ישיבת יד אהרן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יד אהרן
ישיבה גדולה
השתייכות ישיבה ליטאית
תקופת הפעילות תשמ"ב. הקמה מחדש - תשמ"ו. – הווה
מייסדים רבי בצלאל ז'ולטי
בעלי תפקידים
ראש הישיבה גדולה הרב יהושע אייכנשטיין, הרב דוד וילמובסקי
משגיח הרב יוסף ג'קובס
תלמידים
כ־150
מיקום
מיקום קטמון-ירושלים

ישיבת יד אהרן היא ישיבה גדולה חרדית ליטאית בשכונת קטמון בירושלים המונה כ-150 בחורים. לישיבה יש סניף בשם "משכן אשר".

תולדות הישיבה

הישיבה הוקמה תחילה ככולל אברכים על ידי רבי בצלאל ז'ולטי רבה של ירושלים, בביתו של הרב אהרן חיות בשכונת רחביה, ולאחר פטירתו של חיות נקרא הכולל על שמו "יד אהרן". בכולל למדו בין היתר רבי אברהם יצחק טוקר, הרב חיים אקרמן והרב שלמה ברויאר.

בשנת ה'תשמ"ב פתח הרב ז'ולטי ישיבה במקביל לכולל, כאשר חתנו הרב יהושע אייכנשטיין מונה למסור את השיעור היומי, והרב ז'ולטי מסר שיעור כללי פעמיים בשבוע. בשנת תשמ"ג נפטר הרב ז'ולטי ועל פי צוואתו הוכתר חתנו הרב אייכנשטיין לראש הישיבה, אך בסוף אותה השנה הוחלט לסגור את הישיבה ולהשאיר רק את כולל האברכים.

בחודש אלול של שנת תשמ"ו נפתחה הישיבה מחדש כקיבוץ של 14 בחורים, בעידודו של הרב שך. לאחר שנתיים בשנת תשמ"ח נפתח שיעור א'. הישיבה בשנותיה הראשונות המשיכה להתקיים במבנה ברחוב אבן גבירול ברחביה, כאשר עקב התנכלויות שכנים והחלטת בית המשפט, אולצו לקיים חלק מהסדרים במבנים שונים ברחביה.

בשנת תש"ס עברה הישיבה למשכנה הנוכחי ברחוב חזקיהו המלך 25 בשכונת קטמון בירושלים. בחנוכת הבית השתתף רבי אהרן יהודה ליב שטינמן.

בשנת תשע"א הוקם לישיבה סניף בשכונת רוממה בשם "משכן אשר". נכון לשנת תשפ"א, הישיבה מונה כ-110 בחורים[1]. משנת תשפ"ב הישיבה פועלת בהפרדה מוחלטת מישיבת יד אהרן מלבד ראש הישיבה הרב אייכנשטיין שמכהן בשתיהם.

אופי הישיבה

ראש הישיבה הרב אייכנשטיין מוסר שיעור כללי פעם בשבועיים, ובשבוע בו אינו מוסר את השיעור הכללי, הוא נמסר ע"י גיסו הרב דוד וילמובסקי המשמש כראש הישיבה השני. בנוסף במשך מחצית השנה מוסר הרב אייכנשטיין שיעור יומי לתלמידי שיעור ג' ובאופן חריג מהמקובל בשאר הישיבות, גם תלמידי קיבוץ א' (ועד רביעי) צריכים להיכנס לשיעור היומי. כמו כן ישנם תלמידים רבים מהקיבוץ המבוגר יותר (ועד חמישי ומעלה) שנכנסים לשיעור היומי של הרב אייכנשטיין. במחצית השניה של השנה מוסר את השיעור היומי לבני שיעור ג' הרב וילמובסקי, ואילו הרב אייכנשטיין ממשיך במסירת שיעור יומי לבני הקיבוץ.

בישיבה נלמדים שני סדרים של עיון, סדר ראשון וסדר שלישי. סדר שני משמש ללימודי בקיאות והאחראי עליהם הוא הרב מאיר יהושע קצנלבוגן.

הישיבה מקבלת כמדיניות עד 26 תלמידים לועד. הישיבה מונה בסך הכל כ-150 תלמידים[1]. בוגרי הישיבה מקיימים קשר רב שנים עם ראש הישיבה הרב יהושע אייכנשטיין, ומרבים להיוועץ עמו בחייהם האישיים[2]. ראש הישיבה הרב אייכנשטיין מוסר ועדים לבוגרים מדי חודש, ברחבי הארץ. כמו כן נמסרים בישיבה על ידו מעת לעת ועדי השקפה בהם הוא מתייחס ברמיזה לאירועים אקטואליים. בנוסף הוא מעביר ועדים בספרים שונים לבני שיעור ג' וקיבוץ א' בשבתות.

בישיבה לא מתקיימים הקפות שניות בליווי תזמורת וזאת מפאת רצונו של ראש הישיבה להימנע מחיכוך עם השכנים, ובנימוק נוסף שהרמב"ם כותב כי רק חסידים ואנשי מעשה היו רוקדים [דרוש מקור]. הישיבה דוגלת בשיטה לחנך כל תלמיד "לפי טבעו", ומתמקדת בהסרת מפריעים בעלייתו הרוחנית האינדיבידואלית[3]. הישיבה אינה עורכת קמפ בבין הזמנים וזאת מטעמים עקרוניים. עם זאת, נערכים טיולים בני יומיים ב"בין הזמנים" של חודש ניסן ושל חודש אב.

צוות הישיבה

מגידי השיעורים הם:

  • הרב דוד וילמובסקי, מראשי הישיבה.
  • הרב עקיבא קיסטר, ר"מ שיעור ב' עד לפטירתו.
  • הרב יצחק רוטברד (מכונה ר' איצ'ה), בעבר ר"מ שיעור א', כיום משמש כר"מ שיעור ב'.
  • הרב בערל אייזנשטיין, עד פרישתו לישיבת חכמת שלמה.
  • הרב מאיר יהושע קצנלבוגן (מכונה ר' שיעה). ר"מ אחראי על לימודי ה"בקיאות".
  • הרב צבי קצנלבוגן, ראש הקיבוץ.
  • הרב עקיבא לינקר והרב יהודה קיסטר, משמשים ברוטציה בתפקיד ר"מ שיעור א'.
  • כמשגיח בישיבה, כיהן הרב ישראל מאיר המניק, תלמידו של רבי שלמה וולבה, עד לפטירתו. כיום המשגיח הוא הרב יוסף ג'יקובס, אף הוא תלמידו של הרב וולבה. והרב אברהם וכטל מבוגרי הישיבה משמש כמשגיח קטן.

חיבורים

קישורים חיצוניים

הערות שוליים