חסידות סרט ויז'ניץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חסידות סרט ויז'ניץ
רבי ברוך הגר (מקור ברוך) מייסד החסידות
רבי ברוך הגר (מקור ברוך) מייסד החסידות
מידע
מקום ייסוד סערט
תאריך ייסוד ה'תרצ"ו
מייסד רבי ברוך הגר
מרכזי פעילות חיפה
מספר חסידים 1300
אדמו"ר הרב יעקב הגר
רבי אליעזר הגר מסרט-ויז'ניץ
רבי יעקב הגר האדמו"ר הנוכחי
רבי אליעזר הגר (ה"חכמת אליעזר") עם אחיו רבי משה הגר (ה"ברכת משה")

חסידות סערט ויז'ניץכתיב מסורתי: סערט וויזשניץ) היא חצר חסידית, ענף של חסידות ויז'ניץ, שייסד רבי ברוך הגר בנו של רבי ישראל הגר מוויז'ניץ. בשנת ה'תשע"ו היא מנתה 1,300 משפחות[1]. ברשימות שהוכנו באגודת ישראל לקראת הבחירות לכנסת העשרים ושתיים שויכו לחסידות בישראל מעל 2,000 בעלי זכות בחירה[2]. מרכזה בעיר חיפה, ובראשה עומד האדמו"ר רבי יעקב הגר.

תולדות החסידות

רבי ברוך הגר החל לכהן כרב העיר סערט בשנת ה'תרצ"ו. כחודש לאחר מכן נפטר אביו רבי ישראל, והוא החל לכהן שם כאדמו"ר. הקים בעיר את ישיבת "בית ישראל ותמכין דאורייתא". לאחר השואה עלה לארץ ישראל והקים מחדש את החסידות. בנה את רמת ויז'ניץ בחיפה ופתח בה את ישיבת יחל ישראל. לאחר פטירתו בחשוון ה'תשכ"ד מונה תחתיו בנו, רבי אליעזר הגר. בנו השני של רבי ברוך הגר, הרב משה הגר, כיהן כראש הישיבה. לאחר פטירת רבי אליעזר, בתמוז ה'תשע"ה, מונה תחתיו לאדמו"ר בנו, רבי יעקב.

מוסדות

מרכז החסידות הוא ברמת ויז'ניץ בחיפה, שם מתגוררות מאות משפחות של החסידות. בית המדרש הגדול שם בנוי בתבנית בית הכנסת של החסידות ברומניה. בשכונה ישיבה גדולה, ישיבה לצעירים, רשת כוללי אברכים "מבצר התורה", תלמוד תורה "תפארת משה" (על שם ראש הישיבה הרב משה הגר), ומוסדות חינוך נוספים לבנים ולבנות. בבני ברק יש לחסידות ישיבה לצעירים, כוללי אברכים ושלושה בתי כנסת, וכן בית ספר יסודי לבנות. בתי כנסת נוספים ישנם גם בירושלים, אלעד, ביתר עילית בית שמש צפת ואשדוד. כן קיימים קהילות של החסידות בארצות הברית.

מאפיינים

החסידות מדגישה את נושא שמירת הלשון ואהבת כל יהודי. בשבתות שובבי"ם נוהגים אנשי החסידות בתענית דיבור עד לאחר תפילת מוסף. בשבת פרשת בא נוהגים כל חברי הקהילה - גברים, נשים וטף - בתענית דיבור לאורך כל השבת.

לבוש

באמצע השבוע לובשים חסידי סרט ויז'ניץ כובע סמט וחליפה ארוכה חסידית, ובשבת שטריימל וקפוטה פרחונית שמעליה אבנט (גרטל), על אף שיש גרטל בקפוטה, וכן מכנסיים קצרים וגרביים לבנים

אישים בולטים

ענפים שהסתעפו מהחסידות

שאץ-ויז'ניץ

הרב מנחם דוד הגר, בנו של רבי משה, מכהן החל מה'תשל"ב כאדמו"ר בבית מדרשו של רבי חיים הגר, בנו של רבי משה משאץ, בחיפה. הקים מוסדות בשם "אהל משה". בנו הרב ברוך הוא רב הקהילה באשדוד.

הרב מנחם דוד הגר, האדמו"ר משאץ ויז'ניץ

קוסוב-ויז'ניץ

הרב נפתלי ראובן קורנרייך, חתנו של האדמו"ר רבי אליעזר, החל לכהן כאדמו"ר אחר פטירת חמיו[3]. לפני כן כיהן כרב קהילת סרט ויז'ניץ בבני ברק, ובהמשך רב קהילה ביישוב תל ציון, שם הקים את ישיבת קוסוב ויז'ניץ. בשנת ה'תשע"ה עבר להתגורר בבית שמש, שם הקים את מרכז החסידות ולשם העביר את ישיבתו, בעבר שררה מתיחות בינו ובין גיסו האדמו"ר מסרט ויז'ניץ אך בשנים האחרונות יושרו ההדורים והתקיימו ביקורים משותפים והשתתפות בשמחות.

סערט ויז'ניץ ליקווד

הרב אהרן טוביה שפיטץ[4], חתנו של האדמו"ר רבי אליעזר, כיהן כרב קהילת "סרט ויז'ניץ" בארצות הברית, ובכסלו ה'תשפ"א התחיל לכהן כאדמו"ר מסערט ויז'ניץ ליקווד. שוררת מתיחות בינו לבין גיסו האדמו"ר מסרט ויז'ניץ.

'ברכת משה-סערט ויז'ניץ'

הרב ברוך הגר בן רבי ישראל אליעזר הגר רב דחסידי 'סערט-ויז'ניץ' בירושלים ונכדו של רה"י רבי משה הגר בעל ה'ברכת-משה', מכהן משנת תשפ"ג כאדמו"ר בבית מדרשו 'ברכת-משה' ברמת בית שמש ג' אותו פתח לע"נ סבו ראש ישיבת 'יחל-ישראל' סערט ויז'ניץ.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Marcin Wodziński, Historical Atlas of Hasidism, הוצאת אוניברסיטת פרינסטון, 2018. עמ' 199.
  2. ^ חשיפה: מסמכי הויקיליקס של אגודת ישראל מייתרים את הפריימריז באתר בחדרי חרדים.
  3. ^ בעריש פילמר, הרה"צ רבי נפתלי ראובן קורנרייך הוכתר לאדמו"ר החדש מקוסוב ויז'ניץ, כ"ח בתמוז תשע"ה, באתר קול חי
  4. ^ בנו של הרב משה שפיץ אב"ד ביסטריצה.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0