳נבה), סוכנויות הידיעות, אפילו הסורים מדווחים על מפגש באווירה שקולה ובונה, חדשות, 25 באוגוסט 1992
  26. ^ אמנון ברזילי, סוריה מציעה להפריד בין כינון יחסים דיפלומטים להסכם שלום, חדשות, 16 בדצמבר 1992
  27. ^ אמנון ברזילי, ציפיה להתקדמות עם הפלסטינים: השתיקה של אסר מעוררת דאגה, חדשות, 10 ביוני 1993
  28. ^ אמנון ברזילי, יהושע מאיר; שירות "חדשות" (וושינגטון), קלינטון ביקש מאסד הבהרות וקיבל איגרת תשובה צוננת, חדשות, 10 ביוני 1993
  29. ^ אמנון ברזילי, נתן גוטמן (וושינגטון), אלדד בק, נירית זך, פרס: נמשך הקיפאון במסלול הסורי, חדשות, 24 באוקטובר 1993
  30. ^ 30.0 30.1 30.2 אתר למנויים בלבד נעה לנדאו, כך החליף נתניהו מגעים חשאיים עם אסד בדרישת הכרה בסיפוח, באתר הארץ, 22 במרץ 2019
  31. ^ שירות גלובס, ‏אסד: ברק - גבר חזק והגון; ברק: נעשה שלום של אמיצים, באתר גלובס, 24 ביוני 1999
  32. ^ שירות גלובס, ‏לוי: שלום עם סוריה אפשרי בתוך פחות מ-15 חודשים, באתר גלובס, 19 ביולי 1999
  33. ^ סוכנויות הידיעות, ‏ברק: היקף הנסיגה מהגולן ייקבע לאחר פתרון כל הבעיות עם סוריה, באתר גלובס, 20 ביולי 1999
  34. ^ גבולות החלטה 181 בצפון הארץ מתבססים על קו הגבול המנדטורי-הבינלאומי 1923 שבין המנדט הצרפתי על סוריה ולבנון למנדט הבריטי על פלשתינה-א"י
  35. ^ ראשוני המתיישבים עולים הבוקר לרמת־הבניאס, למרחב, 24 בספטמבר 1967
  36. ^ ארנון סופר, המים כגורם בשיחות השלום בין ישראל לסוריה, בתוך הגולן בין מלחמה ושלום, עורך משה מעוז, הד ארצי בשיתוף המכון למחקר ע"ש הרי ס. טרומן למען קידום השלום, 1999, עמ' 119
  37. ^ עמוס גלבוע, מדוע נכשלה פסגת ג’נבה בין אסד לקלינטון? מבט על “הסיפור האבוד”, ספרו של פארוק אלשרע, מי שהיה שר החוץ הסורי, מרכז המידע למודיעין ולטרור, 22 בדצמבר 2020
  38. ^ גידו רן, מה נשתנה: סוריה וישראל - הכל דיבורים, באתר ynet, 24 באפריל 2008
  39. ^ רוני סופר, "אין שום סיבה שבעולם לדיאלוג עם הסורים", באתר ynet, 18 בדצמבר 2006
  40. ^ רועי נחמיאס, מושיט יד לאולמרט ואחמדי-נג'אד, באתר ynet, 21 ביולי 2007
  41. ^ כתבי ynet וסוכנויות הידיעות, שר החוץ הסורי: ישראל התחייבה בטורקיה לנסיגה, באתר ynet, 21 במאי 2008
  42. ^ סוכנויות הידיעות, אסד: לא יהיה משא ומתן ישיר כל עוד בוש בבית הלבן, באתר ynet, 8 ביולי 2008
  43. ^ רויטרס, סבב שיחות ישראלי-סורי נוסף נגמר בטורקיה, באתר ynet, 30 ביולי 2008
  44. ^ רוני סופר, אולמרט ואסד במרחק נגיעה בשאנז אליזה, באתר ynet, 14 ביולי 2008
  45. ^ אהוד יערי, ‏מסר מהאופוזיציה הסורית לישראל, באתר ‏מאקו‏‏, ‏5 בדצמבר 2016‏
  46. ^ יאסר עוקבי, ‏רכבת לילה לדמשק: היוזמה החדשה לחבר בין חיפה לבירת סוריה, באתר מעריב אונליין, 20 במרץ 2017
  47. ^ אתר למנויים בלבד נעה לנדאו, טראמפ חתם על הצהרה נשיאותית להכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן, באתר הארץ, 25 במרץ 2019
  48. ^ אתר למנויים בלבד נעה לנדאו, מדינות האיחוד האירופי הצהירו פה אחד: לא מכירות בריבונות ישראל ברמת גולן הכבושה, באתר הארץ, 27 במרץ 2019
  49. ^ רועי קייס, דיווח: משטר אסד פועל לשחרור 2 אסירים סורים - בתמורה לישראלית שנכנסה לסוריה בשוגג, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 17 בפברואר 2021
  50. ^ רועי נחמיאס, אסד: חזבאללה ניצח, ישראל היא אויב שנוא, באתר ynet, 15 באוגוסט 2006
  51. ^ ynet, ישראל מאשרת: השמדנו את הכור הגרעיני הסורי ב-2007, באתר כלכליסט, 21 במרץ 2018
  52. ^ כתבי ynet וסוכנויות הידיעות, סוריה: ישראל הפציצה הלילה בדמשק, באתר ynet, 5 במאי 2013
  53. ^ הדלפת התקיפה: כדי להראות שישראל רצינית בכוונותיה, באתר בחדרי חרדים
  54. ^ אמיר בוחבוט ועדי חשמונאי, מערכת וואלה! חדשות‏, צה"ל זיהה חוליית חיזבאללה שניסתה להניח מטען בגולן, באתר וואלה!‏, 5 במרץ 2014
  55. ^ אחיה ראב"ד, יואב זיתון, רועי קייס ומיכל מרגלית, חיל האוויר הפיל מטוס קרב סורי בגולן, באתר ynet, 23 בספטמבר 2014
  56. ^ חזי סימנטוב, אור הלר ואלון בן דוד, התקיפה בסוריה: בכיר חיזבאללה נהרג; הסורים: "הפלנו מטוס ישראלי", באתר של "רשת 13", 17 במרץ 2017 (במקור, מאתר "nana10").
  57. ^ אמיר בוחבוט‏, חיל האוויר תקף בסוריה; טיל נ"מ יורט בידי "החץ" באזור ירושלים, באתר וואלה!‏, 17 במרץ 2017
  58. ^ באתר היחדה למען הגולן
  59. ^ גילי כהן ונתן גוטמן, "זהו יום היסטורי": טראמפ חתם על צו המכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 25 במרץ 2019
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0