רבי יששכר דכפר מנדי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יששכר דכפר מנדי
מקום קבורה כפר מנדא
מקום פעילות כפר מנדי
השתייכות הדור השני לאמוראי ארץ ישראל
בני דורו רבי חמא ברבי חנינא

רבי יששכר דכפר מנדי היה אמורא בדור השני לאמוראי ארץ ישראל, חבירו של רבי חמא ברבי חנינא, ולמד תורה בציפורי, ששימשה מרכז כלכלי ותרבותי לכל האזור[1].

חייו

אין ידוע פרטים אודותיו, כי אם שהתגורר בכפר מנדי, יישוב יהודי חשוב תקופה זו[2], ולצדו פעל גם רבי יוסי מנדאה שנזכר בגרסאות מסוימות כרבי יוסי מדאה.[3][4]

קברו

קבר רבי יששכר דכפר מנדי, ורבן שמעון בן גמליאל השני, בכפר מנדי

קברו מצוין כיום בכפר מנדא, בקצה המזרחי-דרומי של הכפר העתיק נמצאת באר עתיקה שבסמוך לה היה מבנה עתיק הנקרא 'בנאת שועיב' - כינוי לבנות יתרו. בסמוך למבנה היו 3 ארונות קבורה[5], בחדר מפואר עם כיפה. ויקטור גרן מציין כי בהיותו שם בשנת 1852 היו שם עדיין נציבי עמודים פגומים, ושלושת הארונות היו נטולי מכסה. שלושת הארונות יוחסו לרבי יששכר, עקביא בן מהללאל ורבן שמעון בן גמליאל, אם כי יש המפקפקים בציון קבורתם, הקברים שוקמו על ידי אגודת אהלי צדיקים[6]. לעומת זאת תושבי המקום סבורים שהקבר המזוהה עם רבי יששכר דכפר מנדי שייך למצביא צלאח א-דין.

מאמרותיו

  • אין הקב"ה דן את האדם אלא בשעה שהוא עומד בה, דרש רבי יששכר דכפר מנדי, 'כי הוא ידע מתי שוא, וירא אוון, ולא יתבונן'[7]– כלומר, אף על פי שהקב"ה רואה את הנולד ויודע שאדם יעשה רע, אין הוא מתבונן בכך, מכיון שאינו דן את האדם אלא לפי מעשיו באותה שעה[8].
  • כי הוא ידע מתי שוא, דרש רבי יששכר דכפר מנדו, בנוהג שבעולם אדם עושה גדישים גדישים של עבירות ועושה תשובה כביכול וירא און ולא יתבונן[9]
  • מה בין נביאי ישראל לנביאי אומות העולם?... רבי חמא בר חנינא אמר, אין הקדוש ברוך הוא נגלה על נביאי אומות העולם, אלא בחצי דבור, דכתיב[10] ויקר אלקים אל בלעם ('ויקר' ולא 'ויקרא'). אמר רבי יששכר דכפר מנדי, אין הלשון הזה "ויקר" אלא לשון טומאה, כמו שכתוב[11] כי יהיה בך איש אשר לא יהיה טהור מקרה, אבל נביאי ישראל בדבור שלם, בלשון חיבה, בלשון קדושה[12], בלשון שמלאכי השרת מקלסין אותו, שנאמר וקרא זה אל זה ואמר קדוש[13].
  • רבי יששכר אומר, "וְדִגְלוֹ עָלַי אַהֲבָה" אפילו אדם יושב ועוסק בתורה ומדלג מהלכה להלכה ומפסוק לפסוק, אמר הקב"ה חביב הוא עלי, ודגלו עלי אהבה - ודילוגו עלי אהבה[14].
  • אמר רבי יששכר: תינוק שקורא לְמשֶׁה מַשֶׁה, לְאַהֲרן אַהֲרַן, לְעֶפְרן עֶפְרַן. אמר הקדוש ברוך הוא: "וליגלוגו עלי אהבה"[15].

הערות שוליים

  1. ^ הרב אהרן הימן, "יששכר דכפר מנדי", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, חלק ג', עמוד 840, באתר היברובוקס
  2. ^ ישעיהו פרס, ארץ ישראל אנציקלופדיה טופוגרפית היסטורית, חלק ג' עמוד 491
  3. ^ הרב אהרן הימן, "ר' יוסי מדאה", תולדות תנאים ואמוראים, לונדון, תר"ע, חלק ב', עמוד 741, באתר היברובוקס
  4. ^ שמואל ספראי, בימי הבית השני ובימי המשנה, 1994, עמ' 204.
  5. ^ מקום זה הוא הנזכר אצל עולי הרגל כחוץ לכפר או תחת הכפר
  6. ^ ערכו באתר 'אגודת אהלי צדיקים'.
  7. ^ ספר איוב, פרק י"א, פסוק י"א.
  8. ^ תלמוד ירושלמי, מסכת ראש השנה, פרק א', הלכה ג' ובפני משה שם.
  9. ^ ילקוט שמעוני איוב תתלו
  10. ^ ספר במדבר, פרק כ"ג, פסוק ד'.
  11. ^ ספר דברים, פרק כ"ג, פסוק י"א.
  12. ^ במדרש רבה ויקרא פרשה א' פיסקא י"ג הנוסח: אבל נביאי ישראל בלשון קדושה, בלשון טהרה, בלשון ברור.
  13. ^ בראשית רבה, פרשה נ"ב, פסקה ה'.
  14. ^ במדבר רבה, פרשה ב', פסקה ג'.
  15. ^ שיר השירים רבה, פרשה ב', פסקה ד'.