פרשת נח

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Arrow r.svg נח Arrow l.svg
פסוקים בראשית, ו', ט' - י"א, ל"ב
מספר פסוקים 153
מספר תיבות 1861
תוכן המבול, שכרות נח, מגדל בבל, השתלשלות עשרה דורות מנח עד אברהם
עשה (0)  לא תעשה (0)
הפטרה
ספרדים וחב"ד ישעיהו, נ"ד, א'-י'
אשכנזים, צפון אפריקה ואיטלקים ישעיהו, נ"ד, א' - נ"ה, ה'
תימנים ישעיהו, נ"ד, א' - נ"ה, ג'

פרשת נֹחַ היא פרשת השבוע השנייה בספר בראשית. הפרשה מתחילה בפרק ו', פסוק ט' ומסתיימת בפרק י"א, פסוק ל"ב.

הבולט בפרשה הוא סיפור המבול ותיבת נח, וסיפורים נוספים הם שכרות נח ומגדל בבל. בנוסף, מפורטים בפרשה צאצאי נח אחרי המבול. את פרשת נח קוראים בין התאריכים א' בחשוון ל־ו' בחשוון.


נושאים בפרשה

המבול

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – המבול

החלק הראשון של הפרשה עוסק בפרשת המבול שהביא ה' על העולם בגלל חטאי בני האלוקים, שהעיקרי בהם הוא הגזל. נח, שבתורה כונה "איש צדיק תמים בדורותיו את האלקים התהלך נח", נבחר לשרוד את המבול עם משפחתו ולייסד את האנושות החדשה שתקום אחרי המבול. האלוקים מצוּוה אותו לבנות תיבה שבה ישהו הוא, משפחתו ובעלי החיים במשך המבול. הוא מעלה אל התיבה את משפחתו ואת כל החיות זוגות-זוגות, מלבד החיות "הטהורות" שמהן העלו שבע זוגות.

המבול נמשך ימים רבים ומוחה את כל החיים מעל פני האדמה. הגשמים פוסקים לאחר ארבעים יום וארבעים לילה רצופים בהם ירד המבול, והמים מתייבשים במשך מאה וחמישים יום עד שנחה תיבת נח על הרי האררט.

ברית הקשת

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – ברית הקשת

לאחר שנח למד שיבשה הארץ, באמצעות היונה ששולחה ולא שבה, הוא יוצא מן התיבה בציווי ה’, ומקריב קורבנות. לאחר יציאת בעלי החיים מן התיבה, ה' מבהיר שמותר לבני אדם לשחוט בעלי חיים למאכל - למרות שדבר זה היה אסור קודם לכן - ולעומת זאת רצח של בני אדם הוא אסור. ה' מבטיח לנח שלא יביא מבול נוסף על העולם, וכאות להבטחתו זו הוא מראה לו את הקשת בענן.

שכרותו של נח

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – שכרות נח

נח נוטע כרם ומשתכר מן היין. בנו חם רואה אותו שוכב באוהלו שיכור ועירום ומספר על כך לשם ויפת, שמכסים את נח כדי למנוע את המשך השפלתו. בעקבות זאת מקלל נח את כנען בן חם, ולעומת זאת מברך את שם ויפת.

תולדות בני נח

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – תולדות בני נח

בעקבות המבול שגרם להכרתת האנושות הקודמת והישארותם של בני נח מסופר על התהוות האנושות והתפלגותה לעמים ולשונות מבני נח היחידים שנותרו, בו גם מסופר על נמרוד הגיבור ציד ותחומי ממלכתו.

מגדל בבל

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – מגדל בבל

בהמשך הפרשה מפורטים קורותיהם של צאצאי נח. בתוך הדברים מסופר על הניסיון לבנות את מגדל בבל ועל הדרך בה ה' מנע זאת באמצעות בלילת שפתם של הבונים והפצתם על פני הארץ.

עשרה דורות מנח עד אברהם

בהמשך באה רשימת עשרת הדורות מנח עד אברהם[1]. בסיומה באה היכרות ראשונה עם משפחתו של אברהם (שבשלב זה עוד נקרא "אברם"). מסופר כיצד אביו של אברהם תרח החל ללכת מאור כשדים לארץ כנען, אך החליט להישאר בחרן ובסופו של דבר מת שם.

תאריכי הקריאה

השבת בה קוראים את פרשת נח יכולה לחול בארבעה תאריכים שונים:

הפטרה

מפטירים בספר ישעיהו פרק נ"ד, החל מפסוק א'. הספרדים מסיימים בפסוק י', התימנים בפרק נ"ה, פסוק ג', והאשכנזים ואיטלקים שם בפסוק ה'. בהפטרה מזכיר הנביא את השבועה שנשבע ה' "מעבור מי-נח עוד על הארץ". בנוסח רומניא, התחילו ספר ישעיהו, פרק נ"ד, פסוק ט', וסיימו פרק נ"ה, פסוק י"ב.

בשנים המתחילות ביום חמישי (כ-31.9% מהשנים) פרשת נח נקראת בשבת ראש חודש וקוראים בה את הפטרת "השמים כסאי", ובנוסח רומניא, הפטירו כבכל שבת ראש חודש בספר יחזקאל, פרק מ"ו, פסוק א' עד פסוק יח.

קישורים חיצוניים

הטקסט:

  • ויקיטקסט פרשת נח, באתר ויקיטקסט
  • פרשנות:

    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0

    1. ^ שהם: נח, שם, ארפכשד, שלח, עבר, פלג, רעו, שרוג, נחור, תרח ואברהם (מנין עשר הדורות אינו כולל את נח עצמו, שכבר נכלל בעשרה דורות מאדם עד נח).